Miło mi, że o mnie pamiętasz Zulu Ja osobiście, nie mam najmniejszego doświadczenia w uprawie, ale oto co mówi „Uprawa ziół” Barbary Kołodziej
„Pod uprawę krwawnika zaleca się stanowiska nasłonecznione, nie zaleca się zacienionych, gdyż wpływa to niekorzystnie na zawartość olejku eterycznego (…). Roślina nie ma specjalnych wymagań do gleby, która powinna być umiarkowanie zasobna w próchnicę i wilgotna (np. mady, rędziny, lessy, gleby piaszczysto- gliniaste). Stanowisko (…) o okopowych lub warzywach. Nie zaleca się stanowiska po astrowatych ze względu na możliwość przenoszenia chorób.
Uprawa gleby i nawożenie
Wieloletnią (3-4 lata) plantację krwawnika zakłada się z siewu nasion wprost do gruntu lub podział kępy matecznej. Jesienią wykonuje się głęboką orkę przedzimową, wiosną zaś włóknowanie i bronowanie (…) Nasiona wysiewa się natychmiast po zbiorze (przełom sierpień/ wrzesień) lub wiosną (kwiecień), w rzędy co 30-50 cm, na głębokość 1cm (…)Wschody pojawiają się wiosną następnego roku. Drugim sposobem zakładania plantacji (…) jest sadzenie sadzonek. Kłącza podziemne krwawnika wykopuje się z matecznika jesienią lub wczesna wiosną, gdy tylko gleba się ogrzeje i obeschnie. Po oczyszczeniu kłączy z obumarłych części nadziemnych dzieli się je na sadzonki. Z jednej karpy można uzyskać do 4 sadzonek. Bezpośrednio po podziale (…) sadzić w rozstawie 30x35cm, na głębokość 8-10cm.
Nawożenie i pielęgnacja gleby
K. Jest rośliną o niewielkich wymaganiach pokarmowych. W zależności od zasobności stanowiska , zalecane jest następujące nawożenie mineralne; 60-80 kg N/ha, 60-90 kg P2O5/ha 100-160 kg K2O/ha. Nawozy P i K powinny bbyć stosowane jesienią i przykryte glebą podczas orki, zaś nawożenie azotowe wprowadza się w dwóch równych dawkach: pierwszą tuż przed założeniem plantacji i drugą po wschodach roślin lub po przyjęciu sadzonek.
Pielęgnacja (…) odchwaszczanie(…) spulchnianie gleby w międzyrzędziach. Plantacja zakładana z sadzonek nie wymaga takiego pielenia, ponieważ krwawnik wytwarza rozetę liści, tak gęstą, że tłumi chwasty.
Podstawą pielęgnacji jest ochrona przed mączniakiem i zgorzelą siewek” Myślę jednak, że w „plantacji” małej, przydomowej, ten problem nie wystąpi. Jeśli jednak wystąpi to niestety na mączniaka najlepsze jest pryskanie (bo to niestety choroba grzybowa). Natomiast zgorzel siewek z moich obserwacji najczęściej występuje wtedy, gdy sadzonkę się przeleje i nie ma dostatecznej ilości powietrza.
Dalej w książeczce jest „zbiór i suszenie” oraz „charakterystyka surowca”- jeśli chcecie to i to przepiszę.