Autor Wątek: Pokrzywa  (Przeczytany 19927 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Pokrzywa
« dnia: Maja 24, 2010, 16:46:10 »
Mam problem z pokrzywą.
Nie jestem jej zwolenniczką- i nie wynika to z wiedzy a raczej jakichś dziwnych zahamowań, czyli może wiedzy ukrytej. Cenię ją jako środek do mycia włosów, czasami dodam do mieszanki do naparu ale tylko tyle.
Swego czasu miałam anemię, nie byłam wtedy jeszcze wrażliwa na zioła.
Ale pamiętam, jak ciągle spotykałam przymiotno, serdecznik, inne zioła, ale nie pokrzywę, która rosła w okolicy w duzych ilościach. Rosła- ale była mi obojętna.
A od pewnego czasu mam wręcz problem.
Moja siostra na wiosnę nazbierała duużo pokrzywy, zrobiła duużo soku i go spożyła.
Po czym zaczęła mieć dziwne dolegliwości ze stawami, sercem itp.
Zaczęła chodzić po lekarzach, miedzy innymi okazało się, że ma za dużo żelaza.
Po jakimś czasie dopiero mi powiedziała o kuracji pokrzywowej.
Pozbycie się nadmiaru żelaza jest bardzo trudne. Żelazo w nadmiarze jest trucizną.
Według pewnych teorii, kobiety zyją dłużej, bowiem wskutek naturalnej utraty krwi maja mniej żelaza. Wielokrotnie Ci o super morfologii nie czują się wcale zdrowo. Do tego to żelazo z pokrzywy, z soku jest na zupełnie innym stopniu utlenienia, niż jest potrzebne w hemoglobinie. To co jest w pokrzywie faktycznie, w trakcie mielenia, wyciskania ulega utlenieniu, enzymy w niej zawarte tudzież.
Ciągle prztwarzamy, a przecież wszystko jest najkorzystniejsze gdy świeże.

Offline bapona

• Średnio Pisze
Odp: Pokrzywa
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 25, 2010, 23:36:51 »
A ja lubię pokrzywę :) - używam jej tylko przez jeden miesiąc i w niezbyt dużych ilościach. Głównie robię herbatkę, ewentualnie dodaję drobno pokrojoną do różnych potraw (zamiast "pędzonej" w szklarniach natki) .
Wiem, że nadmiar zelaza szkodzi - głównie dla mężczyzn i kobiet po menopauzie.
A poza tym podoba mi się taka świeża, gdy rośnie w niewielkich skupiskach w ogrodzie ;D
Pozdrawiam

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 26, 2010, 09:28:52 »
Dziękuje za symaptyczne informacje o pokrzywie.
Tak zaczepiłam ten temat, żeby między innymi ostrzec przed nadmiernym spożywaniem soku z pokrzywy.
A sama chyba próbuję się do niej przekonać.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 26, 2010, 18:23:39 »
Jeśli chodzi o mnie to sok ,napar nalewke , olej stosuje do różnych celów i róznymi długosciami:

sok- raz w roku przez pięć dni ( po sezonie zimowym) lub  w stanach wyczerpania , przetrenowania .
napar- 4 tygodniowe kuracje ( z innymi ziołami) trzymając sie zasady wolno i powoli (pół łyzeczki na dzień) , pokrzywa jest znakomita na w"wypedzenie'  zbyt duzej retencji wody spowodowanej nadmiernym spozyciem sodu(przerwa min. 4 tyg) Poza tym polecam popijanie delikatnych naparów w trakcie treningów z pewnościa maja więcej naturalnego kopa niz syntetyczne izotoniki.
nalewka - w przypadku mocnych przeziebień (do herbaty)+ sok z pigwy
olej - jest on podstawa wielu mikstur dla których jest składnikiem niezbednym ( szczegółnie łuszczyca-efekty są naprawdę widoczne ale osoba musi byc pod stała kontrola lub wykazywac sie żelazna dyscypliną). Jesli chodzi o wyżej wymienione skutki uboczne to zgadzam sie bo sam ich doswiadczyłem będąc zupełnie zielony czerpiąc korzyści do przesady , początkowa faza była naprawde wyśmienita , cos w rodzaju ziołowego dopingu ( brak zmęczenia na treningach) a potem obrzeki i cos w rodzaju "rozkojarzenia" lub nadpobudliwości. Podsumowując: pokrzywa tak ale w umiarkowanych ilościach.
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2010, 18:32:11 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 26, 2010, 21:01:53 »
Dziękuję za Twoje uwagi o pokrzywie i o niezbędnej ostrożności.

Offline Global

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 11, 2010, 23:17:13 »
Mówi się, że Milarepa - słynny tybetański buddysta żyjący w XI w., w pustelniczym okresie swojego życia żywił się wyłącznie pokrzywami aż jego ciało nabrało zielonkawego koloru. Po tym okresie medytacji i spożywania pokrzywowych zup zyskał magiczne umiejętności :)

Tylko się tak mówi ;) Było wręcz odwrotnie - Milarepa żywił się pokrzywami, bo było to jedyne dostępne pożywienie przy jego jaskini medytacyjnej. Klarowność i trzeźwość umysłu do medytacji uzyskał spożywając bardziej odżywczy pokarm. Ale tak, czy siak, pokrzywy przyczyniły się do sukcesu Milarepy  ;)

Pani Halino, ja laikiem jestem i wciąż się uczę, ale może problem ze stawami wystąpił, bo pokrzywa miała już zbyt dużo komórek kamiennych?

Offline wilga

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 30, 2010, 13:25:22 »
zioła zafascynowały mnie od niedawna, mam dużo wątpliwości, np.słyszałam, że można suszoną pokrzywę zmielić w młynku i dodawać do sałatek, serka itp. bo są jakieś substancje zdrowe a nie przechodzące do naparu. Czy ktoś może to potwierdzić?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 30, 2010, 14:22:22 »
Świeża pokrzywa jest bardzo zdrowa, ma masę witamin, a jak się ją zgniecie i drobno pokroi, to wcale nie parzy w zęby.
Na chlebie jest smaczniejsza, niż w postaci naparu. Sprawdzone osobiście :-)

Na marginesie:
zupełnie inna historia to motyw zupy z pokrzyw, jako posiłek ludzi zamknietych w obozach koncentracyjnych w czasie wojny.
Kto wie, mimo koszmaru sytuacji, to może właśnie pokrzywa pomagała przetrwać tym, którzy przetrwali?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 02, 2010, 13:13:38 »
A dziś się dowiedziałam , że człowiek pijąc herbartkę z pokrzywy wyleczył ostrogi.
Chciałm cos pięknego napisać o pokrzywie i mam.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #9 dnia: Października 02, 2010, 20:53:07 »
nie zapominajmy że pokrzywa jest bardzo  bogatym źródłem minerałów
ja mrożę ją w zamrażarce i dodaję po trochu do zup i sałatek

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 18, 2010, 15:30:16 »
Jeszcze na chwilkę do pokrzywy.
Czytając w książce Bonifratrów o pokrzywie znalazłam następujące stwierdzenie:
" Nie należy stosować wyciągów z pokrzywy przy obrzękach na tle niewydolności krążeniowej lub nerkowej".
Czasami stosując zioła, nie zdajemy sprawy, że moga tez one mieć niekorzystne działanie.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 18, 2010, 16:28:15 »
Halinko tu wytłumaczenie jest proste moim zdaniem mechanizm podobny do leków diuretycznych
pokrzywa powoduje wydalanie wody z organizmu a więc gestnienie krwi a to powoduje wzrost ciśnienia a to powoduje przeciążenie krążenia które i tak jest już przeciążone

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 18, 2010, 17:57:19 »
Zgadzam sie z tym co do joty. Podczas zażywania przetworów z pokrzywy mięsnie są bardziej odwodnione co jest widoczne gołym okiem.. W tym przypadku jest to jednak duzo lepsza alternatywa dla ludzi którzy potrzebuja wypłukać więcej wody w celu np. dojscia do własciwej kategorii wagowej na zawodach (np. boks , kulturystyka) niz syntetyki które niejednego juz wysłały na tamten swiat ( np. lasix- bardzo silne "dziadostwo" masowo używane w sporcie zawodowym ). Trzeba sie zawsze liczyc ze srodki mocno moczopedne te naturalne jak i chemiczne zawsze niosą ryzyko zachwiania gospodarki  elektrolitowej .....

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 18, 2010, 18:26:44 »
No i czegoś się nauczyliśmy.
Kochajmy pokrzywę!

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 18, 2010, 20:51:18 »
Myślę, że to co dotyczy pokrzywy, dotyczy także i innych ziół. trzeba je stosowac rozważnie, tak co do ilości jak i czasu stosowania, dolegliwości i ogólnego stanu zdrowia. Bo kazdemu co inne potrzebne, a to co się z człwoiekiem dzieje ma różne podłoże i przyczyny.

Swoją droga, bardzo daleka jestem od uogólniania, że jakieś zioło jest na "coś", bo to "cos' może by efektem zupełnie różnych  rzeczy.

Ja też lubię pokrzywę ale nie stosuję dłużej jak miesiąc i później robię przerwę. znałam osobę, która systematycznie piła pokrzywę i mimo że dośc długo w starszym wieku cieszyła się dobrą kondycją, w końcu cos było nie tak. Z niczym nie można przesadzac. A ludzie mają tendencję do braku umiaru. Wydaje im się, że im więcej, im częściej, tym szybciej uzyskają jakies cudowne wyniki, a ten mechanizm nie dotyczy ziół. Tu najstotniejszy jest rozsadek, znajomośc wielu złożonych procesów jakim podlega organizm ludzki i człowiek jako taki, chorób, ziół a i innych naturalnych środków leczniczych, a czasem i znajomośc tego co ogólnie nazywa się życiem. Bo zawsze najistotniejsza będzie przyczyna. a ona może byc bardzo złożona.

Takoż i pokrzywa ma swoje miejsce wtedy, gdy jej zastosowanie będzie adekwatne do sytuacji z uwzględnieniem ograniczeń jakie w sobie niesie.

Wiele jest opracowań na temat ziół, ale rzadko pisze się czasie stosowania, rzadko pisze sie o przeciwwskazaniach i rzadko pisze się o interakcjach z lekami, czy innymi spożywanymi ziołami czy żywnością.