W artykule ,,Ultrasound-assisted extraction of oleanolic acid and ursolic acid from Ligustrum lucidum Ait" pana En-Qin Xia wraz z zespołem ekstrakcję prowadzą 95% etanolem z ligustra lśniącego z czasopisma Ultrasound Sonochemistry
a wniosek płynie z artykułu następujący: The optimal extraction conditions were 95% ethanol, the ratio of material to liquid at 1:20, and extraction for 10 min at 40
C under ultrasonic irradiation. Under the optimal conditions, the
yields of oleanolic acid and ursolic acid were 6.3 ± 0.25 and 9.8 ± 0.30 mg/g, respectively.
teraz lecę zatem szukać kępy Ligustra w chinach

aczkolwiek wiadomo, że używamy etanolu

, ale stężenie oznaczają wzorcami na HPLC a to już dla mnie NASA

jest też art z czasopisma Food Chemistry pt,,Isolation of ursolic acid from apple peels by high speed counter-current chromatography" pana Rosa T.S. Frighetto i reszty. Używali też etanolu przez 15 h. A oczyścili to sobie wysokosprawną chromatografią (czyli tym co każdy zielarz powinien mieć schowane w szafie

) ale chyba najważniejsze, The Fuji and Smith varieties were aver-aged the same (0.77 and 0.82 mg/cm2, respectively), but the Gala apple presented a lower total value, as well as the lowest concentration per surface area (0.21 mg/cm2).
czyli spityt się nada