Autor Wątek: Lublin - studia Zielarstwo i Terapie Roślinne  (Przeczytany 43339 razy)

Offline Urielka

• Średnio Pisze
Odp: Lublin - studia Zielarstwo i Terapie Roślinne
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 28, 2014, 13:52:46 »
Rzeczywiście, ja bym po samym zielarstwie w życiu nie odważyła się leczyć  ludzi.  Trzeba mieć solidne medyczne podstawy, których udzielają wyłącznie Uniwersytety Medyczne. Znam osoby po kursach naturoterapii i podziwiam, że mają odwagę ze 100% pewnością udzielać porad odnośnie zdrowia.
Dodam, że ja rośliny lecznicze i prozdrowotne studiuję dla siebie. Za bardzo bałabym się, że komuś bardziej zaszkodzę, niż pomogę. A eksperymentować to ja mogę tylko na sobie ;)

Jeśli chcecie mieć wiedzę w zakresie towaroznawstwa, przechowalnictwa i przetwórstwa, to zapraszam na magisterskie do Krakowa ;) Zawsze łatwiej robić kursy jak ma się solidne podstawy.

Btw. Basiu, co zabawne w tym roku ruszyła inicjatywa do dziekana właśnie o możliwość zrobienia takiego kursu. Otwierają też inne przedmioty, w tym autodiagnozę. Będzie ciekawie.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 29, 2014, 21:56:45 »
Tak jest na każdych studiach zielarskich, bo medycyną i leczeniem ludzi mogą zajmować się wyłącznie lekarze. Takie prawo :( Jednak jest sposób by to troszkę obejść. Można zacząć kurs Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (niestety płatny), jednak z tego co wiem, wtedy można legalnie leczyć. Lub zrobić studia naturoterapii i wtedy można "legalnie udzielać porad".
Szkoła TMC: http://www.medycyna-chinska.com/szkola-medycyny-chinskiej/
Szkoła naturoterapeutów: http://www.see.edu.pl/naturoterapeuci.html
Jeżeli ktoś wie o jakichś innych opcjach kształcenia, które dają prawo do legalnej pomocy innym, to niech da znać ;)

Po Krakowskim UR uzyskuje się jedynie prawo do uprawy certyfikowanych ziół. W Lublinie pewnie też tak jest :)

Jeżeli kogoś interesuje bardziej fakt tworzenia leków roślinnych, to wybór technika farmacji (dwuletnie studium) nie jest głupim pomysłem. Może leczenia jako takiego nie ma, ale zalecić w aptece czy znajomym można to i owo i nikt nie powie że jest się bez kompetencji.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Nana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 10, 2014, 19:36:51 »
Witam,
Mnie tez interesuje ten kierunek w Lublinie. Chciałabym się dowiedzieć ile trzeba było mieć punktów by się dostać na ten kierunek :)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 09, 2014, 15:51:31 »
Wedle tego co nam przekazuje starościna, dostaniemy karty z wyborem przedmiotu dodatkowego. Znajduje się na nim "anatomia i fizjologia człowieka", który nie był planowany jako przedmiot do wyboru. Podobnież dzięki niemu uzyskamy jakieś uprawnienia.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 06, 2014, 20:58:53 »
Ponieważ pewnie są osoby ciekawe, jak teraz wygląda Zielarstwo na drugim roku, który to pierwszy zdałem bez problemów, nawet z takich przedmiotów jak biochemia.

Przedmioty na semestr trzeci to rośliny przyprawowe, rośliny alergizujące, surowce ze stanowisk naturalnych, podstawy analityki laboratoryjnej, farmakologia, dietetyka i żywienie człowieka, herbologia oraz ekologia.

Jak widać, już są bardziej sprofilowane a ptaszki ćwierkają, że dietetyka na poziomie zaawansowanym będzie na drugim stopniu. Już teraz prowadzący obecną dietetykę jest z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 12, 2014, 10:38:50 »
Jestem technikiem farmaceutycznym i przyznam się Wam, że dały mi podstawę do zainteresowania się ziołami.

Na farmakognozji botanika nie jest tak okrojona jak liceum, badaliśmy zawartość podstawowych związków w roślinach (garbniki, flawonoidy, cukry, saponiny), były zajęcia z mikroskopem (oglądanie skórki, miękiszu, gruczołów olejkowych) oraz z binokularami (przyglądaliśmy się surowcom zielarskim z bliska np. czy posiada włoski, jakiego jest koloru surowiec). Na ćwiczeniach uczyliśmy się nazw roślin po łacinie, ich rodzin, działania, zastosowania, dat zbioru i suszenia. Do tego podstawy pozyskiwania ziół, czyli jak, kiedy i do czego zbierać. Na teorii omawialiśmy związki chemiczne w roślinach, jakie mają działanie (np. flawonoidy uszczelniają naczynia włosowate, garbniki ściągająco, p/zapalnie, saponiny wykrztuśnie).

Na ćwiczeniach z Technologii Postaci Leku była receptura - poza lekami robionymi dla pacjentów (takich jak maści, czopki, proszki, roztwory, krople do oczu (które robi magister, ale w praktyce jest zupełnie inaczej!), mieszanki ziołowe tzw. fixy, zawiesiny) były mieszanki (w postaci płynnej), a w mieszankach odwary, maceraty, syropy, często z dodatkiem substancji chemicznych np. przeciwbólowych, rozkurczających, znieczulających.

Na koniec dodam, ze wszystko zależy od szkoły - chodziłam w trybie dziennym, bezpłatnie, z dobrymi wykładowcami i pracowniami, więc się cieszę. Część szkół policealnych nie ma wyposażonych pracowni (o ile mają pracownie).
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2014, 10:40:45 wysłana przez Athoualia »

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 12, 2014, 10:41:37 »
Trzeba mieć solidne medyczne podstawy, których udzielają wyłącznie Uniwersytety Medyczne.

Jest to nieprawda to że w Polsce brak innych studiów niż z towaroznawstwa zielarskiego to nie znaczy że nie ma ich za granicą. Wykształcenie zielarza medycznego można zdobyć w USA, UK, Hiszpanii, Australii, Indiach, Chinach itd. i studia te w całości pokrywają medycynę.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2014, 11:00:48 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 12, 2014, 17:21:36 »
Wiem to, że każda uczelnia czy to będzie uczelnia krakowska czy też lubelska nie będzie uczelnią topową jeśli chodzi o fitoterapię, jeśli zajęć w niej nie będzie prowadził doktor Różański. Ja w każdym razie w Polsce nie widzę innego. Do tego potrzebne jest wsparcie ze strony podobnych wiedzą znawców zielarstwa chińskiego, ayuvedyjskiego i amerykańskiego oraz rosyjskego. Nie oznacza to że doktor nie ma wiedzy w tym zakresie ale doktor prezentuję jeden z nurtów fitoterapii fitoterapię szwajcarską i niemieckojęzyczną. To nam najbliższy nurt. Rosyjskojęzyczny także ale tu w grę wchodzi wielkość obszaru rosyjskojęzycznego gdzie mieszają się wpływy fitoterpii chińskiej, koreańskiej i mongolskiej. W zasadzie ta druga część jest nie do realizacji bowiem znawców tych fitoterapii nie ma. Ci którzy są to po prostu słabi. A to muszą być znawcy tego samego formatu jak doktor. A i zapomniałem musi być też spec znający się na grzybach leczniczych.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 18, 2015, 18:10:00 »
Śmiem się nie zgodzić co do solidnej podstawy UM bo taką mogą dać równie dobrze ludzie z wydziałów Medycyny Weterynaryjnej - czymże się różni medycyna ludzka (na której się wspaniale zwykle znają) od zwierzęcej. Przez semestr farmakologii dowiedziałem się naprawdę dużo rzeczy od surowej teorii stricte farmaceutycznej po antybiotyki, leki p-wirusowe, p-pasożytnicze. Wiedza być może skondensowana ale naprawdę jej dużo.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 28, 2015, 12:43:45 »
UP widocznie rzuciło dużo pieniędzy na odcinek studiów zielarskich - farmakognozję prowadzi z nami dr n. medycznych - Różański. Co prawda nie "ten" Różański. Ale jednak osoba która studiowała na UM w Warszawie i była delegatem do europejskich komisji zajmujących się lekami i monografiami.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 28, 2015, 15:54:01 »
A mogę zapytać jak ten Różański ma na imię bo próbowałem coś znaleźć ale to co znajdowałem dotyczyło doktora Henryka Różańskiego czyli "tego".
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 01, 2015, 12:46:30 »
Oczywiście jest na goldenline http://www.goldenline.pl/michal-rozanski11/

Jak widzimy po przebiegu kariery - człowiek niezwykle kompetentny.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 01, 2015, 12:54:36 »
Słuchajcie, spoglądajcie i mnie poprawcie.
Czy ta osoba na zdjęciu nie jest podobna do p.dr H.Różańskiego?

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 01, 2015, 12:56:24 »
Jest podobna ale zaręczam że na zajęciach też tak wygląda. I nazwisko zbieżne.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 01, 2015, 13:20:46 »
Przecież to mogą być bracia.
Zainteresowania podobne.