Autor Wątek: JEDYNE TRAKTATY AJURWEDYJSKIE W POLSCE  (Przeczytany 10103 razy)

Offline a-ajurweda

• Nowy
  • *
    • a-ajurweda.pl
JEDYNE TRAKTATY AJURWEDYJSKIE W POLSCE
« dnia: Lipca 23, 2013, 13:32:12 »
Witam,
chciałbym się pochwalić i zaprezentować Wam naszą unikatową ofertę naszych klasycznych, jedynych w Polsce traktatów ajurwedyjskich:
Susruta Samhita licząca sobie 2,5 tysiąca lat. Dzieło uznawane jest za kompletne źródło wiedzy o starożytnej chirurgii indyjskiej. Ten starożytny traktat bardzo szczegółowo omawia wszystkie aspekty – od przygotowania operacji, poprzez jej przebieg, aż do opieki pooperacyjnej. Można tu znaleźć wzmianki na temat przeszczepu gałki ocznej, wymiany protezy kończyn, cesarskiego cięcia, a nawet operacji mózgu.
Caraka Samhita będąca nieco późniejszym dziełem koncentruje się na zagadnieniach medycyny wewnętrznej, zwanej w ajurwedzie Kaya Chikitsa. Dzieło – w poetyckiej formie – omawia przyczyny, diagnostykę i leczenie chorób, a także szczegółowo opisuje anatomię człowieka i działanie roślin leczniczych. Zawiera również informacje o rozwoju płodu w łonie matki, które nie odbiegają zasadniczo od współczesnego stanu wiedzy.
Astanga Hrdayam To jeden z najbardziej cenionych traktatów na temat medycyny ajurwedyjskiej. Stanowi część tzw. kanonu ajurwedyjskiego. Wykorzystywany przez wieki jest nadal aktualny i obecnie służy jako podręcznik do nauczania ajurwedy na 7-letnich studiach uniwersyteckich w Indiach.
Farmakologia ajurwedyjska Książka napisana jest w bardzo jasny i przejrzysty sposób. Zawiera podstawy farmakologii ajurwedyjskiej oraz opis metod przygotowania i użycia ziół leczniczych.
Encyklopedia Ajurwedy To znakomicie napisany słownik, który jest bezcennym źródłem wiedzy dla wszystkich zainteresowanych medycyną ajurwedyjską. Kompletny przewodnik po terminologii ajurwedyjskiej spełni oczekiwania zarówno studentów medycyny, jak i sympatyków naturalnych sposobów leczenia.

Wszystkie pozycje są dostępne na stronie http://a-ajurweda.pl/podreczniki-anglojezyczne

Zapraszam serdecznie :)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: JEDYNE TRAKTATY AJURWEDYJSKIE W POLSCE
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 23, 2013, 14:46:17 »
Można tu znaleźć wzmianki na temat przeszczepu gałki ocznej

Chyba pomyłka, czy na pewno chodzi o przeszczep gałki ocznej?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 23, 2013, 15:40:23 »
Podejrzewam, że wątpię ;)
Natomiast jest faktem, że istnieją znaleziska liczące wiele tysięcy lat, gdzie czaszka ludzka ma np. implanty stomatologiczne. Akurat o tym wspominał wybitny polski naukowiec który skonkludował, że niestety wiedza nie ulega kumulacji - tzn. ulega, ale w ograniczonym przedziale czasu - po czym ulega zaprzepaszczeniu na być może tysiące lat. Tam, gdzie dziś jest jego instytut (kontynuował) kiedyś będzie krajobraz górski z rzadką roślinnością - albo morze. Nie pozostanie żaden ślad po działalności instytutu...
Różnice, głupcze!

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 23, 2013, 15:51:47 »
Witam,
chciałbym się pochwalić i zaprezentować Wam naszą unikatową ofertę naszych klasycznych, jedynych w Polsce traktatów ajurwedyjskich:
Susruta Samhita licząca sobie 2,5 tysiąca lat. Dzieło uznawane jest za kompletne źródło wiedzy o starożytnej chirurgii indyjskiej. Ten starożytny traktat bardzo szczegółowo omawia wszystkie aspekty – od przygotowania operacji, poprzez jej przebieg, aż do opieki pooperacyjnej. Można tu znaleźć wzmianki na temat przeszczepu gałki ocznej, wymiany protezy kończyn, cesarskiego cięcia, a nawet operacji mózgu.
Caraka Samhita będąca nieco późniejszym dziełem koncentruje się na zagadnieniach medycyny wewnętrznej, zwanej w ajurwedzie Kaya Chikitsa. Dzieło – w poetyckiej formie – omawia przyczyny, diagnostykę i leczenie chorób, a także szczegółowo opisuje anatomię człowieka i działanie roślin leczniczych. Zawiera również informacje o rozwoju płodu w łonie matki, które nie odbiegają zasadniczo od współczesnego stanu wiedzy.
Astanga Hrdayam To jeden z najbardziej cenionych traktatów na temat medycyny ajurwedyjskiej. Stanowi część tzw. kanonu ajurwedyjskiego. Wykorzystywany przez wieki jest nadal aktualny i obecnie służy jako podręcznik do nauczania ajurwedy na 7-letnich studiach uniwersyteckich w Indiach.
Farmakologia ajurwedyjska Książka napisana jest w bardzo jasny i przejrzysty sposób. Zawiera podstawy farmakologii ajurwedyjskiej oraz opis metod przygotowania i użycia ziół leczniczych.
Encyklopedia Ajurwedy To znakomicie napisany słownik, który jest bezcennym źródłem wiedzy dla wszystkich zainteresowanych medycyną ajurwedyjską. Kompletny przewodnik po terminologii ajurwedyjskiej spełni oczekiwania zarówno studentów medycyny, jak i sympatyków naturalnych sposobów leczenia.

Wszystkie pozycje są dostępne na stronie http://a-ajurweda.pl/podreczniki-anglojezyczne

Zapraszam serdecznie :)
A kiedy ukażą się w języku polskim?

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 24, 2013, 09:46:29 »
Kiedy ktoś za nie małe pieniądze je przetłumaczy.  ;)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 24, 2013, 10:07:58 »
Tłumaczom dziś się płaci grosze ;)
Różnice, głupcze!

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 24, 2013, 10:15:58 »
Tłumaczom dziś się płaci grosze ;)
Jesteś pewien, że za grosze ktoś będzie chciał tłumaczyć obszerną książkę ? No, chyba że żartujesz  :)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 24, 2013, 10:27:32 »
Mówię poważnie, tłumacze dostają jakieś grosze. Sam zleciłem komuś przetłumaczenie połowy niezwykle obszernej księgi, bo już nie miałem na to sił - to wiem ;)
Oczywiście są to "grosze" jak na niezwykle upierdliwą, wyczerpującą i wymagającą pracę - bo takie jest właśnie tłumaczenie tekstów. Znałem kobietę tłumaczącą literaturę dla dużego wydawnictwa - dostawała jakieś 2 tys. za książkę. Ja bym się takiej pracy za tę kwotę nie podjął. Kolega tłumaczył bardzo mądrą książkę o muzyce dla baaaardzo prestiżowego wydawnictwa za jakieś 4 tysiące - no, może bym się podjął... Tyle, że baaaardzo prestiżowe i szanowane wydawnictwo koledze nie zapłaciło za wykonaną pracę.
Czyli jak widzicie - tłumacza traktuje się jak szmatę.
Swoją drogą mojej żonie Jeszcze Bardziej Prestiżowe Wydawnictwo, Którego Nazwy Nie Pomnę tez nie chciało zapłacić za wykonaną pracę (projekty graficzne) - ale zmiękli, jak ich postraszyłem sądem.
Wesołe jest życie staruszka ;)

Faktem jest, że przetłumaczenie większej ilości takich starożytnych traktatów kosztowałoby już sporo, zwłaszcza jeśli wydawca nie należy do potentatów. Po najmniejszej linii oporu: tłumaczymy na polski angielskie tłumaczenia. Tanio i szybko ;)
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2013, 10:32:33 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline a-ajurweda

• Nowy
  • *
    • a-ajurweda.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 30, 2013, 17:27:09 »
Problem z przetłumaczeniem tych traktatów na język polski polega na tym, że w Polsce brak jest specjalistów z dziedziny ajurwedy z prawdziwego zdarzenia. Jest to oczywisty wymóg. Ktoś kto tłumaczy teksty z konkretnych dziedzin musi być specjalistą w tym obszarze, musi znać język, znaczenie pewnych specjalistycznych zwrotów i wyrażeń. Na ten czas takich ekspertów w Polsce brak. Być może w przyszłości to się zmieni :)
Odnośnie prac pana Roberta Svobody oraz dr Dawida Frawleya ponownie zapraszam na naszą stronę a-ajurweda.pl, mamy tam kilka pozycji tychże autorów: "Joga ziół", "Joga i ajurweda", "Prakriti"
http://a-ajurweda.pl/ksiazki-sklep