Autor Wątek: Mieszanka ziolowa przeciw pasozytom (owsiki itp.).  (Przeczytany 38068 razy)

Offline forumka1

• Nowy
  • *
Mieszanka ziolowa przeciw pasozytom (owsiki itp.).
« dnia: Września 11, 2013, 12:55:26 »
Dzien dobry

Czy mozecie pomoc mi skomponowac mieszanke ziolowa dzialajaca przeciwpasozytnicz? Dziecko ma owsiki, to wiem na pewno, byc moze jest jeszcze jakies inne dziadostwo. Chce przeleczyc cala rodzine. Beda to dwie osoby dorosle oraz dwoja dzieci lat osiem i dziewiec.

Myslalam o skomponowaniu piolunu i wrotyczu - czy mozna je zaparzac razem oraz czy wrotycz jest bezpieczny dla dzieci?

Czytalam troche i mysle o takiej kompozycji:
-wrotycz
-piolun
-kora debu
-kora kruszyny
-lisc orzecha (czy te zielone lupiny tez mozna dodatkowo zaparzac? Ktora czesc ma tak    naprawde dzialanie przeciwrobacze - liscie czy lupiny?)
-korzen omanu
-klacze tataraku
-lisc miety pieprzowej

Jaka ilosc tych ziol przygotowac na napar na szklanke badz na porcje do wypicia na raz/dzien?
Jak dlugo mozna to podawac?

Oprocz tego chce podawac swieze pestki  dyni, olej z pestek dyni, olejek z oregano, citrosept badz citrogrept oraz oczywiscie w miara mozliwosci dieta bezcukrowa.
Jak sie zapatrujecie na te kuracje?
Z gory dziekuje za rady i wskazowki  :) .

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Mieszanka ziolowa przeciw pasozytom (owsiki itp.).
« Odpowiedź #1 dnia: Września 11, 2013, 13:00:04 »
Klasycznie dawano sproszkowany kwiat wrotyczu lub napar z niego na mleku - podobno jest to szczególnie korzystne, do roztworu przechodzi wszystko co trzeba (lepiej niż w wodzie).
Jednak sposobem pewniejszym, skuteczniejszym i mniej szkodliwym jest zwykły vermox. Nie trzeba się upierać, że koniecznie ziołami - bo akurat te pasożytobójcze do najbezpieczniejszych nie należą (szczególnie kłącze paproci samczej), a bezpieczne (nieprzyswajalne zwykle) syntetyki są bez porównania skuteczniejsze.
Chyba, że ktoś przyjmuje z góry założenie, że syntetyk = zło i niebezpieczeństwo, a zioła są zawsze z natury dobre i bezpieczne. Jest to założenie szkodliwe, głupie, niezgodne z wiedzą - ale też niekaralne.
Tak, sam mam w domu korę kruszyny i może kiedyś wypróbuję - ale jednak polecam vermox ;)
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 11, 2013, 13:07:03 »
A jeśli już chcecie zioła (co przecież nie jest złe czy głupie - po prostu ja bym wolał vermox ;) to przynajmniej nie męczcie się z piołunem, bo pierun gorzki! Pokuta nie jest konieczna, użyjcie pozostałych...
Różnice, głupcze!

Offline forumka1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Września 11, 2013, 14:01:11 »
Dzieki
Absolutnie nie uwazam, ze chemia jest zla - wrecz przeciwnie - od niej chce zaczac. Zatem najpierw kuracja Zentelem, a pozniej podtrzymujaco ziola.
Chcialabym je stosowac w miare regularnie i dlugotrwale, dlatego zalezy mi na tym, aby skomponowana mieszanka byla skuteczna.
Czy wobec tego zaproponowana przeze mnie mieszanka jest dobrze dobrana? Jesli tak, to w jakiej ilosci wymieszac te ziola i ile razy dziennie popdawac doroslemu, a ile dziecku? Pytalam tez, czy te ziola mozna zaparzac razem, chodzi o to, czy nie dzialaja na siebie toksycznie.
No i dlaczego odradzasz ten piolun? To wlasnie glownie w nim pokladalam nadzieje... Pal licho te gorycz (choc nie probowalam dotad wiec nie wiem tak naprawde jak smakuje... ???).
No i co do tego orzecha - przeciwpasozytniczo dzialaja liscie czy te zielone lupiny? Liscie to wiem jak zaparzyc, a to drugie...?
Reszta ziol z listy tez dziala na robale?
Sporo tych pytan, no ale licze iz ktos mi pomoze  ;D

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 11, 2013, 20:20:22 »
  Witam
 Dzisiaj  właśnie   doniósł  mi  Bogdan  -  Gumpek  że    można  wykorzystać na    pasożyta  co??  no  właśnie   grzyby  kurki .  Myślę  że   można   popraktykować  z   tymi   occie   . Słowem   smaczna  kuracja  do  odmiany   z    piołunem.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 12, 2013, 09:09:17 »
Lekarze mówią: sok z buraka surowego. Ale regularnie, często. Ludzie sobie leczyli chlamydię - ale przez miesiąc dzień w dzień się buraczyli...
Różnice, głupcze!

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 12, 2013, 11:20:33 »
Ja tak jak Kaminskainen-vermox,zrobic kuracje; 1 tabletka co 2 tyg

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 12, 2013, 11:58:09 »
Forumko, myslę, że warto pogotowac kilka minut na wolnym ogniu korę, korzenie kłącze co by uwolniły się z nich składniki. Takim wrzątkiem zalałabym resztę i odstawiła na pół godziny, do naciągnięcia. Nie jestem pewna do proporcji, ale skłaniałabym się do 1 łyzeczki na szklankę.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 12, 2013, 13:39:01 »
Marchewka, dużo surowej marchewki, może być sok, ale z wiórami. To zapobiega nawrotkom.

Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 12, 2013, 18:24:44 »
Tak samo pewnie burak.
Marchewka, zdaje się, tylko surowa - chodzi o jakiś jej olejek eteryczny. Ale głowy nie daję, bo czytałem to w jakimś pokątnym źródle. Jednak książka medyczna to książka medyczna ;)
Różnice, głupcze!

Offline forumka1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Września 12, 2013, 19:39:25 »
Jesli chodzi o surowe warzywa to tez chce je stosowac, tak wspomagajaco.
A z ta kora debu i kruszyny - czy chodzi o to, by gotowac je najpierw kilka minut, a pozniej do tego wywaru wsypac reszte ziol i zaparzyc? Mozna to gotowac razem?
A moze ktos ma gotowy przepis i sie podzieli?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Września 12, 2013, 23:02:45 »
Tak samo pewnie burak.
Marchewka, zdaje się, tylko surowa - chodzi o jakiś jej olejek eteryczny. Ale głowy nie daję, bo czytałem to w jakimś pokątnym źródle. Jednak książka medyczna to książka medyczna ;)

Tak, marchew i soki muszą być surowe - żaden "Kubuś" tego nie załatwi; z kupnych soków może być sok z tych jednodniowych.

Przy okazji taki sok i miazga z marchwi jest dobrym podłożem dla prawidłowych bakterii w przewodzie pokarmowym.

Pozdrowienia :-)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Września 13, 2013, 10:09:57 »

A z ta kora debu i kruszyny - czy chodzi o to, by gotowac je najpierw kilka minut, a pozniej do tego wywaru wsypac reszte ziol i zaparzyc? Mozna to gotowac razem?

Pogotować i tym wrzątkiem zalac resztę składników, bo nie widzę sensu gotowania mięty. Odczekac pół godziny i pic.

Offline Amara_Fati

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Września 13, 2013, 12:47:25 »
Piołun na pewno działa silnie na posaożyty, ale chyba jego wodne roztwory są słabe, zwłaszcza z suchego zioła. Ktoś wcześniej pisał o ekstrakcji wrotyczu mlekiem. Buhner pisze, że mleko ekstrahuje 80 % artemisininu z piołunu, podczas gdy do roztworu wodnego przechodzi zaledwie 20 % (atremisinin jest wybitnie lipofilny). Nie wiem jak z olejkami eterycznymi, ale domyślam sie, ze tez może być z nimi krucho. Ja piłam świezy sok z piołunu, ale nigdzie poza Buhnerem nie znalazłam dawek takiego specyfiku, i chyba nie miałabym odwagi dawać go dzieciom. Może intrakt, zwłaszcza ze świeżego zioła byłby lepszy (tak pisze dr Różański), jakieś minimalne dawki alkoholu chyba nawet najmłodszym nie zaszkodzą. Buhner pisze, że Artemmisia absinthum ma ze wszystkich Artemisii najsilniejsze działanie na pasożyty jelitowe, pisze nawet, że działa na nie najsilniej ze wszystkich stosowanych ziół. tylko jak się pogubi po drodze te najcenniejsze składniki, to z efektywnością moze być różnie  ;)

A co z "klasyką", czyli nalewką z orzecha? Może warto dodać?

Offline Monika84

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Września 13, 2013, 13:55:36 »
Same kuracje ziołowe nic nie dadzą, albo zadziałają na krótko, jeśli nie będzie się stosować odpowiedniej diety przeciwpasożytniczej. W największym skrócie trzeba wykluczyć z diety węglowodany proste, słodkie owoce, fermentowane przetwory mleczne ze sklepu, słodziki; stosować dietę rozdzielną (nie jeść białek z węglowodanami). Generalnie kuracja przeciwpasożytnicza jest dość długa.