Autor Wątek: Jaki najlepszy środek na zwyrodnienia stawów?  (Przeczytany 9213 razy)

Offline Wisnia11

• Nowy
  • *
Jaki najlepszy środek na zwyrodnienia stawów?
« dnia: Grudnia 02, 2015, 13:20:52 »
Hej opowiem w skrócie moją historię. Jestem dość aktywną osobą, biegam, chodzę na aerobik itd. Niestety kilka lat temu miałam już pierwsze sygnały, tzn. zaczęło mi dokuczać biodro. Oczywiście nic sobie z tego nie robiłam i dalej z taką samą intensywnością cwiczyłam, szalałam. Niestety doprowadziłam swoje biodro do takiego stanu, ze lekarz wyraźnie powiedział, że mam zwyrodnienie stawu biodrowego i że powinnam zrezygnować z biegania, silowni itp. na rzecz basenu i rowerka. Ok, ciężko jest, ale ok. Z drugiej strony chciałabym też podleczyć to biodro, czy są jakieś ziołowe środki, które wspomagają pracę stawu. Słyszałam o kolagenie, ale oprócz tego coś? Z góry dziękuję

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Jaki najlepszy środek na zwyrodnienia stawów?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 02, 2015, 14:15:25 »
Sprzedawany kolagen jest raczej wchłanialny ale w żołądku.
Ja każdemu na stawy polecam , 7palecznik, kora wierzby, jałowiec,nalewka z pąków kosorzewiny,  boswelia,
 imbir,goździk, glukozamina, hakorośl, złoty wąs,arnika, nagietek, kuklik, pięciornik.
Oczywiście nie można zapomnieć o żywokoście.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 02, 2015, 14:21:01 »
Ale czy znasz przyczynę problemu? Byłoby dobrze znaleźć przyczynę zwyrodnień. Od biegania powinnaś raczej mieć obydwa biodra równo upaskudzone. Urazy? Niedokrwienie? Czy masz prawidłową technikę biegania? Ja to jestem leniwiec i wstrząsów nie lubię bez powodów, ale są tu ludzie, co dużo biegają.

Zwyrodnienie, ale o co chodzi? Uszkodzenie panewki? A może kość nie dość dobrze podtrzymuje panewkę? A może jakieś złogi się odkładają?
Warto się dowiedzieć, bo wtedy co innego trzeba robić.

Pływanie to ogółem dobra rzecz i możesz spokojnie się porządnie zmęczyć, nie gorzej, niż po siłowni.

Pozdrowienia :-)

Offline ArturZ

• Mało Pisze
  • **
    • Czterolistna Koniczyna
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 02, 2015, 15:33:01 »
Zwyrodnienia stawów, to źle zaleczone stawy, po prostu gdy się uszkodziły nie miały chwili spokoju się dobrze odbudować - poddane ciągłemu wysiłkowi odbudowały się nieprawidłowo.
Ja tak miałem z kolanami. I w te wakacje postanowiłem najpierw "zepsuć" do końca zwyrodniałe kolana, a dopiero potem dać im spokój i czas na prawidłową odbudowę. Poszalałem tydzień w Tatrach, przełaziłem po szlakach dziesiątki kilometrów (Orla Perć jest niesamowicie pięknym szlakiem). Po powrocie do domu prawie nie mogłem chodzić, czułem jakby kolana w drugą stronę chciały mi się wygiąć (przeprosty).
I dopiero tak pościerane stawy zacząłem odbudowywać. Zastosowałem dietę bogatą w kolagen (salceson, obgryzałem chrząstki z kości kurczaków, galaretki, zupy gotowane na kościach). To tego dwa razy dziennie Structum 500mg (jest na receptę), raz dziennie siarczan glukozaminy 500mg, witamina C - 1 gram na dzień. Taki zestaw brałem przez 10 dni.
W zniszczonych stawach trwa stan zapalny, więc trzeba go jakoś zatrzymać. Ja brałem Ibufen 400mg/dzień przez 4 dni. Do tego trzeba się zatroszczyć o wygrzewanie obolałych miejsc. W trakcie dnia dobre są opaski uciskowe na kolana. Wieczorem robiłem kilkunastominutowe wygrzewanie kolan prysznicem: przez kilka minut polewałem kolana gorącą wodę (tak na granicy bólu), potem kilkadziesiąt sekund bardzo zimny prysznic po kolanach i tak trzy razy na zmianę.
Ważne jest, żeby w trakcie odbudowy stawów ich nie obciążać, bo znowu źle się odbudują i będzie zwyrodnienie. U mnie odbudowa trwała 2 miesiące. Ból zniknął i normalnie mogę zrobić przysiady (kucnąć i bez podpierania się wyprostować). Z anomalii, to czasami mi jeszcze coś chrupnie w kolanach, ale to bez bólu i jest z każdym tygodniem coraz rzadsze.
Uwaga: moją metodę (dotyczy najpierw popsucie, a potem odbudowy), każdy robi na własną odpowiedzialność - u mnie to zadziałało, a u kogoś innego może doprowadzić do kalectwa.

Offline Dada

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 02, 2015, 21:21:49 »
Ciekawe, ten zimny prysznic to rozumiem konieczny?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 03, 2015, 07:31:49 »
To chyba odpryski wiedzy propagowanej przez ks. Kneipa.
Trochę na ten temat jest tu:

https://hipokrates2012.wordpress.com/tag/ksiadz-kneipp/

Wspomniany ksiądz napisał kilka ciekawych książek. Kilka pozycji przetłumaczono i wydano po polsku:

http://www.adalex.pl/index.php/sebastian-kneipp-moje-leczenie-woda-tak-zyc-potrzeba.html

Może warto się z tą nieco zapomnianą wiedzą zainteresować na nowo.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Wisnia11

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 03, 2015, 13:52:48 »
ArturZ oj chyba nie dalabym rady zrobic tego eksperymentu - choc ciekawie sie to czytało :) Ogólnie lekarz powiedział, żebym zaprzestala biegać ponieważ jest za duża kompresja dla stawow biodrowych. Fakt, moj styl biegania jest taki, ze mam troche krzywe nogi (troche mi wstyd o tym pisac) i jest zbyt duże obciążenie punktowe. Zulu pozniej poczytam linki :)

Offline Dada

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 03, 2015, 19:23:28 »
Fajne linki :)

Offline zycie_jedno

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 04, 2015, 10:57:02 »
Moj tato odbudowywal sobie stawy , chrzastki w kolanach , a bierze kolagen morski z herbafarmu i faktycznie dało to efekt , bo mowi ze juz mu "nie skrzypi nie boli , jest lepiej" , nie wiem dokladnie na jakiej zasadzie to dziala , czy to dziala tylko wtedy kiedy sie bierze , ale fakt ze pomaga :)) pozdrawiam i zdrowka zycze

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 04, 2015, 11:24:57 »
Aby usunąć zwyrodnienia trzeba ustalić i wyeliminować lub istotnie ograniczyć przyczynę. Bez tego stosowanie jakikolwiek środków pobudzających procesy rekonstrukcji da się porównać do noszenia wody sitkiem. Skończymy regenerację i po pewny czasie znowu będziemy mieli do czynienia z tym samym problem. Odwleczemy go tylko w czasie ale choroba być może zostanie na pewien czas wyhamowana by później powrócić.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Wisnia11

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 04, 2015, 12:11:41 »
Hej @zycie_jedno a jaki dokładnie Twój tata brał kolagen? Morski to tak mało mi mówi trochę.

Offline zycie_jedno

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 04, 2015, 14:50:44 »
Dokkladnie taki http://herba-farm.pl/kolagen-altermedica bo sama mu go zamawialam razem z innymi ziolami i szamponami pozdrawiam

Offline Dada

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 04, 2015, 22:30:01 »
Kolagen morski kojarzy mi się z kolagenem z łososia skory , zdaje się przybylskiego, oj nie jestem pewna nazwiska....