Autor Wątek: Uprawa krwawnika  (Przeczytany 13389 razy)

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
Odp: Uprawa krwawnika
« Odpowiedź #15 dnia: Września 19, 2013, 13:12:17 »
ahh żeby moich sąsiadów koty były takie inteligentne i wiedziały że cytrusy koło bukszpanu oznaczają "nie podlewać moczem"....

dobre pytanie bo ja zawsze w całości upychałam w słoik krwawnik - liście łodygę i kwiatostan
a teraz mam tyle krwawnika (i nie tylko)że nie wiem jak go upchnąć - powoli słoików mi brak, lepiej trzymać w workach foliowych czy torebkach papierowych?

Offline Bagienna

• Mało Pisze
  • **
    • Galeria
« Odpowiedź #16 dnia: Września 19, 2013, 13:35:25 »
Jak mam nadmiar to trzymam w kopertach A4, torebki foliowe jakos mnie odpychaja, oczywiscie najlepiej w przyciemnionym słoiku, krwawnik ogolnie nalezy bardzo chronic przed sloncem po wysuszeniu.

Ok, no to ponawiam pytanie, czy po wysuszeniu ziela, odzielacie kwiaty od reszty rosliny, czy szatkujecie je razem, (bo kwiaty maja inne właściwości niż reszta ziela).

Zielona, spróbuj z tymi patyczkami od szaszłyków, ja myślę, ze takie obstakle nawet lepiej zdają test w odstraszaniu zadków kocich.

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 25, 2013, 13:32:34 »
Zbiór i suszenie
"Kwitnące wierzchołki pędów lub kwiatostany zbiera się z roślin świeżo rozkwitłych. Zbiór przeprowadza się ręcznie od lipca do września, w miarę zakwitania (...) Kwiatostany z przeznaczeniem na kwiat otarty ścina się pod rozwidleniem, ale powyżej najwyższego liścia łodygowego. Kwiaty po wysuszeniu  w suszarni termicznej w T 30-35 stopni C ociera się na sitach. Ziele powinno składać się z wierzchołków pędów  (ok 30cm) z kwiatami i liśćmi naturalnej barwy. Suszenie w suszarniach  termicznych różnego typu  (podłogowych, komorowych) przeprowadza się  w T 35-40 C. Jeden kilogram aromatycznego suszu otrzymuje się z około 5kg świeżych baldachów i 3,5 kg świeżego ziela."

Offline Bagienna

• Mało Pisze
  • **
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: Października 04, 2013, 14:52:36 »
Hm, suszarnie w suszarni u mnie odpada, ktos w ogole uzywa tego?
Koniec koncow, odzielnie mam kwiaty, odzielnie liscie i jakby co to bede laczyc :)