Witam,
skład:
- 200 ml przepuszczonego przez maszynkę cytryńca (liście głównie, pędy młode, owoce bez pestek)
- 100 ml zmielonych owoców aronii (gospodarz poleca łączyć z cytryńcem)
- 500 ml spirytusu 95%
- 500 ml wody gorącej
- 2 łyżki miodu + 3 łyżki cukru
wszystko wrzuciłem do garnka i gotowałem 5 minut. zgodnie z zaleceniem co do cytryńca:
Pędy, kora, owoce, liście gotowane 5-10 minut w winie lub w wódce z karmelem/miodem zawierają więcej lignanów.nie licząc aronii, wychodzi jak w przepisie:
nalewka na pędach, liściach, owocach 1:5 alkoholu 50-60%: 15 ml 2 razy dziennie lub 30 ml 1 raz dziennie.wystarczy to potrzymać 2 tygodnie czy lepiej więcej ? oraz czy rzez dodatek aronii musze zmienić dawkowanie powyższej naleweczki ? czy tez intraktu ?