Autor Wątek: Lublin - studia Zielarstwo i Terapie Roślinne  (Przeczytany 43858 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Lublin - studia Zielarstwo i Terapie Roślinne
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 08, 2015, 19:30:47 »
A teraz na spokojnie: studia w Lublinie są bardziej rolnicze, niż medyczno-farmaceutyczne. I nic w tym złego.

Zielarz, niezależnie od podstaw wyniesionych z systemu oficjalnej oświaty musi się uczyć, z jednej strony na temat pomysłów medycznych z dawnych czasów, ponieważ skuteczność antybiotyków jest mniejsza, niż 50 lat temu, a będzie mniejsza, a z drugiej strony musi czytać o najnowszych badaniach i przynajmniej mieć na ten temat pojęcie, nawet, jeśli świadomie rezygnuje z dalszego zgłębiania wiedzy w tym kierunku.

Zielarz musi być też majsterKlepką w swojej kuchni - w końcu przynajmniej rozdrobnienie wielu surowców to poważne wyzwanie technologiczne. Zielarz powinien umieć zorganizować sobie i swoją pracę i współpracę z innymi zielarzami, chociażby na przykład w zakresie zaopatrzenia w surowce lub wymiany pomysłów czy wyrobów.

Zielarz musi znać zasady ochrony przyrody - w końcu w jego własnym interesie jest powrót do tego samego miejsca za rok i powtórzenie zbiorów.

Na koniec zielarz musi żyć w zgodzie z urzędem skarbowym i ZUS i starać się nie łamać zbytnio przepisów prawa farmaceutycznego, a jeśli je łamie, to musi wiedzieć dlaczego i który paragraf.

Pozdrowienia :-)

Offline Reelle

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 08, 2016, 18:25:25 »
Cześć,
wiem, że ten wątek nie jest już najświeższy, ale mam prośbę do studentów i absolwentów - szczególnie tych z Lublina, ale Kraków też mile widziany.
Czy moglibyście sprecyzować czym dokładnie można się zajmować po tego typu studiach? Bo zdążyłam się już zorientować, że działalność typowo lecznicza odpada, po drodze natknęłam się też na informację, że nie można nawet założyć własnego sklepu. Co w takim razie zostaje? Czy w ogóle opłaca się iść na tak sprecyzowane studia, czy może lepiej skończyć np. farmację, a później robić dodatkowe kursy? Bardzo, bardzo liczę na odpowiedź :) Z góry dziękuję

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 08, 2016, 18:47:53 »
Chm... dziwne  :-\ moja koleżanka nie skończyła żadnych studiów, pół roku temu otworzyła sklep zielarski na Lubelszczyźnie, to dla czego po studiach nie można?

Offline Reelle

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 08, 2016, 19:00:09 »
Sama nie wiem, też mi się to wydało dziwne, więc może to nieprawda.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 08, 2016, 21:15:46 »
Zielarski chyba można (tak mi się wydaje), ale zielarsko-medyczny podlega już temu rozporządzeniu http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m0&ms=&ml=pl&mi=904&mx=0&mt=&my=9&ma=012152, więc kurs trzeba zrobić, nawet po studiach zielarskich.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 09, 2016, 13:46:59 »
To w zasadzie pytanie do Vareingtena, bo on zna aktualne programy w Lublinie.

Formalnie to przecież tylko sprawa jednego egzaminu lub dokumentu z jednego egzaminu, bo formalnie zakres studiów obejmuje niezbędny zakres wiedzy z towaroznawstwa zielarskiego.

Offline Reelle

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 09, 2016, 18:10:41 »
A jak się to ma na przykład do pracy laboratoryjnej? Przepraszam, że tak Wam tu truję ;), ale ciągle się zastanawiam (piszę w tym roku maturę), czy lepiej zdobyć najpierw "solidne" podstawy, np. farmacja czy medycyna, a dopiero później się specjalizować, czy nie ma sensu marnować tylu lat...

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 09, 2016, 18:52:45 »
To w zasadzie pytanie do Vareingtena, bo on zna aktualne programy w Lublinie.

Formalnie to przecież tylko sprawa jednego egzaminu lub dokumentu z jednego egzaminu, bo formalnie zakres studiów obejmuje niezbędny zakres wiedzy z towaroznawstwa zielarskiego.

Teoretycznie. Ale papier uczelniany jest wart o wiele więcej niż jakikolwiek inny wystawiony przez szkołę policealną - to chyba oczywiste. Programy są powszechnie dostępne na stronie UP Lublin - zarówno studiów I jak i II stopnia.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 11, 2016, 11:05:21 »
Tak być powinno.
Teoretycznie absolwent po pokazaniu zestawu zaliczonych przedmiotów powinien się wykłócić z każdym Sanepidem szukającym u człowieka ozdobnego kartoniku z napisem "Towaroznawsto Zielarskie".

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 11, 2016, 18:54:15 »
I tak będzie. Jest odpowiedź od ministerstwa zdrowia w tej kwestii. I podejrzewam że również łapie się na to zielarz-fitoterapeuta. Zakres przedmiotów jest wystarczający do tego. Papierkiem jest dyplom ukończenia studiów i nasza praca dyplomowa.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 07, 2017, 11:31:54 »
Vereingten niedawno dostał zaświadczenie o zaliczonym kursie towaroznawstwa zielarskiego jako dodatek do swojego dyplomu ukończenia studiów.
Czyli, szkoła w Lublinie ten dokument wystawia dla swoich absolwentów zielarstwa.

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 31, 2017, 11:26:08 »
JEZUS uzdrawiał bez żadnych studiów, a jedyne co skończył to Uniwersytet Niebiański.
Miarą mądrości nie jest laurka z ukończenia studiów, czy też teoretyczna wiedza na nich zdobyta.
Nie są też nią tytuły naukowe, które często prócz napompowanego ego, nic dla Ludzkości nie wnoszą.
Prawdziwa MĄDROŚĆ bierz się z serca i liczby osób którym się pomogło.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 31, 2017, 11:46:57 »
Ale Jezus był Bogiem, a nam zostaje się tylko pilnie uczyć.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 31, 2017, 12:58:23 »
Jezus może i tak, ale jakoś mnie się nigdy nie udało powiedzmy z dną moczanową na zasadzie "wstań, jesteś zdrowy".
Idę o zakład, że nikomu z tego forum również nie.

Co do wykształcenia - dopóki nie jesteś na studiach, to wydaje Ci się, że wiesz dużo, szczególnie jak się interesujesz danym tematem.
A  w ogóle to w Polsce (szczególnie teraz w czasach internetu) są sami fachowcy od wszystkiego - a że każdy Polak jest lekarzem, to rzecz oczywista.

I jednak wolałbym iść na operacje do chirurga, niż do pełnego "dobroci serca" ślusarza.
Zauważ, że szukając informacji o ziołach jednak czytasz wpisy Doktora (a ten posiada realne wykształcenie i potwierdzone papierkami tytuły) a nie Księgę Mądrości czy Pieśń nad Pieśniami.

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 31, 2017, 13:18:37 »
Spoko  ;)
Chciałem tylko podkreślić, że jest coś więcej niż wiedza i sama jest tylko narzędziem, że ważniejsza jest empatia i dobroć serca i byśmy o tym nie zapominali.