Nie twierdzę, że nie
Wystarczy zajrzeć tutaj
http://wo.ur.krakow.pl/programy_studiow.html, jest dokładny opis (klikasz i w podstawę, i w przedmioty do wyboru). Jeśli pójdziesz w tym roku na studia, to "nowym trybem". Zawsze łatwiej jest zaczynać studia pierwszego stopnia tam, gdzie jest drugi stopień (magisterski)- nie trzeba płacić za nadrabianie przedmiotów. Niestety się dowiedziałam się o tym, gdy zastanawiałam się nad pójściem na drugi stopień do Warszawy (SGGW na ogrodnictwo). Wiem też, że nie zawsze i wszędzie trzeba płacić, no ale przezorny zawsze ubezpieczony. Stawki są związane w jakiś sposób z punktami ECTS. Wiem też, że coś ciekawego oferuje Wrocław. O proszę bardzo, specjalnie dla Ciebie ruszyłam myszą hehe
http://www.up.wroc.pl/studia/16184/studia_medycyna_roslin.html . Mnie się tam Wrocław marzy, ale podjęłam dwa kierunki na naszym wydziale, rok po roku i ni w ząb mi nie odpowiada przenoszenie
. Nie przeczytałam co na nim dokładnie jest, aż tak się nie poświęciłam
Prawda jest taka, że niezależnie co będziesz studiowała czy zielarstwo, czy pasanie krów, jak nie będziesz obrotna i nie zdobędziesz doświadczenia w zawodzie, to pracy nie znajdziesz. Wiem, że to oklepany frazes, ale studia to jakieś 30%- reszta tkwi w doświadczeniu. Po naszym wydziale ci ludzie znajdują pracę, którzy ogarniali co się dookoła nich dzieje, pracowici i ambitni. Spokojnie wybierz kierunek, ale nastaw się na ostrą pracę, coby wybić konkurencje. Fajnie jest studiować na uczelni, o której pracodawca słyszał- i to jest fakt.Chłop mój po polibudzie krakowskiej od razu znalazł zatrudnienie (chociaż podobno budownictwo teraz ciężko przędzie i nie chcą zatrudniać młodych, bez uprawnień)- faktem jest jednak, że Paweł po inżynierce z miejsca poszedł na staż. Ciężka praca, tylko ciężka praca- studia to lekka podstawa. Znam ludzi, po niesamowicie chwytnych kierunkach, którzy jako "dupy wołowe" pracy nie znaleźli i takich, co matury nie skończyli, a robią w życiu dokładnie to co chcą robić. Jest naprawdę obojętne czy wybierzesz Lublin, czy Kraków. Sprawdź po prostu co Ci bardziej odpowiada, na czym chcesz się bardziej skupić i tyle.