Autor Wątek: Zalegająca wydzielina w gardle - zatoki  (Przeczytany 5682 razy)

Offline jaskółka

• Nowy
  • *
Zalegająca wydzielina w gardle - zatoki
« dnia: Czerwca 01, 2013, 12:20:28 »
Witam, jestem tu nowa, dlatego przepraszam, jeśli powtarzam już zaczęty kiedyś wątek.
Potrzebuję pomocy w sprawie zalegającej wydzieliny w gardle.
Od dziecka miałam jakieś problemy z zatokami, ale objawiały się one sporadycznie.
Gdy rok temu przeprowadziłam się na Dolny Śląsk (wcześniej mieszkałam na Lubelszczyźnie) zaczęło się prawdziwe utrapienie.
Zalegająca wydzielina w gardle nie pozwala mi swobodnie oddychać i rozmawiać.
Często pojawia się też ból w okolicy nasady nosa.
Do tej pory stosowałam inhalacje z olejków eterycznych, oklepywanie i płukanie gardła solą, ale niewiele mi to pomaga. Czy ktoś poleci mi jakieś łatwe do kupienia zioła pomocne na zatoki i oczyszczenie gardła? Będę wdzięczna za każdą pomoc.

Pozdrawiam,
Jaskółka

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Zalegająca wydzielina w gardle - zatoki
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 02, 2013, 10:07:22 »
Idź zrobić RTG zatok, bywa pomocne przy właściwej diagnozie. Ja mam na podłożu alergicznym i lekko pomniejszone światło nosa i zatok - dziecięce choroby wychodzą. Po uczciwej dyskusji z lekarzem doszliśmy do wniosku, że dobre są też kwestie przeciwzapalne. Ze swojej strony dodam, że powinnaś obserwować swój organizm, jak reaguje na ciepło/zimno, suche/wilgotne otoczenie, to też może wspomóc radzenie sobie.
I pewnie coś uczula Cię na dolnośląskich terenach.

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 03, 2013, 10:26:29 »
Popieram przedmówce rtg i ewentualne usg nie zaszkodzi. Sprawdzisz co i jak.
Przyjrzyj się raczej swoim nawykom żywieniowych, czy nie za dużo mięsa, nabiału, produktów mocno przetworzonych. Faktem tez pozostaje, że zmiana klimatu tez swoje przysłowiowe 5 groszy mogła dołożyć. Jesli palisz, to warto się rozstac z nałogiem.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 03, 2013, 12:19:26 »
Jeśli palisz a musisz palić - w sensie trudno rozstać Ci się z nikotyną to zastosuj zamiennik.
Żeby nie robić reklamy to co nazywam zamiennikiem napiszę na PW.

:-)

Offline martelina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 03, 2013, 20:56:20 »
ja proponuje abys zrobila okład z ziol szwedzkich albo ciepły z octu jabłkowego (swojej produkcji)
moge poszukac tez przepis na krem z ziol szwedzkich,dobra jest tez nalewka z anginki :)

Offline jaskółka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 03, 2013, 23:21:54 »
Dziękuję za pomoc :) Właśnie idę się inhalować olejkiem z drzewa herbacianego, wiele dobrego
o nim słyszałam, trzymajcie kciuki, może coś mi się tam oczyści w drogach oddechowych. Przed RTG chciałabym zrobić jeszcze wymaz gardła, żeby wiedzieć czy to przypadkiem nie bakteryjne.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 03, 2013, 23:37:00 »
No i przeczytaj wątek
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1822.0

Wbrew pozorom to może być podobna sprawa, tylko inaczej określana.

Pozdrowienia :-)