Autor Wątek: Pokrzywa  (Przeczytany 19931 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Pokrzywa
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 21, 2010, 10:12:52 »
Miro
Dziękuję za piękną analizę pokrzywy z punktu widzenia ajurwedy.
Podziwiam twoją wiedzę w tym zakresie.
Kupiłam kiedyś książkę Deepaka Chopry "Zdrowie doskonałe", zrobiłam sobie test na typ ciała, wyszło, że jestem typem z potrójna doszą- speszyło mnie to bardzo.
Po kontakcie z Tobą pewnie wróce to lektur z tego zakresu.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 21, 2010, 21:06:48 »

Kupiłam kiedyś książkę Deepaka Chopry "Zdrowie doskonałe", zrobiłam sobie test na typ ciała, wyszło, że jestem typem z potrójna doszą- speszyło mnie to bardzo.

Zaintrygowany Waszymi postami znalazłem test na typ ciała i wyszło mi
 VATA i PITTA idą łeb w łeb a KAPHA prowadzi o trzy "palce".
Te moje dosze to  takie niezdecydowane (melepety jakieś) bo  brak szefa, znaczy się bałagan?!
Pytanie CZĘŚĆ 3 – KAPHA
 13. Mam gładką, delikatną i dość bladą skórę ....tak jak byłem dzidziusiem nie ma wyjścia,należy się jeden punkcik
 12. Mam gęste, ciemne i faliste włosy...aha jeszcze parę lat i postawię jeden  punkcik, na szczęście coś na głowie jeszcze jest :)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 22, 2010, 09:51:02 »
Dla mnie samo w sobie stosowanie pokrzywy w nadmiarze jest nie do pomyślenia. Wszyscy się tu udzielający wiedzą, że to nie cudowne panaceum - raz weźmiesz i wyzdrowiejesz - lecz wspomaganie leczenia na szeroką skalę.
Osobiście, gdy spożywam pokrzywę to góra przez 7 dni, raz dziennie. Organizm mój nie przerabia więcej. Ale piję do tego ogromne ilości płynów, zwłaszcza wody.
I co istotne - w związku z Ayurvedą et innymi technikami lecznictwa - nalezy pamiętać o tym, że każdy z nas się różni od drugiego. I niekiedy spożycie tej samej dawki przez kilkoro różnych osobników wywołuje skrajnie różne efekty - niepowtarzalne dla żadnego z badanych, co wpływa niekorzystnie na systematykę zazywania preparatu. A konkretne działania korzystne i niekorzystne - to już duża grupa kontrolna, równoliczna grupa badana itp. itd. o czym chyba nie musze mówić, gdyby patrzeć czysto konwencjonalnie.
I tak jak pisze alelen, ja tez nie uznaję idealizacji ziół na konkretne "coś" - gdy dane zioło nie pomaga, to trzeba je wspomóc mieszanką albo zmienić tryb leczenia. A i odpowiednio nastawić osobnika leczonego - bo bez tego i najlepszy lek "na coś" nie zadziała.
Wracając do pokrzywy - z uwagi na jej skarbnicę minerałów - gdy na rzeszowszyźnie się rozchorowałem pewnego razu, to świeżutka pokrzywa dodawała mi sporo energii, w postaci maceratu lub rozcieńczonego soku z wodą i miodem.

Pozdrawiam ciepło
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Anya

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 18, 2012, 19:15:19 »
Ciekawa notka o czlowieku, ktory stosowal wywar z pokrzywy u krowy chorej na raka skory, krowy z guzem wymienia i u siebie gdy sam zachorowal na raka. Z pozytywnym skutkiem.

http://www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2004/IV/30/7.pdf

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Września 04, 2019, 08:39:45 »
Ja mam pytanie o korzeń pokrzywy, jak go stosować jasno napar czy lepiej jako odwar, to samo jeśli chodzi o korzeń mniszka?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Września 04, 2019, 09:21:22 »
Raczej wywar. Możesz zastosować metodę klasyczną, jeśli masz suszony surowiec: zalej wieczorem surowiec zimną wodą, a zagotuj rano.

Pozdrowienia :-)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 25, 2023, 00:18:10 »
BASIU?
Czy nie ma zagrożenia gdyby traktować spożywczo korzenie łopianu, mniszka, pokrzywy?!

Te "warzywa" do ziemniaków albo zupa korzenna pokrzywowo-łopianowa (na ich przecierze?) mocno doprawiona aromatycznymi, czy to tylko raz w tygodniu, czy ile wejdzie w obiedzie, dla zdrowego człowieka? Mówi się o naparach, odwarach ale czy można jeść korzenie łopianu i pokrzywy łyżkami jak korzeń marchewki czy pietruszki?

Nakop sobie mniszka (mlecza) - liście jedz w surówkach , a korzenie dorzucaj do zup.

Jak będę w Królewcu, to postaram się przywieźć co się da z ichnich adaptogenów: aralię, eleuterokok i pokrewne kolcosiły. U Rosjan to wszystko się dostaje z certyfikatami analiz dla każdej serii.

Dalej - nakop sobie korzeni słonecznika bulwiastego, pokrzywy i łopianu - teraz jest sezon i tak samo wrzucaj po prostu do zup, jako warzywa. Słonecznik bulwiasty, czyli topinambur można często kupić na Allegro...
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?