Autor Wątek: Zaburzenia lękowe, nerwica - mikstura  (Przeczytany 3908 razy)

Offline adam12345

• Nowy
  • *
Zaburzenia lękowe, nerwica - mikstura
« dnia: Grudzień 08, 2017, 16:07:38 »
Witam,
Jakiś czas temu spotkałem się z recepturą na miksturę na zaburzenia lękowe/nerwice.
A więc:
Ziele Damiana 10 gram
Męczennica 15 gram
Serdecznik 10 gram
Ziele owsa 25 gram
Verbena 15 gram
Kozlek lekarski 15 gram
Szyszka chmielu 25 gram
To wszystko zalewamy 0.5 l. wódki.

Co o tym myślicie? Planuję spróbować zrobić tę właśnie miksturę. Czy macie jakieś przeciwwskazania? Czy któreś z wyżej wymienionych ziół gryzie się z innym?

Pozdrawiam

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zaburzenia lękowe, nerwica - mikstura
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2017, 18:01:57 »
Dobrze, że jest damiana. Mi brakowałoby czegoś adaptogenu, ot korzeń ashvagandhy. Czegoś co nie tylko wyciszy ale i podbuduje. Oczywiście to byłby dodatek a nie główny składnik.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Tyler Durden

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2017, 22:20:31 »
Według mnie zamiast Ashwagandy warto byłoby użyć Bacopa monnieri. Świetny adaptogen, naturalny "nootrop". Jest lekkim iMAO, zasadniczo ma interakcję z SSRI/ASRI/SNRI, ale tylko przy długotrwałym stosowaniu.

Co do kozłka lekarskiego, to wódka wystarczy, aby wyciągnąć większą część korzystnych substancji z tego korzenia?
"Looking for consciousness in the brain is like looking inside a radio for the announcer." - Nassim Haramein

Offline Przebiśnieg

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2017, 23:33:03 »

"Co do kozłka lekarskiego, to wódka wystarczy, aby wyciągnąć większą część korzystnych substancji z tego korzenia?"

Tak, wystarczy.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 21, 2017, 20:56:50 »
Tak, wódka wystarczy, tylko rób maceracje na zimno.

Offline adam12345

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2018, 13:22:38 »
Czyli zioła które wymieniłem, tj ziele damiana, męczennica, serdecznik, ziele owsa, verbana, kozlek lekarski i szyszka chmielu zalane wódką wszystkie razem w jednym naczyniu są dobrą recepturą na zaburzenia lękowe?
Chodzi mi o to, czy przy połączeniu któregoś z wyżej wymienionych ziół razem w jednej miksturze nie przyniesie negatywnych konsekwencji? Wybaczcie, ale nie znam się na chemii organicznej ani na ziołolecznictwie, plus do tego odzywa się moja nerwica czy aby na pewno ta mieszanka będzie bezpieczna dla zdrowia. Chciałbym żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości.
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2018, 20:23:34 »
Nikt Ci nie zagwarantuje, jak dokładnie na ciebie zadziała taka mikstura, bo:
a) nikt cie nie zna i nie zna twojego organizmu
b) każdy organizm reaguje inaczej.

Chcesz, zrób i przetestuj.
Nie chcesz/boisz się, kup w zielarskim np. zioła polecane przy nerwicy firmy Dary Natury, napij się, zobacz jak na Ciebie zadziałają.

Możesz też samodzielnie wykonać nalewkę kozłkową (przepis na stronie Doktora) i zobaczyć jak na ciebie zadziała.

ale to tylko propozycje, nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.

Offline adam12345

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 09, 2018, 23:19:58 »
O reakcję swego organizmu się nie boję. Chodziło mi o to, czy połączenie któregoś z wyżej wymienionych ziół z innym nie stworzy jakiegoś związku który będzie miał niepożądane działanie.

Ile taką mieszankę ziół powinienem trzymać w wódce zanim odcedzę i będzie się nadawała do spożycia? I jak byście to dawkowali?

Pozdrawiam.