Autor Wątek: Naturalna mikstura pobudzająca wzrost masy mięśniowej - Mixtura anabolica  (Przeczytany 42372 razy)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
Odp: Naturalna mikstura pobudzająca wzrost masy mięśniowej - Mixtura anabolica
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 31, 2014, 18:58:22 »
Winko stało w pokojowej temperaturze może temu dość szybko doszło.

Zrobiłem właśnie dwa razy intrakt pokrzywowy z kłącza i korzeni na winie aroniowym: wytrawnym(500ml) i półsłodkim(500ml) oraz intrakt z ziela pokrzywy(dla rodzinki) 1 litr też na winku aroniowym, mam nadzieje ze pompa będzie po tym dobra, obecnie wspomagam się świeżym sokiem brzozowym dodatkowo :D
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 01, 2014, 08:53:12 »
u mnie brzoza nie wypaliła :-(, sucha na piaszczystej górce.......

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 04, 2014, 15:54:04 »
lubię czytać o takich mechanizmach szkoda tylko że mało odnośników literaturowych

http://www.perfectbody.pl/DIETA-I-SUPLEMENTACJA/1/128/Czosnek-Legalny-Anabolik.html

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 04, 2014, 16:26:08 »
wszystko można znaleźć w naturze :D temu nie biorę żadnych suplementów, ciekaw jestem ile można osiągnąć naturalnie. Pewnie jak bym się jeszcze odżywiał tak, jak bym chciał, a niestety mnie nie stać na wszystko to efekty by były 2x lepsze :) 

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 07, 2014, 08:44:18 »
racja wyczytałem gdzieś, że dieta to około 75% sukcesu

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #65 dnia: Października 26, 2016, 11:52:47 »
wątek chyba zmarł :(wyczytałem gdzieś, że naturalnym anabolikiem jest również kwas mlekowy, mamy go we wszelkiej maści kiszonkach, musze przyznać, że sok z kiszonych buraków To jest TO. Popijam go w czasie treningu i przyznam, że efekty zaskakujące. Pompa wywołana antocyjanami + działanie kwasu rewelacyjne. Sadła zgubiłem i lepszy zarys mięśni :D, nie wiem gdzie zaginął tomczan ale min, z nim chciałbym podzielić się tymi wieściami.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Października 26, 2016, 21:42:34 »
A sok robisz, czy kupujesz?

Ktoś już tu na forum pisał o buraku, że jest lepsza wydajność po nim, ogólnie kiszone buraki to sa cudowne na to wychodzi i bardzo dobrze, bo planuje je na stałe do diety włączyć.

Plan na zimę mam taki: robię kit na odbudowę jelit + suplementacja probiotyków i prebiotyków w tym też kiszonki no i ćwiczenia, to dam znać jak to wszystko razem zadziała.

A co do tej pompy po burakach:

Tlenek azotu (NO) jest istotną fizjologicznie cząsteczką sygnałową, która może modyfikować funkcje tkanki mięśniowej poprzez regulację przepływu krwi, kurczenia mięśni, homeostazę glukozy i wapnia, a także oddychania mitochondrialnego oraz procesu biogenezy1. Do niedawna uważano, że NO może być produkowany wyłącznie w obecności tlenu w procesie utleniania L-argininy, reakcji katalizowanej przez syntazy tlenku azotu (NOS), czego końcowym rezultatem miała być endogenna produkcja azotanów III (NO2-) i V (NO3-)2. Obecnie wiadomo jednak, że NO3- mogą z powrotem zostać zredukowane do NO2-, a te do NO3.

Co najważniejsze, zasoby azotanów w organizmie można zwiększyć poprzez ich egzogenną podaż wraz z pożywieniem. Dla przykładu, w sałacie, szpinaku, rukoli czy też burakach zawartość NO3- zwyczajowo przekracza ilość 250 mg (> 4 mmol) w 100 g świeżego produktu4. Spożyte w formie nieorganicznej NO3- krążą w osoczu, a następnie znaczna ich część jest wydalana przez nerki wraz z moczem, jednak ok. 25% NO3- jest wychwytywana przez ślinianki. Ostatecznie ok. 4−8% wyjściowej ilości spożytych NO3-, w wyniku kontaktu z beztlenowymi bakteriami komensalnymi znajdującymi się głównie w kryptach rozmieszczonych na powierzchni języka, ulega redukcji, ostatecznie prowadząc do zwiększenia stężenia NO2- w osoczu5. Czas, po upływie którego obserwuje się maksymalny wzrost jego stężenia w krążeniu, wynosi od 2 do 3 godzin po spożyciu NO3-, by po upływie 24 godzin osiągnąć wartość początkową. W końcowy etap redukcji NO2- do NO zaangażowane są różne enzymy oraz białka posiadające zdolność katalizowania tej reakcji. Proces ten zachodzi łatwiej w warunkach niskiej dostępności tlenu oraz niskiego pH, a te mogą występować w mięśniach szkieletowych podczas ćwiczeń.

Sok z buraka w świetle badań naukowych

W badaniu opublikowanym w 2007 roku Larsen i in.6 po raz pierwszy wykazał, że trzydniowa suplementacja azotanem sodu (0,1 mmol/kg mc./dzień) skutkowała zmniejszeniem spoczynkowego ciśnienia krwi oraz kosztu tlenowego ćwiczeń wykonanych na rowerze z submaksymalną intensywnością. Następnie w 2009 roku Bailey i in.7 wykorzystał w swoim eksperymencie, jako źródło azotanów, sok z buraka w ilości ok. 500 ml (co odpowiadało ok. 6 mmol NO3-), wykazując jednocześnie, że suplementacja azotanów w takiej formie przez okres od 4 do 6 dni jest równie skuteczna. W kolejnym badaniu ten sam autor8 przy użyciu techniki spektroskopii magnetycznego rezonansu jądrowego (31P) zweryfikował podstawy mechanizmów leżących u podstawy tego fenomenu. Zaobserwował, że podaż azotanów skutkuje zarówno zmniejszeniem poboru tlenu przez płuca, jak i akumulacji fosforu nieorganicznego (Pi) oraz ADP w mięśniach. Wyniki te sugerują, że mniejszy koszt tlenowy podejmowanych ćwiczeń związany jest ze zredukowanym zapotrzebowaniem ATP potrzebnym do wygenerowania tej samej siły mięśni. Możliwe jednak, że skuteczność suplementacji azotanami może być związana ze zwiększeniem efektywności oddychania mitochondrialnego9.

Od momentu pojawienia się pierwszych doniesień łączących suplementację azotanami (podawanymi głównie w formie soku z buraków) z poprawą zdolności wysiłkowych ukazało się wiele innych prac oceniających skuteczność tego składnika. Wyniki badań przeprowadzonych na wytrenowanych oraz elitarnych sportowcach przedstawiają niejednoznaczne rezultaty10, 11, a metaanaliza z 2013 roku12 sugeruje małe korzyści wynikające ze stosowania suplementacji azotanów. Pomimo niewielkiego efektu poprawy czasu w badaniach z próbą czasową (ang. time trial) o około 0,9%, warto umiejscowić te dane w kontekście zawodów sportowych. Dla przykładu, różnica pomiędzy pierwszym a czwartym miejscem w zawodach pływackich rangi mistrzowskiej może wynosić 0,6%.

Istnieje kilka możliwości tłumaczenia tego, że wśród wytrenowanych sportowców suplementacja azotanami okazuje się mniej skuteczna. Jedna z nich to prawdopodobnie większa aktywność NOS, czego skutkiem może być mniejsza istotność szlaku NO3 − NO2 − O w produkcji tlenku azotu. Dodatkowo wytrenowane osoby charakteryzują się wyjściowo wyższym stężeniem NO2-, dlatego ich odpowiedź na standardową dawkę stosowaną w badaniach może być zmniejszona. Warto także przypomnieć, że NO2- ulega redukcji do NO w warunkach hipoksji (i zmniejszonego pH). Można oczekiwać, że sportowcy z dużym stażem treningowym odznaczają się większym unaczynieniem (kapilaryzacją) mięśni szkieletowych (co równoznaczne jest z ich lepszym zaopatrzeniem w tlen), a tym samym minimalizują zjawisko hipoperfuzji (zmniejszonego przepływu krwi) w aktywnych metabolicznie tkankach zaangażowanych w wykonywanie ćwiczenia. W konsekwencji zmniejsza się zapotrzebowanie na produkcję NO poprzez redukcję NO2-. Przypuszczalnie z tego samego powodu w trakcie ćwiczeń o niskiej intensywności, w których tkanki są prawidłowo dotlenione a pH nie ulega dużym zmianom, NO2- nie będzie ulegać obligatoryjnie redukcji do tlenku azotu. W badaniach zaobserwowano także, że suplementacja azotanów może wpływać preferencyjnie na zmianę czynności skurczowej włókien mięśniowych typu II. Biorąc pod uwagę fakt, że osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe charakteryzują się mniejszą proporcją tych włókien, istnieje prawdopodobieństwo, że odpowiedź fizjologiczna organizmu może być osłabiona13. Kolejnym czynnikiem zakłócającym mogą być różnice flory bakteryjnej jamy ustnej wynikające ze zmienności osobniczej, używania antybakteryjnych past do zębów, ale także kontakt z chlorowaną wodą, co może mieć szczególne znaczenie w przypadku pływaków14.

Bezpieczeństwo

W przeszłości uważano, że NO3- oraz NO2- mogą być niebezpieczne dla człowieka wskutek powstawania N-nitrozoamin, które są potencjalnie kancerogenne. Sugerowano także, że podaż azotanów wraz z dietą może odgrywać istotną rolę szczególnie w procesie powstawania nowotworów żołądka oraz pęcherza moczowego. Obecnie jednak uważa się, że zarówno badania toksykologiczne przeprowadzone na zwierzętach oraz badania epidemiologiczne nie dostarczają przekonujących danych wspierających zasadność ograniczenia konsumpcji NO3- wraz z dietą. Jeszcze mniejsze obawy budzi spożywanie NO3- wraz z warzywami (w tym z sokiem z buraka), które w swoim składzie zawierają antyoksydanty hamujące powstawanie N-nitrozamin14. Dodatkowo picie soku z buraka może wiązać się z nieszkodliwym zabarwieniem moczu oraz stolca. Warto podkreślić, że azotany mogą być spożywane w formie naturalnej (np. 500 ml soku z buraka lub 200 g upieczonego buraka), co eliminuje ryzyko związane ze stosowaniem suplementów, które mogą być zanieczyszczone substancjami niedozwolonymi.

Podsumowanie

Podsumowując, przewlekła (3−15 dni) oraz natychmiastowa (2−3 godziny przed wysiłkiem fizycznym) suplementacja azotanów, zarówno w formie soku z buraka lub jego koncentratu (5,1–18,1 mmol NO3-), jak i azotanu sodu (0,1 mmol/kg mc.) wykazuje skuteczność w zakresie poprawy zdolności wysiłkowych. W jednym z badań nie wykazano korzystnego efektu − gdy podaż NO3- była mniejsza niż ok. 5 mmol, dlatego wydaje się, że dawka 5−9 mmol jest optymalna14.

Czas trwania ćwiczeń o wysokiej intensywności, wykonywanych w sposób ciągły, w których suplementacja azotanami wydaje się być skuteczna, wynosi od 5 do 30 minut. Istnieje ograniczona ilość danych wykazujących efekt ergogeniczny w ćwiczeniach o dłuższym okresie trwania (> 40 minut), przynajmniej wtedy, gdy azotany były przyjmowane bezpośrednio przed podjęciem wysiłku fizycznego. W literaturze pojawiają się także doniesienia sugerujące możliwość wykorzystania azotanów w sportach typu start-stop (np. piłka nożna, piłka ręczna)13.

Źródło:http://www.wspolczesnadietetyka.pl/dietetyka-sportowa/sok-z-buraka-a-tlenek-azotu-wplyw-na-wydolnosc-fizyczna-sportowcow

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #67 dnia: Października 27, 2016, 15:05:09 »
robię, bo kupic to każdy umi :D

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #68 dnia: Października 27, 2016, 21:27:33 »
Proszę o przepis, już jeden mam, porównam :)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #69 dnia: Października 27, 2016, 21:57:13 »
nic tam specjalnego obrane surowe budki krajam w talary dodaje chrzanu bo lubię groszku chili i zalewam przegotowana ,schłodzoną woda z solą i się kisi tak z tydzień, zlewam sok w butelki a pozostałość zalewamy jeszcze raz jednak oczywistością jest że ten drugi nie jest już taki dobry

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 10, 2016, 01:55:21 »
Słyszałem o chrzanie, że to taki słowiański źeńszeń, może też wpływa na pompę ;)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 10, 2016, 13:48:09 »
zacząłem ,,cykl" na szczodraku, tzn ekstrakcie.....no niby w literaturze zachwalają, puki co odnotowałem diabelny głód, o ile po epikatechinie głód był wielki to po tym jest jeszcze większy (jak na mnie)

Offline wind

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Lipca 15, 2017, 16:22:56 »
Mam pytanie odnosnie nalewki ze strony 1, czy mogę uzyc ziół suszonych czy koniecznie muszą być świeże?

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #73 dnia: Lipca 16, 2017, 00:40:52 »
Ja na suszonych robiłem :)