Może warto szeroko otworzyć oczy i rozejrzeć się wokół zamiast zachwycać się teoriami TCM czy Ajurwedy. Owszem, one bardzo ładnie brzmią, ale proponuje wybrać się do Indii czy Chin i zobaczyć, jak tacy lekarze leczą. Byłam i przetestowałam – rozczarowali mnie bardziej niż większość naszych specjalistów.
Niestety, lekarze, niezależnie od szkoły, dzielą się na fachowców i udających fachowców. Szczególnie osoby leczące po chińsku czy mongolsku w Polsce to dla mnie jakaś kompletna pomyłka. Przemycane lekarstwa produkcji przemysłowej - niestety, oni tylko tym dysponują. Może u siebie jeszcze sami przynajmniej kupują zioła i toczą pigułki, lub przynajmniej wiedzą, kto im to zrobi na zlecenie.
Znałam Chinkę koszmarnie pokręconą reumatyzmem. W Chinach rozkładali nad nią ręce, nasi mówili, że możnaby spróbować solami złota, ale ona planowała zbyt krótki czas pobytu w Polsce, aby przeprowadzić kurację. Teraz wiem, że możnaby jeszcze pokombinować z naszymi ziołami, wtedy jeszcze wiedziałam znacznie mniej - wtedy to ja byłam wyrośniętym już nieco dzieciakiem, a ona dorosła.
Nie mówię, że metodami chińskimi by się nie wyleczyła. Ona po prostu nie trafiła na fachowca.
Kiedyś czytałam jakąś książkę podróżniczą, której autor od jakiegoś czasu źle się czuł - ciągły katar, jakieś bóle w stawach, swędzenie skóry. Medycynia nie miała na niego koncepcii, aż w końcu trafił do szamana w jakiejś dżungli w Afryce. On na delikwenta popatrzył, pomacał i powiedział, że ma trąd i powinien się szybko zgłosić do lekarza. To był rzeczywiście fachowiec! W cywilizacji przebadano autora pod tym kątem, walnięto antybiotyki i autor miał palce, aby napisać książkę (ręcznie lub na maszynie).
Fachowiec przede wszystkim potrafi odesłać delikwenta do innego fachowca, jeśli on sam sobie z problemem nie poradzi.
A tak na marginesie - ziołolecznictwo, to też medycyna alopatyczna, w odróżnieniu od homeopatii - tak mi się wydaje.
Amara_Fati - gratuluję w końcu ustalenia przyczyny Twoich problemów. Teraz juz tylko zostaje ją usunąć i wrócić do zdrowia. Miejmy nadzieję, że antybiotyki sobie poradzą, bo jak nie, to... nawiążesz kontakt z octami i fitoncydami Gumppka, a to już nie przelewki.
Pamiętaj, pilnuj probiotyków, by grzyby Tobie nie weszły
Pozdrowienia :-)