Autor Wątek: Czerwcowe zbiory  (Przeczytany 10734 razy)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Czerwcowe zbiory
« dnia: Czerwiec 02, 2010, 07:44:59 »
Jeżeli  ktoś  chce  w  tym  roku  zrobić  zapasy  czeremchy /kwiat/ to  jest już  najwyższy  czas/ centralna  część  kraju/, poza tym zaczyna  kwitnąć  przetacznik  leśny -pojawiają  się  już  pierwsze  kwiatuszki koloru  kwitnącego  wrzosu,  ożankowy  za  to  w  pełni  gotowy  do  zbioru : pięciornik/ srebrnik/ też okrył  się  żółtymi  kwiatkami  :  strojnie  w  całej  okazałości  szałwia  łąkowa, płatki  róży  na   aromatyczną  konfiturę : szelężnik  na  mokradłach  gotowy  do   zbioru,,na  krwawniku  pierwsze  pączki  do  zbioru  jeszcze  trochę:wczoraj  zebrałam  też  troszkę  lepnicy  zwisłej  - Silene nutans   /kumaryny  i  saponiny/, kurdybanka,  sporo  tasznika.Poza  tym  zimno ...
 pozdrawiam,  arte

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
Odp: Czerwcowe zbiory
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2010, 18:58:39 »
Przyszło tak wyczekiwane przez wszystkich ciepło. Jestem więc w dobrym nastroju i nie rozpa-
czam, że kwiaty głogu przepędziły mi deszcze. No cóż - będzie więcej owocu. Teraz na celo-
wniku przede wszystkim kwiaty bzu czarnego i jarzębiny. Może gdzieś między nimi przemknie
się ziele glistnika. Hmm, a poza tym sianokosy  ::) ::)  ::). Pozdrowienia.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2010, 09:07:09 »
 Tak  czarny  bez  -  kwiat  jakby  dominował  nad  innymi  roślinami  zgłaszając  swoją  gotowość  do  zbiorów./ poprzez   rozkwitnięte  kwiaty  i  niezwykle  silny  zapach/. Osobiście  dbam  o  to  by  zapasy  ususzonego  kwiatu  były  znaczne. Ważne  , aby  kolor  po  ususzeniu  był  kremowy  bez  ciemnych  przebarwień. To  rokuje  dobrą  jakość  surowca.Podobnie  jak  Halinka  też  robię  syrop  z  kwiatów. Dobrze  się  póżniej   komponuje  ten  produkt  z  innym  sokami  np.  jarzębinowym, porzeczkowym ,z owoców z    czarnego  bzu.Sam  kwiat , też  i  liście , wykorzystuję nie  tylko  przeziębieniach  , ale  chętnie  po  niego  sięgam  kiedy  chodzi  o  potrzeby   odtrucia  organizm,   moczopędne;  też rozkurczowe, odkażające ,przeciwzapalne  itd. Jako że  jest  w  czarnym  bzie  kwercetyna  , rutyna, kempferol   możemy  też  szukać w   czynnika  cytoprotekcyjnego/ ochrona  struktury  komórki, wazoprotekcyjnego/ ochrona  struktury  naczyń  krwionośnych. No  ale  te  szczegółowe  informacje  są   dostępne  w   fitoterapii  naszego  gospodarza.Nie  może  na  pewno  w  naszych  domowych  ,  ziołowych  apteczkach  w  żadnym  wypadku  zabraknąć   czarnego  bzu  pod postacią  ususzonego  kwiatu, liści  , póżniej   ususzonego  owocu  i  przetworów  z  owoców.
Priorytet  na  dzień  dzisiejszy więc  posiada  czarny  bez  a  tu  w  kolejce  niecierpliwi  się   trędownik, zaczyna  kwitnąć , oznacza  to  tylko  jedno - czas  zbiorów/ ziele/.
Pozdrawiam, arte

Offline Global

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2010, 09:47:30 »
O! Dziękuję za przypomnienie o kwiecie bzu. Co roku robię niesamowicie smaczny napój z świeżych kwiatków. Smakuje wszystkim!

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 09, 2010, 09:46:38 »
Zaczęły  kwitnąć akacje.Kwiat  akacji suszy  się  dobrze ,nie  ma  takiej  możliwości, aby  zabrakło  go  w  naszej  domowej  apteczce. Co  prawda  nie  zmierzymy  się  w  żaden  sposób z innym ziołowym  produktem    z  najwyższej  półki / myślę  o  miodzie  z  akacji/, jednak  suszony  kwiat  z  pewnością  będzie  przez  nas  wykorzystywany  z  powodzeniem. Zwracam  szczególną  uwagę  przy  pozyskiwaniu  kwiatu, aby  jak  najostrożniej  przyginać  gałęzie.Jest  to  drzewo  bardzo  kruche,  wielką  szkodą  by  było  przy  tej  okazji   bezmyślnie  je  niszczyć .
Pozdrawiam,  arte

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 13, 2010, 12:08:17 »
Wczoraj wybrałam  się  w  nieco  odleglejsze  ode  mnie  okolice , głównie  za  sprawą  trędownika  bulwiastego  z  dużym  powodzeniem  zresztą. Uderzyły  mnie  tam  spore skupiska  czyścca  leśnego. Niewiele  wiadomości  na  jego  temat  w  fachowej  literaturze.Trochę  szkoda.
Poza  tym  zaczęła  już  kwitnąć  tojeść  rozesłana.Ona  to  za  sprawą  saponin  i  flawonoidów  pomocna  bardzo  w  leczeniu  kaszlu,  nieżytów  górnych  dróg  oddechowych.Warto  jej  trochę  zgromadzić.
Pojawia  się  z  wielką   siłą  coraz  więcej  ziół.Kwitnie  już  nostrzyk  żółty, przytulie do  zbiorów,niecierpek, pszeniec,  chabry, fiołek  trójbarwny   itd....
Wokół  domostw  na  wsi , pojawia  się ślaz  zaniedbany, coraz  go  mniej  rośnie , a  szkoda.Najwartościowszy  z  niego  macerat. Warto  jednak  trochę  ususzyć,  nie można  kupić  tego  surowca  w  sklepach  zielarskich, trzeba  więc  zadbać   o   zapasy  samemu.W  czerwcu  z  wielką  przyjemnością  przebywa  się  w  lasach  na  łąkach w  poszukiwaniu  ziół.
Ciekawa  jestem  co  jeszcze  zbierają teraz  moje  koleżanki  i  koledzy  ,  użytkownicy  tego  forum?
 pozdrawiam,  arte

Offline Elured

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 13, 2010, 17:31:32 »
Chwilowo zajmuję się zbiorem kwiatów koniczyny białej (dużo tego rośnie) oraz ostatnich porcji brzozy brodawkowatej.
Pozdrawiam,
Elu

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 21, 2010, 07:22:54 »
Wkrótce  Jana tzn.  24  czerwiec; w  kalendarzu  zielarskim  kwitnie   dziurawiec,  jeżeli  nie  wierzycie  to  sami  możecie  sprawdzić. Wczoraj  natrafiłam  na  masowo  pojawiające  się  pierwsze  kwiatuszki  na  hypericum.Przytulia  wonna  do  zbiorów  w  pełni,  właściwa powoli  zakwita,krwawnik także, wiązówka  błotna  też  pierwsze  kwiatki,podobnie  cykoria  - podróżnik-  tutaj  można  pozyskać  pojedyńcze  kwiatuszki  i  spożytkować  do  porannej  herbatki,dziewanna  w  tym  roku  wysoka, wysoka też  się  powoli   żółci górą,nostrzyk  żółty  wabi  pszczoły,  w  lesie  niecierpek , tojeść rozesłana,  rumianek  na  miedzach,hyzop już  kwitnie,jagody  i  poziomki dla  chętnych  pokrzepienia.
Dużo,  dużo   wonnych  roślin.Czerwiec  jest obfity, przebogaty   w zioła.Dużo  pracy,  jeszcze  więcej  przyjemności. Pozdrawiam,  arte

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2010, 22:11:45 »
 Mój  przyjaciel  -  zielarz   napomniał  mnie  ,  że   teraz  właśnie   mamy  taki  najbardziej  optymalny  czas  do  zbioru  roślin  w  ciągu  całego  roku. Dobrze,  że  mam  takiego  anioła  stróża  od  roślin,  bo  wtedy  łatwiej przestrzegać  prawideł  na  łące.   Należałoby  więc   właśnie  teraz   gromadzić  zioła  do   domowych  spichlerzy. Trudno  wymieniać  co  należałoby   akurat zbierać  .Wielka  różnorodność  i  bogactwo   roślin. Przy  okazji  zbiorów  od  razu  dobrze  przygotowywać  preparaty  galenowe.  Wczoraj  np.  zrobiłam  olej  z  dziurawca/ wg zaleceń  Luskiewnika  oczywiście, także  olej  z  wonnego  hyzopu, tymianku. Maść  ze  świeżego  nagietka,  trędownika,  przytulii. Ze  świeżych  roślin  robię tez  od  razu  intrakta. Koniec  czerwca  to  taka  pełnia  zielarskiego  żniwa.
 Pozdrawiam, arte

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 14, 2016, 10:57:40 »
Idąc rano do codziennego kieratu wlazłem na pierwsze kwiatki dziurawca. Sobota zaplanowana. Jeszcze zaopatrzyć się w spiryt, dobry olej i znowu będzie zabawa :). Oczywiście coś się też i ususzy do naparów.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 14, 2016, 11:00:59 »
Do zbioru maki, bławatki, trędownik, pszeniec, szelężnik, kwiaty i liście czarnego bzu, liście dębu, orzechów włoskich, kasztanów, akacja już przekwitła. Ogółem lato.

Pozdrowienia :-)

Offline Justyna35

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 14, 2016, 13:25:20 »
a lipa?:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 14, 2016, 14:50:29 »
Liście można zbierać. Pewnie już w niektórych miejscach są kwiaty.

Pozdrowienia :-)

Offline Justyna35

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 14, 2016, 15:21:55 »
Tak Basiu. Potwierdzam , że w miejscach gdzie jest dużo słońca przez cały dzień i drzewa nic nie zasłania są już kwiaty . Ale faktycznie , wystarczy , że tego słońca jest mniej i już tam jeszcze nie kwitnie . A więc jak to we fraszce Kochanowskiego ...Na lipę !

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 16, 2016, 07:51:14 »
W samym Poznaniu na lipę to taki ostatni czas. Kwitnie od końca maja. Poza miastem pewnie można jeszcze chwilę zaczekać.

Pogoda tylko nie dopisuje. U nas non stop pada. Powiesiłam pod dachem zioła. Tydzień wisiały a wczoraj stwierdziłam na nich pleśń. Przywieziony z gór szelężnik podsuszałam w piekarniku.

W ubiegłym roku miałam wielką polanę z dziewanną wielkokwiatową. W tym roku jest tam tylko drobnokwiatowa. Jak to się stało?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski