Autor Wątek: Co to za roślina?  (Przeczytany 66651 razy)

Offline Ulmus

• Nowy
  • *
Odp: Co to za roślina?
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 29, 2013, 13:56:53 »
Bardzo ci dziękuję :) Przez tą roślinę nie mogłem spać po nocach :P U siebie nie spotkałem
Pogłaskaj mnie samotność...

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 05, 2013, 12:14:10 »
nad Płonią było jeszcze dużo takiego czegoś: liście w rozetkę, takie bardziej krągławe, pęd kwiatowy delikatny, do ok. 30 cm wysokości, kwiaty białe niepozorne, malutkie. Ten opis oczywiście nic jeszcze nie mówi - ale dodam, że z kwiatów po przekwitnięciu robią się takie delikatne "rzepiki", czepliwe główeczki mniejsze nawet od owoców przytulii czepnej, bardziej przy tym "pałkowate" w kształcie, niz kuliste, dużo też subtelniejsze.
Zaciekawiła mnie ta roślina, te jej "czepiaki" dobrze pamiętam z dawnych czasów łowienia na Płoni. Rosła razem z tojeścią i psianką.
Różnice, głupcze!

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 08, 2013, 16:12:51 »
Proszę o pomoc w rozpoznaniu samosiejki, która wyhodowała się u mnie w doniczce od wiosny: http://pokazywarka.pl/jfuwor/ Zastanawiam się, czy nie wsadzić jej do gruntu, no, ale chciałbym wiedzieć kto się wprosił. ;-)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 08, 2013, 19:28:21 »
Witam
To mi wygląda na winorośl . Posadź w ogrodzie jeżeli przeżyje zimę  to będzie siewka Vitis riparia  - najpopularniejszą jest odmiana  Marechal Foch .
http://zapodaj.net/e72ece84de4e6.jpg.html
http://www.winogrona.org/index.php?title=Marechal_Foch
Ja Marechala wykarczowałem - nie znoszę smaku riparii .

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 08, 2013, 20:25:45 »
Wacek, dzięki. Mam jednak wątpliwości, ponieważ liście samosiejki są matowe i bardziej "suche", niż winogronowe (soczyste). Poza tym ząbki są zaokrąglone i na początku myślałem, że jest to jakiś głóg, no, ale ja jestem jeszcze sporym lajkonikiem. ;-)

Roślina rośnie prosto w pionie, jakby byłą małym drzewkiem i nie wykazuje raczej chęci, aby się przechylać, piąć, etc. Oceniam to oczywiście mocno subiektywnie. Może jest tak ze względu na jej niewielki rozmiar i młody wiek...

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 08, 2013, 21:08:23 »
Roślina rośnie prosto w pionie, jakby byłą małym drzewkiem i nie wykazuje raczej chęci, aby się przechylać, piąć, etc. Oceniam to oczywiście mocno subiektywnie. Może jest tak ze względu na jej niewielki rozmiar i młody wiek...
Młode sadzonki tak rosną , wąsy wypuszczają późno . Na zdjęciu sadzonka winorośli ukorzeniona ze sztobra .
http://zapodaj.net/f930783d1cfb1.jpg.html

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 08, 2013, 22:34:12 »
1.

2.

3.

4.

5. wierzbownica?

6.

7. nawłoć kanadyjska?

8.

9.mięta jaki rodzaj ?

pora poszerzyć horyzonty :) rosną niedaleko domu a nawet do końca nie wiem jak się nazywają.
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2013, 07:42:17 wysłana przez Wacek »

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 09, 2013, 12:16:10 »
Wacek, ostatni przykład już bardziej przekonujący. Posadzę roślinę na razie do większej, ocieplonej donicy na przezimowanie i poczekam, aż sama się "przedstawi". ;-) Potem pewnie umieszczę w gruncie. Dzięki.

Ciekawi mnie, w jaki sposób mogła dostać się winorośl do ogrodu? Ptak przeniósł nasiono?

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 09, 2013, 12:33:01 »
Ciekawi mnie, w jaki sposób mogła dostać się winorośl do ogrodu? Ptak przeniósł nasiono?

Nad moją działką przebiega linia wysokiego napięcia , na drutach odpoczywają szpaki itp. które właśnie nażarły się winogron więc co roku mam rządek samosiejek . :D

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 09, 2013, 12:44:57 »
Przyjdzie czas, kiedy szpaki zastąpią maszyny rolnicze. Trzeba tylko nad polami porozciągać druty. ;)

I niech ktoś powie, że szpaki nie robią na drutach! ;D

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 09, 2013, 12:46:32 »
9. mięta - rodzaj mięta, a gatunek - mi się zdaję że Mentha longifolia - mięta długolistna ale mięty ciężko się odróżnia
8.szczeć myśle że szczeć pospolita
7.tak nawłoć kanadyjska
6. jakiś ślaz (może zaniedbany?)
4. mi wygląda na komosę białą - ale może takie ujęcie, w kazdym razi ejak zobaczyłam pomyślałam o zupie  ;D

Offline czesiu69

• Ekspert forum
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 15, 2013, 23:14:03 »
1 krwawnica,2 wygląda jak wierzbownica drobnokwiatowa, 3 wygląda jak pępawa dwuletnia , reszta jest opisana, pozdrawiam.

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 22, 2013, 21:11:18 »
Dołączam sie  z pytaniem:

Co to za roślina? Jest duża, ze 3m wysokości. Gęste krzaki/kępy, owoce granatowe jak duże jagody, średnicy ok 1cm, ale nie tworzą skupisk, rzadko dosyć porozmieszcane. Czy te owoce są jadalne? Próbowałem, ale kwaśne w smaku, pewnie niedojrzałe jeszcze.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 22, 2013, 21:33:20 »
Jakby tarnina, ale ja się na krzokach nie znam, tak mi się tylko skojarzyło ;)
Różnice, głupcze!