Dzisiaj spotkałam całe zakątki!!! Zerwałam jedną roślinkę do sprawdzenia i jest!
Póki co znalazłam w opracowaniu "Rośliny lecznicze i trujące Cergowej 716 m n.p.m." H. Różańskiego i D. Wróbel. Dłuższy opis dotyczy miesięcznicy trwałej, nie rocznej, choć działanie zapewne podobne:
Lunaria rediviva L miesiącznica trwała ( Brassicaceae)
• Na glebach pośrednich między świeżymi i wilgotnymi, od zasobnych do bardzo zasobnych, o odczynie zasadowym lub obojętnym.
• Górskie zboczowe lasy lipowo jaworowe, jaworzyny, olszyna górska, żyzne buczyny.
• miesiącznica roczna ( L. annua L .)
• miesiącznica trwała ( L. rediviva L.)
• Surowiec: Herba Lunariae
• Składniki: glikozydy siarkowe, flawonoidy ( kaempferol , luteina), alkaloidy ( lunaryna , lunarydyna ), kwas syringowy
• Działanie: antythyroideum , antiparasiticum , cholagogum , cholereticum , stomachicum , depurativum . Antiscleroticum .Hipotensivum . Hypocholesterolemicum
Lunaria rediviva L. miesiącznica trwała ( Brassicaceae):
• Zastosowanie: zatrucia (metale ciężkie, węglowodory), choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego ( recens ), miażdżyca, nadciśnienie. Trudno gojące się rany. Źródło fitoncydów. Antyinfections . Oncostaticum . Kamica żółciowa. Oczyszczanie wątroby.
• Zakażenia ogóle i miejscowe. Trudno gojące się rany (na maśle, oleju lnianym, rokitnikowym , balsamie
Szostakowskiego).
• Choroba Hashimoto. Nowotwory. Nadczynność tarczycy.
• Intractum 1:10 in 40 60% eth . 10 15 ml 1 raz dziennie, maceratio 1:1 in H2O: 25 50 ml 3 4 razy dziennie; pulpa (rany, owrzodzenia, wypryski, wrzody). Spiritus 1:10 in 70 eth . recent .): reumatyzm, rubefaciens , do wcierania przy łysieniu.
Krótki opis zastosowania w medycynie roślin z rodziny Brassicaceae, znalazłam też w książce "Medicinal Plants of the Asia-Pacific: Drugs for the Future? " Christophe Wiart str.213