Autor Wątek: ciekawy nawóz - podłoże do roślin.  (Przeczytany 4474 razy)

Offline zulu

• Dużo Pisze
ciekawy nawóz - podłoże do roślin.
« dnia: Sierpnia 30, 2013, 07:27:14 »
kiedyś mi przyszło do głowy sterylizować podłoże do kwiatów
Te słowa ineslik z innego tematu coś mi przypomniały.
Ostatni długi łikend ;) przypadło mi spędzić u znajomych ciut poniżej rodzinnych stron Mamy.
Podczas spacerów nad rzeką ów znajomy nagle podchodzi do dużej wierzby próchniejącej od środka. Jednej takiej, której sporo nad rzekami, na miedzach itp.
Coś ci pokażę powiada, coś co mi się przypomniało z dawnych lat.
Wsadził ręką w próchniejący pień, chwilę tam pogmerał, wyciągnął garść próchna, obejrzał je, wyrzucił. Pogmerał w innym miejscu i powtórka ale po sprawdzeniu zawartości dłoni uśmiechnął się i pokazał o co chodzi.
Były w tym próchnie dwa pięknie utuczone pędraki.
Widzisz, powiada, takie właśnie wierzbowe próchno przerobione przez pędraki to chyba jeden z najlepszych znanych mi nawozów do kwiatów i innych roślin.
Człowieku,w domu moich rodziców na parapetach i stojakach na kwiaty zawsze rosła istna dżungla. Właśnie na tym tak dobrze to wszystko rosło. Jednak musi to być próchno przerobione przez pędraki, takie gdzie nie ma pędraków zostaw bo jest kiepskie.
Może się komu taki naturalny nawóz na co przyda ?
Niechaj i Wam dżungla wyrośnie ze złotych wąsików, żyworódek, anginek i innych doniczkowych pożytków :)

veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: ciekawy nawóz - podłoże do roślin.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 30, 2013, 20:49:31 »
W zasadzie czysta logika - jak nawóz, to nawóz. Raz od krowy, innym razem od robaczka.

Ostatnio kilka razy kupiłam zięmię niby do kwiatów, ale to chyba było świeżo wybagrowane i nieco obcieknięte błoto z rowów melioracyjnych. Teoretycznie różne firmy, ale efekt ten sam. Mimo zmieszania 1:1 z piaskiem po kilku podlaniach zrobiła się szczelna guma. Nie muszę dodawać, że kwiatkom na balkonie to się niezbyt podobało.

Chyba następnym razem będę musiała zmieszać z piaskiem i z jakąś może sieczką dla rozluźnienia? Albo zrobię zamianę z mamą - jej dam worek tego błota na kompost, a sama napełnię do domu wiadro jej ziemią.

Pozdrowienia :-)

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 30, 2013, 22:00:56 »
No popatrz....  ::) człowiek uczy się całe życie a inni to wiedzieli od urodzenia  :P
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 02, 2013, 07:05:27 »
W sumie to chyba coś w rodzaju humusu pochodzącego od dżdżownic. One przerabiaja to co w ziemi, pędraki to co w próchnie.
veritas est adaequatio intellectus et rei