Autor Wątek: intrakt z melisy  (Przeczytany 5896 razy)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
intrakt z melisy
« dnia: Lipca 04, 2013, 12:23:44 »
zamierzam zrobić intrakt ze świeżej melisy. w przepisie Gospodarz podaje:

"W tym celu należy świeżą zebraną melisę szybko opłukać w zimnej wodzie, posiekać drobno i włożyć do butelek, mniej więcej do połowy objętości. Alkohol 30-40% podgrzać z cukrem lub miodem (do smaku), nie doprowadzając jednak do zagotowania. Gdy zaczyna wrzeć, rozdrobnioną melisę zalać alkoholem gorącym (dowysokości szyjki butelki) i odstawić na kilka tygodni. Można przecedzić, ale nie trzeba.

Dawkę leku odmierzać na łyżeczkę wprost z butelki zamkniętej gazikiem dla zatrzymania fragmentów ziela melisy. 1-2 łyżeczki intraktu melisowego działa uspokajająco, ułatwia zasypianie, łagodzi stres. Poprawia funkcje przewodu pokarmowego. Łagodzi nerwice serca. Intrakt leczy również choroby wirusowe skóry, np. opryszczkę.
"

gdzieś indziej było także:
"Ja przy moich recepturach polecam najczęściej części objętościowe dla surowca rozdrobnionego w maszynce do mięsa o oczkach 5 mm. "

jeśli taka melisę przepuścił bym przez maszynkę to mi olejki eteryczne nie "uciekną" zanim ją zdążę zalać alkoholem ?

Jednak pokrojona melisa a posiekana jeśli chodzi o objętość to będzie spora różnica w mocy preparatu. chciałbym przyoszczędzić na alkoholu :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: intrakt z melisy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 04, 2013, 14:02:18 »
Mielić! Nic nie ucieknie, jeśli od razu zalejesz alkoholem.
A wydobywa się, oj wydobywa - pamiętam co się działo, jak mieliłem wrotycz... Stąd trzeba działać bez zbędnej zwłoki ;)
Różnice, głupcze!

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 24, 2013, 21:23:45 »
Tak, wszystkie "wysoko-olejkowe" nie lubią rozdrabniania. Dlatego mielone przyprawy ze sklepu są do... badań instrumentalnych ;)
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 28, 2013, 10:06:32 »
Czy tę melisę koniecznie trzeba płukać? Tzn po co ją się płucze.. oprócz pozbycia się piachu np, chodzi mi o to czy to ma jakieś inne działanie, nie wiem, schłodzenie olejków;)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 28, 2013, 10:16:16 »
Czy tę melisę koniecznie trzeba płukać? Tzn po co ją się płucze.. oprócz pozbycia się piachu np, chodzi mi o to czy to ma jakieś inne działanie, nie wiem, schłodzenie olejków;)

Tylko w celach higienicznych. Warto też obejrzeć liście, czy nie siedzą tam jakieś małe ślimaki czy inna przyroda, którą trzeba wysiedlić.

Pozdrowienia :-)

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 28, 2013, 10:25:41 »
:) Dzięki za szybką odpowiedź.. Z roku na rok mam coraz więcej melisy, chyba cytrynowej.. Pamiętam że kiedyś próbowałam ją wyhodować z nasion, ale nic z tego nie wyszło więc wyrzuciłam to podłoże w trawę. W kolejnym roku "samo" wyrosło mi coś co pasowało do opisu;) Teraz sieje się gdzie popadnie, robiłam z tego herbatkę ale smakuje dość dziwnie, choć schłodzona jest nawet fajna.. Może na intrakt bardziej się nada, akurat mam miód pitny na który nie mam pomysłu. Czy taki intrakt można przedawkować? Jakby mi się kto rozsmakował..;)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 28, 2013, 10:30:16 »
Czy taki intrakt można przedawkować?

Oczywiście, smakosz szybciej zaśnie :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2013, 10:37:12 »
Okazuje się, że kolejny raz trafiło mi się wypisać jedną z prawd, które śp. ks. prof. Tischner określał  po góralsku jako: tys prowda, świynto prowda i g...o prowda.
Mnie trafiła sie ta ostatnia, gdyż mając na uwadze test zielarski (http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/0,101719,9310042.html#BoxLSTxt)  okazało się, ze przedawkowana melisa pobudza i przeciwdziała senności.

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 30, 2013, 11:01:51 »
...a może chodzi o tę, prawdę właściwą ;), iż "Co za dużo, to niezdrowo"? ;)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 30, 2013, 11:08:27 »
ano Panocku - świynto prowda godocie :)