Autor Wątek: Majowe zbiory  (Przeczytany 138543 razy)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Majowe zbiory
« Odpowiedź #315 dnia: Maja 21, 2020, 13:43:01 »
Wacku, za.chwilę będą kwiaty bzu czarnego. Też dobre na syrop. Czarny bez już u mnie zaczyna kwitnąć.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #316 dnia: Maja 21, 2020, 14:05:24 »
Teraz kwitnie bluszczyk kurdybanek - nalewka na tym też dobra w tym kierunku - rozszerza oskrzela. Za chwilę do zbioru będzie przytulia - też wspaniała na błony śluzowe, płuca.
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2020, 14:08:56 wysłana przez leo »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #317 dnia: Czerwca 03, 2020, 15:12:24 »
Jest też dobry moment na młode pędy wierzby - polecam syrop.
Także np. liść olszy - czekałem do teraz bo późno startowała, było zimno (no co ty? :P
Poza tym coraz więcej "zielska wszelkiego" - wg moich danych w okolicach pełni zakwitnie trędownik, czyściec leśny - a i wiele innych. Bądźcie czujni :D
Różnice, głupcze!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #318 dnia: Maja 07, 2021, 22:23:22 »
Krótki rekonesans na postoju w lesie i efekt jest: całe połacie konwalijki dwulistnej i chyba coś na czasie w związku z Cowid19 - zaczynająca kwitnąć marzanka wonna!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #319 dnia: Maja 10, 2021, 18:40:43 »
W tym roku wyjątkowo późno, ale wreszcie przechodzę na dietę szparagową!

I tak do połowy czerwca będzie szparag z wody, szparagi zapiekane, zupa szparagowa, naleśniki ze szparagami, krem szparagowy, pieczone szparagi, szparagi z grilla, szparag w cieście, omlet szparagowy, sałatka ze szparagami, grzanki szparagowe na szybko i w końcu zielony szparag na surowo, jako przekąska i dodatek! Polecam :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #320 dnia: Maja 16, 2021, 20:06:54 »
W inspekcie pięknie sterczą mi sadzonki traganka, a tu przypadkiem, w miejscu które odwiedzam systematycznie, natknąłem się na naturalną plantację tegoż. Co prawda szerokolistny, ale łopatka poszła w ruch i owocem tych zabiegów jest kilka sadzonek kilkuletnich. Sadzoneczki już rosną u mnie, tak jak i kępa dąbrówki kosmatej, znaleziona w tym samym miejscu. Kwitnie już pięknie jaskółcze ziele i czeremcha pospolita.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #321 dnia: Maja 17, 2021, 08:05:41 »
W inspekcie pięknie sterczą mi sadzonki traganka, a tu przypadkiem, w miejscu które odwiedzam systematycznie, natknąłem się na naturalną plantację tegoż. Co prawda szerokolistny, ale ......
Mam w ogrodzie traganka błoniastego  i mongolskiego mogę zebrać nasiona jeżeli jesteś zainteresowany .

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #322 dnia: Maja 17, 2021, 13:45:02 »
Piękne dzięki Wacek. Zobaczę co tak naprawdę mam wokół siebie.

Wysiałem wiosną błoniastego od Armady i uchowało się cztery siewki - mają już ok. 20cm, więc powinienem się własnych nasion dochować. Na jego stronie czytam, że jest to najprawdopodobniej odmiana mongolska

Przytargałem kilka sadzonek szerokolistnego i chytrze obciąłem mu korzeń palowy, zieleninę wsadzając z powrotem do gruntu. Mam w ten sposób i korzeń (już się suszy) i myślę sadzonki. Nakryłem wiadrami przed palącym słońcem i tuszę, że się ładnie ukorzenią, bo miały już korzonki na płożących się pędach.

Znalazłem też w pobliżu traganka jakiegoś dziwnego - rośnie tak na 90 cm, dość mocno rozkrzewiając łodygę. Miałem w ubiegłym roku jego strąki i wysiałem jesienią w naturalny sposób - czekam aż coś z tego wyniknie, a może aby wcześniej go rozpracować podjadę za kilka dni i zobaczę jakie ma kwiaty...

Tymczasem temat traganków mam z grubsza opanowany ;-)
ale serdeczne dzięki - gromadzę wokół siebie co ciekawsze gatunki i może kiedyś się uśmiechnę o jakiś "eksponat" :-)

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #323 dnia: Maja 22, 2021, 22:51:35 »
Czy korzeń babki lancetowatej ma jakieś szczególne właściwości, zastosowanie? Bardziej niż liście? Po 2 dniach przebierania, przeciskania i zalewania zastanawiam się czy jest jakiś większy sens to ogarniać?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #324 dnia: Maja 23, 2021, 20:29:20 »
Jak już masz, to od razu rozdrobnij i wysusz. Przyda się jako surowiec śluzowy na wszelki wypadek. Może babka szerokolistna ma tego nieco więcej, ale tą już masz i szkoda wyrzucać.

Pozdrowienia :-)

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #325 dnia: Maja 24, 2021, 08:25:47 »
Ogarnęłam. ;D  Czyszczenie korzeni, a zwłaszcza tej bulwy korzeniowej wymagało ode mnie najwięcej samozaparcia jeśli chodzi o przerób zielarski.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #326 dnia: Maja 24, 2021, 09:36:48 »
Nawet surowiec z pielenia działki czasem ląduje jednak na kompoście ;-)

Pozdrowienia :-)