Autor Wątek: chroniczna chrypka  (Przeczytany 3915 razy)

Offline monika b.

• Więcej Pisze
chroniczna chrypka
« dnia: Maja 23, 2013, 19:13:10 »
Znajoma pracuje głosem, jest instruktorem jazdy konnej, prowadzi sporą stadninę. Od długiego czasu walczy z chrypką, ale bez skutku. Napycha się jakimiś pastylkami typu strepsils, które przynoszą jej tylko chwilową ulgę. Mam zamiar zaproponować jej napary z siemienia lnianego, herbatki z lipy,czarnej malwy i prawoślazu. Raz na jakiś czas mogłaby się chyba też podleczyć syropkiem żywokostowym. Powinna też chyba zrezygnować z czarnej herbaty i ostrych, wysuszających przypraw. Bardzo proszę o rady i sugestie.
Pozdrawiam serdecznie.

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: chroniczna chrypka
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2013, 20:50:18 »
Zielona apteka - Dr James A. Duke:
Zapalenie krtani: ""Nie oczekuj, że będę śpiewać- wyszeptał. Poprzedniego wieczoru zdarł sobie gardło na śpiewaniu i tego ranka obudził się z całkowicie zapchanym nosem i z zapaleniem krtani. Przygotowałem dla niego moje najlepsze ziołowe lekarstwo zwane cyneoladą: sok ananasowo- imbirowy, w którym wymoczyłem zioła bogate w związek cyneol, łagodzące zapalenie krtani. O ile sobie przypominam, użyłem rozmarynu, mięty zielonej, kardamonu i lawendy, a napój osłodziłem lukrecją.
Kolega wypił ten napój i śpiewał całkiem dobrze. Nikt, kto słyszał go przed wypiciem mikstury, nie wierzył, ze będzie mógł tak dobrze radzić sobie ze śpiewaniem."

Chyba tylko ten fragment z tej książki zapamiętałam, może się przyda...
A chyba lepsze są propolki niż te co wspomniałaś.

Wadą książki jest często brak dokładnych przepisów, podobnie jest przy cyneoladzie.
W przybliżeniu: do naparu z zalecanych roślin wlewamy sok ananasowo- imbirowy. Proporcje nie podane.
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2013, 09:32:56 wysłana przez halina1 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 23, 2013, 21:03:02 »
Przy okazji niech Twoja koleżanka sprawdzi zatoki - bywa, że spływający śluz idzie na struny głosowe zmuszając człowieka do częstszego odchrząkiwania i częstych problemów z głosem. Oprócz wspomnianych metod ja proponuję inhalacje nad gotującymi się posiekanymi gałązkami sosnowymi, połączone z wypiciem powstałego kompotu z miodem. Też warto zastosować inhalacje i smarowanie ziołami szwedzkimi.

Ale, w międzyczasie to ta osoba powinna przeczytać wątek od Inez o głosie:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=513.0
no i wykonać zalecone rady.
Ewentualnie zgłosić się na jakiś kurs emisji głosu dla artystów lub nauczycieli.

Pozdrowienia :-)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 24, 2013, 07:10:02 »
A może to:  przypadek i remedium opisywane przez Gospodarza :)

http://rozanski.li/?p=83

http://rozanski.li/?p=404
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2013, 13:04:16 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei