Autor Wątek: Mieszanka ziolowa przeciw pasozytom (owsiki itp.).  (Przeczytany 38069 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Mieszanka ziolowa przeciw pasozytom (owsiki itp.).
« Odpowiedź #15 dnia: Września 13, 2013, 15:03:16 »
W przypadku kuracji ziołowej Monika pewnie ma rację - wyłączyć cukiereczki itd.
W przypadku vermoxu nie ma to żadnego znaczenie - co wykazano ;)
Po prostu błyskawiczne, pewne działanie.
Jak pisałem - korę kruszyny też kiedyś wypróbuję ;)
Różnice, głupcze!

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Września 14, 2013, 09:07:10 »
Ostrzec pragnę jedynie przed czystym olejkiem eterycznym z Artemisia absinthii, bo jest wysoce silny i może bardzo zaszkodzić, jest neurotoksyczny.

Ostatnio przemknęło mi, że można też korzeń piołunu na świeżo zastosować w przypadku pasożytów doustnie. Nie suszony.
Dla dzieci - jeśli mowa o alkoholu - wino wytrawne nastawione na piołunie, kolendrze i byc może orzechu włoskim. Z odrobinką miodu, bo dziecko na pewno się odwróci od kuracji. Taka moja intuicja na dziś.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline felix znaczy szczęśliwy

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 14, 2013, 10:50:34 »
Same kuracje ziołowe nic nie dadzą, albo zadziałają na krótko, jeśli nie będzie się stosować odpowiedniej diety przeciwpasożytniczej. W największym skrócie trzeba wykluczyć z diety węglowodany proste, słodkie owoce, fermentowane przetwory mleczne ze sklepu, słodziki; stosować dietę rozdzielną (nie jeść białek z węglowodanami). Generalnie kuracja przeciwpasożytnicza jest dość długa.
starsi ludzie często mówili do dzieci: nie jedz tyle cukierków bo ci się robaki zalęgną! Coś w tym jest, bo pasożyty głownie pozyskują energię z rozkladu beztlenowego cukrów. Dobrym środkiem na ''robaki'' jest kapusta kiszona. Pasozyty mają swoje ulubione ph w organizmie i często wędrują w poszukiwaniu optymalnego. Sa przypadki '' ucieczki robaków po zastosowaniu diety alkalizującej. Alkohol sam w sobie jest trujący dla pasożytów. Rózne wczesne stadia są bardzo wrażliwe na alkohol etylowy. To tłumaczy dlaczego częściej kobiety sie zarażają mimo że mężczyźni jedząc to samo. A to dlatego że kobiety nie zapijają! Nikt nie powie oficjalnie ale przy podejrzanym posiłku najlepiej wypic setkę wódki jako środek zapobiegawczy.
Osobiście zastosował bym celowaną terapię, niz podtruwać się ziołami. Jezeli wiadomo co w nas siedzi to wziąć pigułkę (vermox, prazykwantel, czy albendazol itp)  i wzmacniać organizm.

Offline forumka1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Września 14, 2013, 17:24:10 »
A co to jest dokladnie ten czysty olejek z artemisii? Nie chcialabym podtruc nikogo   :-\

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Września 14, 2013, 18:37:01 »
No prawdziwy olejek eteryczny z piołunu. Dawkowanie wg mnie jest bardzo trudne. Sam piołun natomiast nawet w wyciągach spirytusowych - jak najbardziej ok.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline forumka1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Września 15, 2013, 00:02:25 »
A jask pozyskuje sie takiolejek? Chodzi o to, abym przez przypadek nie zaserwowala rodzinie takiej wlasnie kuracji  ;)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Września 15, 2013, 09:45:28 »
Czysty olejek eteryczny przez destylację ziela, natomiast w ekstraktach alkoholowych, olejowych jest on rozpuszczony w niewielkiej ilości i daje pozytywne efekty.

Offline forumka1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 02, 2013, 12:18:49 »
Witajcie :-)
Bede teraz kupowac skladniki do mojej mieszanki, jednak nadal nie wiem dokladnie jak ja przygotowac.
Czy z tych ziol, ktore podalam w mojej pierwszej wypowiedzi ktos pomoze dobrac mi odpowiednie proporcje i poda dawkowanie? Bede naprawde wdzieczna :-)

Co sadzicie tez o wlaczeniu probiotykow, citroseptu badz citrogreptu, tranu, czosnku, olejku z oregano, oleju z pestek dyni, liscia oliwki i kropli z orzecha? Sporo tego, nie wiem, czy stosowanie wszystkich tych produktow ma sens - np. ponoc dynia jest skuteczna tylko wowczas, gdy zjadamy swieze pestki. Suszone juz nie odrobaczaja. Jak zatem ma sie to w przypadku oleju...?
Dodam, ze cos z tego chcialabym tez podawac dzieciom (8 i 9 lat). Nie wiem jednak, co mozna, a czego nie. Pomozecie...?

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 03, 2013, 18:36:02 »
Tu masz receptury ziołowe z Leczenie ziołami-E.Wawrzyniak --> http://chomikuj.pl/coova/Galeria/robaczyce,3225340827.rar

Offline Carlina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 03, 2013, 21:01:11 »
O co myślicie o oleju z czarnuszki?

Ja ostatnio byłam u zakaźnika z toksokarozą i jestem bardzo zdziwiona. Lekarka zbagatelizowała sprawę, stwierdziła, że tego typu zakażenie nie jest groźne, w zasadzie się nie leczy - przechodzi samo...., nie trzeba przeleczać rodziny, wypisała Zentel w tabletkach..... dla mnie szok!

jedyne czym warto się podzielić - przy toksokarozie (glisdy) ważne jest badanie dna oko. Jeżeli tam umiejscowi się glisda, a raczej jej larwy - może to doprowadzić do ślepoty i wymaga "innego" leczenia. Jakiego?, nie wiem..., kuracja lekami sprowadzanymi.

Offline forumka1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 03, 2013, 21:42:02 »
Aqarel, dzieki. Sprawdzilam juz polecony przez Ciebie link. Zastanawia mnie tylko, ile sypac kazdego ziola z osobna. Napisane jest np, lyzke ziol na szklanke wody. Czyli po jednej lyzce wszystkiego, czy tez w sumie wsypac tego tak, aby z kazdego ziola wyszla razem jedna lyzka?

Carlina, nie stosowalam nigdy, nie mam pojecia... Poczytaj w necie, tam na pewno jest cos na temat tego oleju oraz leczenia toksokarozy.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 03, 2013, 22:26:24 »
Ja ostatnio byłam u zakaźnika z toksokarozą i jestem bardzo zdziwiona.
Co to znaczy "byłam... z toksokarozą"?
My nie jesteśmy odpowiednimi żywicielami dla psich czy kocich glist. Powinny zginąć w przewodzie pokarmowym. Wiem, że czasem jest inaczej, ale mimo, że wszyscy powszechnie jesteśmy narażeni na takie zakażenie jesteś pierwszą osobą od której słyszę, że ma z tym problem. Jakie masz objawy toksokarozy?
Kiedyś w domu z psa wypadła glista. Córka była wtedy w okresie pełzająco - wszystko wsadzającym do buzi, więc wzięłam glistę w słoik i pojechałam do kolegi weterynarza. Na glistę spojrzał z uznaniem, przeklął pod nosem, bo wiedział skąd jest mój nowy pies i powiedział, że wszyscy albo prawie wszyscy weterynarze mają dodatnie wyniki na przeciwciała, ale są zdrowi.
I am back to save the universe

Offline `

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 03, 2013, 22:28:40 »
To są kompozycje ziołowe. W wykazie skrótów :
"aa-ana partes aequales = w równych częściach
W kompozycjach ziołowych, gdzie podano np.aa 10,0 oznacza to, że należy wziąć po 10g
ziół wymienionych powyżej symbolu z nim włącznie"

Nie robiłem kompozycji ziołowych przeciw robakom, zapewne inni bardziej obeznani podpowiedzą co i jak. :)

Dondarrion,
"TOKSOKAROZA U DZIECI W WOJ. MAZOWIECKIM
W  latach 2002-2005 w  jednym  z ośrodków  diagnostycznych w woj. mazowieckim
(Klinika Chorób Zakaźnych Wieku Dziecięcego AM w Warszawie) z powodu toksokarozy
leczono 249 dzieci (159 chłopców i 90 dziewcząt) w wieku od 2 do 16 lat (średnio 8,3) (23).
W miastach lub na przedmieściach mieszkało 65% pacjentów, na wsiach 35%. U wszyst-
kich dzieci wykonano badanie morfologii krwi, oznaczenie aktywności aminotransferaz,
badanie okulistyczne dna oczu oraz badanie USG narządów jamy brzusznej."
PRZEGL EPIDEMIOL 2008; 62: 407 - 413 TOKSOKAROZA U DZIECI – TRUDNY PROBLEM KLINICZNY
Objawy --->http://www.choroby-zakazne.pl/uploads/pdf/toksokaroza.pdf
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2013, 22:46:30 wysłana przez aqarel »

Offline forumka1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 03, 2013, 22:49:23 »
No ale nie przy wszystkich ziolach podano, ile ma byc ich dokladnie w mieszance  ???
Mam nadzieje, ze wypowie sie jeszcze ktos obeznany z tematm :-)

Co do wrotyczu - czy mozna go podawac dziecku osmioletniemu?

Offline `

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 03, 2013, 22:59:04 »
Ja to tak rozumiem np. receptura 413
ziele piołunu 60,0
ziele wrotyczu 20,0
rumianek pospolity
kora kruszyny aa 10,0

czyli rumianku i kruszyny po 10,0 suma ziólek w tym przypadku 100,0 gram, wymieszać...
łyżkę takiej mieszanki zaparzyć w szklance .
Na końcu każdej receptury jest MDS= zmieszaj,wydaj, zastosuj
Lepiej poczekaj na potwierdzenie tego co napisałem.
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2013, 23:07:34 wysłana przez aqarel »