Autor Wątek: Poznajmy się...  (Przeczytany 266106 razy)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Poznajmy się...
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 12, 2010, 10:02:25 »
Witaj!

Alchemicy i zimą nie zwalniają tempa. Złote zioła i bezcenne środki lecznicze cały rok można otrzymywać.
Bezpieczniej zimy :)
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 12, 2010, 10:46:04 »
No coś Ty, od rana alkohol, cukier- pisałam do Ciebie wieczorem!
Witam dzień, kroplami na wzór Toda i mazaniem się emulsją rycynowo- rokitnikową.
A ty witasz dzień piołunem? Uff- co się tak zadręczasz?

Przeczytałam w Wiedzy i Życiu ciekawy artykuł o absyncie, no i zrobiłam własny, przesadziłam z kuminem, pierwsza nuta jest kuminowa, ale potem daje znać stanowczy piołun. Niestety z naszym piołunem nie da się chyba osiągnąć barwy szmaragdu, o ile w ogóle jest to możliwe.
Ponoć tę barwę osiagano dodając siarczanu miedzi (albo wodorowęglanu).
Barwa szmaragdu- ciepłe morza... a u nas żaby z nieba? Też ciekawie.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 12, 2010, 17:21:23 »
Bo barwiąc absynt samymi ziołami nie da rady szmaragdu uzyskać. A chemicznie barwić... mam swoje zdanie na ten temat, sole miedzi nie należą do dobrych dla organizmu. A odpowiednio zrobiony trunek po czasie odbarwia się na złocisty kolor, który tez ma swój klimacik.

Pozdrawiam Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 12, 2010, 18:48:01 »
A ty witasz dzień piołunem? Uff- co się tak zadręczasz?
Na początku dnia sprowadzony do parteru...to potem sama słodycz mnie czeka.
A gorycz nie jest taka straszna idzie się przyzwyczaić lub popić jajcarnią na spirytusie(adwokatem)

Przeczytałam w Wiedzy i Życiu ciekawy artykuł o absyncie, no i zrobiłam własny, przesadziłam z kuminem, pierwsza nuta jest kuminowa, ale potem daje znać stanowczy piołun. Niestety z naszym piołunem nie da się chyba osiągnąć barwy szmaragdu, o ile w ogóle jest to możliwe.
Ponoć tę barwę osiagano dodając siarczanu miedzi (albo wodorowęglanu).
Barwa szmaragdu- ciepłe morza... a u nas żaby z nieba? Też ciekawie.
Czytałem o absyncie, tyle ziól  w alkoholu i co wpisałem nazwę ziółka u dr.Różańskiego
to okazuje się, że pomaga na takie lub inne choroby.
tu o absyncie http://www.erowid.org/chemicals/absinthe/absinthe_faq.shtml
a tu chłopaki rozpisali się o absyncie  http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=5127

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 12, 2010, 21:55:17 »
To, żeśmy się poznali:  absyntem. ;D     Na zdrowie!!!
Nie przypuszczałam, że wielu z nas absynt frapuje...
Jeśli chodzi o jajcarnię, adwokata... itp.
Kiedyś chyba pisałam o jajecznicy, o preparacie odżywczym na jajkach ze skorupkami , z cytrytną , koniakiem itp..(na osteoporozę, wyczepanie..)

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 25, 2010, 10:43:56 »
Powitać Janusza Aqarela !!! Wszelkie sugestie łączące żółtka z rokiem 1410 mile widziane. Nie
tylko przez historyków i hodowców drobiu  ;D . Przepraszam za opóźnienie powitania  ::).

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 26, 2010, 18:11:22 »
Powitać Janusza Aqarela !!! Wszelkie sugestie łączące żółtka z rokiem 1410 mile widziane. Nie
tylko przez historyków i hodowców drobiu  ;D . Przepraszam za opóźnienie powitania  ::).
  ;D 1410 to mi się kojarzy z samogonem , która tnie jak...Polak Krzyżaka w 1410r.

Offline marecki

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 18, 2011, 06:42:08 »
Dzień dobry na imię mi Marek i miło wszystkich powitać.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 18, 2011, 07:21:18 »
Witam Marku  :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 19, 2011, 17:45:58 »
Dzień dobry, mam na imię Inez . Lubię być zdrowa i pomagać innym w powrocie do zdrowia. Marzą mi się czasy, kiedy na moją propozycję jedzenia goździków przy bólu gardła ludzie nie będą pukać się w czoło, kiedy panie doktorki nie będą sobie leczyć kataru antybiotykami, na nadwagę nie będzie się wycinać żołądka, a z powodu bólu pleców wstawiać blaszki w kręgosłup. Inez

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 19, 2011, 21:13:17 »
 :-[ cóż,ja ze wstydem przyznaję iż zachowałam sie na forum niekulturnie,zaczęłam narzekać nie przedstawiwszy się,co jest żenujacym  potwierdzeniem mojej kondycji.                                  Inez,ja sobie myslę,że nieba Ciebie tutaj zesłały.Pozdrawiam,kaśka

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 20, 2011, 09:53:23 »
Witaj Inez. Myślę, że większość ludzi o takich czasach marzy, tylko do tego się publicznie nie przyzna z powodu otoczenia, które akceptuje/nie akceptuje wielu "co najmniej dziwacznych" zachowań.
Ja czuję, że przyjdą czasy sto razy lepsze od tych niż opisujesz. Ale na to trzeba cierpliwie poczekać.
A Ty się Kasiu nie łam - lekarz nie wypytuje kto, skąd i za ile. O ile to prawdziwy lekarz. Więc  problemami trzeba się dzielić, bo odkładamy z siebie ciężaru :)

Pozdrawiam (już wiosennie)
Alchemik

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 21, 2011, 11:19:51 »
Nieco spóźniony  ::) pozdrawiam strudzonych wędrowców - Marka oraz Królową Łez itd. - Inez
na szlaku Kormorana. Obyście zawsze trafiali na pożywienie będące dla Was lekarstwem  ;).
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2011, 13:10:12 wysłana przez Tadeusz Grąd »

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 21, 2011, 11:49:20 »
Tez wszystkich witam serdecznie  wstyd ze nie zauważyłem  :-[)
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 21, 2011, 16:11:11 »
Nie będę oryginalna, też nie zauważyłam  :). Witam Wszystkich serdecznie.