Autor Wątek: Ziołowy płyn do higieny intymnej  (Przeczytany 11846 razy)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
Odp: Ziołowy płyn do higieny intymnej
« Odpowiedź #15 dnia: Września 06, 2013, 08:25:05 »
A jeśli już koniecznie płyn. Robimy mocny, gęsty odwar z korzenia lukrecji (zwykłego, w wiórkach), następnie filtrujemy i łączymy 1:1 z gliceryną, gotujemy jeszcze kilka minut. Może być tej gliceryny ok. 40%, nie musi być połowa. Na pewno będzie dobre i odpowiednie, gliceryna to "chemia" ale i kosmetyk, do mycia się... nadaje. To może być ten Święty Grall w dziedzinie żiołowej myjki "i" ;)

Podoba mi się za wyjątkiem gliceryny.  Jeśli ma być ziołowo to może glicerynę zastąpić mydlnicą ?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Września 06, 2013, 10:22:26 »
No, ale gliceryna ma być konserwantem ;D
Nie trzeba się jej bać, może być "myjką" sama w sobie i kosmetykiem - i przecież się ją zmyje. Chyba, że komuś ewidentnie nie służy. Niestety czymś trzeba taki roztwór ustabilizować. Można zdobyć (kupić) typowe konserwanty do kosmetyków: parabeny, alkohol cetylowy...
Różnice, głupcze!

Offline Chuudy88

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Września 07, 2013, 14:29:22 »
Witam.
Mam małe pojęcie o zielarstwie, czy ziołolecznictwie, dlatego odnosząc się do postu kaminskainen - korzeń lukrecji i gliceryna mam pytanie.
Czy korzeń lukrecji nie spowoduje więcej szkód niż pozytywnych efektów w tym wywarze ?

Czytałem właściwości i przeciwwskazania korzenia lukrecji i fakt właściwości ma na prawdę dużo, ale i niechcianych efektów;

"Przedawkowane lub stosowane zbyt długo i bez przerw prowadzą do powstania obrzęków, zawrotów i bólu głowy, zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia.
Nie należy stosować lukrecji w okresie ciąży i karmienia piersią.
Nie powinno się przyjmować większych dawek lukrecji dłużej niż cztery tygodnie."

Lub

"stosować ostrożnie i w rozsądnych ilościach ze względu na możliwość wystąpienia objawów ubocznych (zatrzymywanie jonów sodu i wody oraz utratę jonów potasu - grozi to podwyższeniem ciśnienia tętniczego i zatruciem)"

Moje pytanie brzmi, czy to jest bezpieczny wywar ?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Września 07, 2013, 21:52:39 »
Zewnętrznie jest bezpieczny całkowicie, żona się w tym kąpała ;)
Wewnętrznie trzeba zażywać świadomie i z umiarem - ale też nie jest to jakieś bardzo niebezpieczne zioło. Jeśli ktoś dostaje obrzęków po wypiciu odrobiny likrecji to znak, że coś jest "nieteges".
Różnice, głupcze!

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Września 09, 2013, 07:05:06 »
No, ale gliceryna ma być konserwantem ;D
Nie trzeba się jej bać, może być "myjką" sama w sobie i kosmetykiem - i przecież się ją zmyje. Chyba, że komuś ewidentnie nie służy. Niestety czymś trzeba taki roztwór ustabilizować. Można zdobyć (kupić) typowe konserwanty do kosmetyków: parabeny, alkohol cetylowy...

Ok. przekonałeś mnie do gliceryny :)  Nie chcę typowych konserwantów.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #20 dnia: Września 10, 2013, 13:56:16 »
Doskonałą bazą do produkcji domowego płynu do higieny intymnej jest destylat borowinowy. Wyciągi borowinowe są przeciwzapalne, łagodzą wszelkie podrażnienia i wspomagają procesy odnowy nabłonka. Udowodniono, że są skuteczne nawet przy nadżerkach. Płyn borowinowy może być wzbogacony olejkami (szałwia, geranium). Fazą myjącą może być kupny, łagodny szampon dla dzieci (taki bez sls).

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Września 10, 2013, 14:01:49 »
No - i to jest znakomita sugestia. Tylko taki destylat to nie w każdym kijosku jest ;)
Różnice, głupcze!

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #22 dnia: Września 10, 2013, 15:28:18 »
destylat ma już swojego maila  :)
oczyszczonaborowina@gmail.com