Autor Wątek: Lublin - studia Zielarstwo i Terapie Roślinne  (Przeczytany 43404 razy)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
Lublin - studia Zielarstwo i Terapie Roślinne
« dnia: Maj 05, 2013, 23:09:42 »
Na forum tego wątku nie widziałem. Otóż Uniwersytet Przyrodniczy Lublin otwiera studia Zielarstwo i Terapie Roślinne. Dla mnie bardzo ciekawe, zamierzam się dobijać od samego początku naboru - i nie odpuszczę.

http://www.up.lublin.pl/zielarstwo/

Będzie sporo chętnych, czy też UP się zawiedzie?
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
Odp: Lublin - studia Zielarstwo i Terapie Roślinne
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2013, 22:39:56 »
Nie ma podobno wielkiego szału na ten kierunek, zatem na pewno się dostanę. Wygrzebałem plan zajęć - wygląda bardzo porządnie. Enologia i te sprawy...

http://www.up.lublin.pl/files/ogrodnictwo/PLANY%202013/plan_zielarstwo_i_st._stacj._2013-2014_i_fakultety.pdf
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline azbest14

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2013, 13:30:46 »
Załapałeś się? Bo ja spokojnie. Na liście było chyba ponad 80 osób, z czego chyba jakieś 80 % dziewuch...Teraz to byle do października, a jak będzie - to się zobaczy.

Offline travar

• "Medice, cura te ipsum."
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2013, 21:42:27 »
Świetnie, bardzo się cieszę, że ten kierunek powstał, od miesięcy zachodziłam w głowę jakie kursy robić, na jakie studia iść, żeby potem móc się zajmować zielarstwem i fitoterapią. A tu taki prezent ;)

Oby w przyszłym roku też się z 80 osób zgłosiło.
Powodzenia tym co się dostali i do zobaczenia za rok :D
travar

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2013, 11:57:22 »
Bardzo podobny jest kierunek Rośliny Lecznicze i Prozdrowotne na UR w Krakowie. Ale coś widzę, że ten w Lublinie jest lepszy, bo nie ma takich pierdół jak rośliny ozdobne (uczelnia zapycha etaty). Reszta przedmiotów ważnych dla zielarza jest praktycznie taka sama, chociaż widzę, ze Lublin ma w podstawie to, co Kraków dopiero na magistrze. Fajnie macie :) Powodzenia na studiach!

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 28, 2013, 20:48:14 »
Zaraz będzie miesiąc, wiec mogę to i owo powiedzieć o tym kierunku.

Nie jest źle, jak ktoś się spodziewał cudów nauczania, że zaraz już roślinki, leki i eliksiry, to się powinien rozczarować. Wpierw uczelnia (a widać że solidna!) chce nam dać solidne podstawy teoretyczne.

W poniedziałek mamy wf (aby każdy zielarz miał krzepę), półtoragodzinny wykład z botaniki (była cytologia, teraz histologia i organografia), zatem w zakresie czysto teoretycznym mamy niezłe podstawy. Mamy również BHP z ergonomią, które po prostu trzeba odbębnić.

Wtorki należą do gleboznawstwa (co dwa tygodnie - ćwiczenia) oraz Historii Zielarstwa i Leku Roślinnego, a który to przedmiot jest rzucony chyba na odwal się, gdyż ostatni wykład traktował o Murze Chińskim.

Środy są najcięższe, bo oprócz języka mamy podstawy chemii (ćwiczenia - bardzo fajne, nieźle wyposażone sale) i ćwiczenia z botaniki przy mikroskopach (po dwie godziny w tygodniu botanika, a chemia dwie godziny co dwa tygodnie).

Czwartki to dni wykładów z chemii (poziom gimnazjum, bo większy nas nie obowiązuje) + wykłady albo z gleboznawstwa lub mikrobiologii. I technologia informacyjna która jest przykrym obowiązkiem.

Piątek to ćwiczenia z gleboznawstwa (w listopadzie w końcu do ręki dostaniemy szalki Petriego i pożywki!) - dwie godziny co dwa tygodnie.

Ciężko nie jest, ale dopiero to się wszystko rozkręca.

Offline Gobello

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2014, 16:45:43 »
Witam!
Jestem zainteresowany tym kierunkiem, program studiów wygląda bardzo zachęcająco. Chętnie porozmawiam z kimś, kto już studiuje zielarstwo w Lublinie, najlepiej na studiach niestacjonarnych.
Zamierzam zgłosić się podczas naboru 2014/2015.
Do zobaczenia!
Vic.

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2014, 11:50:50 »
A nie chcecie też na Krakowski UR ;)? Otwierają nowe elektywy, a nauka jest nie tylko o ziołach, ale też o warzywnictwie, sadownictwie, szkółkarstwie, roślinach ozdobnych i pszczelnictwie. Na magistrze omawiają też porządnie grzyby. Dodatkowo wszystko o żywieniu roślin, uprawie, fitoremediacji, azoatanach i metalach ciężkich. Acha i jeszcze dietetyka. Mnie nie interesują rośliny ozdobne więc zapisywałam się tylko na te elektywy, które minie zaciekawiły. Na moim wydziale podoba mi się to, że prowadzący nie traktują nas jak idiotów, tylko bardziej jak parterów, cieszą się, gdy ktoś wychodzi z inicjatywą i doceniają ambitnych studentów :)

Offline travar

• "Medice, cura te ipsum."
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 18, 2014, 23:34:59 »
Z tego co czytałam to na UR w Krakowie, te studia są dopiero na 2 stpniu, czyli trzeba mieć inżynierskie(licencjackie) przedtem. Czy jest inaczej? :D
A te w Lublinie to inżynierka właśnie ;)
travar

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 19, 2014, 09:54:34 »
Są i te i te. Właśnie na nich jestem (5.02.2014 bronię inżyniera). Serdecznie polecam :)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 19, 2014, 16:31:58 »
A nie chcecie też na Krakowski UR ;)? Otwierają nowe elektywy, a nauka jest nie tylko o ziołach, ale też o warzywnictwie, sadownictwie, szkółkarstwie, roślinach ozdobnych i pszczelnictwie. Na magistrze omawiają też porządnie grzyby. Dodatkowo wszystko o żywieniu roślin, uprawie, fitoremediacji, azoatanach i metalach ciężkich. Acha i jeszcze dietetyka. Mnie nie interesują rośliny ozdobne więc zapisywałam się tylko na te elektywy, które minie zaciekawiły. Na moim wydziale podoba mi się to, że prowadzący nie traktują nas jak idiotów, tylko bardziej jak parterów, cieszą się, gdy ktoś wychodzi z inicjatywą i doceniają ambitnych studentów :)

1. Też będziemy mieć przedmioty szkółkarskie, sadownicze, jeżeli ktoś chce to i o roślinach ozdobnych a o pszczołach na niektórych wykładach poruszaliśmy ten temat.
Wszystko to co wypisałaś będziemy mieć.

Grzyby również, nawet przedmiot jest - grzyby jadalne i lecznicze.

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 19, 2014, 18:11:04 »
Nie twierdzę, że nie ;) Wystarczy zajrzeć tutaj http://wo.ur.krakow.pl/programy_studiow.html, jest dokładny opis (klikasz i w podstawę, i w przedmioty do wyboru). Jeśli pójdziesz w  tym roku na studia, to "nowym trybem". Zawsze łatwiej jest zaczynać  studia pierwszego stopnia tam, gdzie jest drugi stopień (magisterski)- nie trzeba płacić za nadrabianie przedmiotów. Niestety się dowiedziałam się o tym, gdy zastanawiałam się nad pójściem na drugi stopień do Warszawy (SGGW na ogrodnictwo). Wiem też, że nie zawsze i wszędzie trzeba płacić, no ale przezorny zawsze ubezpieczony. Stawki są związane w jakiś sposób z punktami ECTS. Wiem też, że coś ciekawego oferuje Wrocław. O proszę bardzo, specjalnie dla Ciebie ruszyłam myszą hehe http://www.up.wroc.pl/studia/16184/studia_medycyna_roslin.html . Mnie się tam Wrocław marzy, ale podjęłam dwa kierunki na naszym wydziale, rok po roku i ni w ząb mi nie odpowiada przenoszenie :(. Nie przeczytałam co na nim dokładnie jest, aż tak się nie poświęciłam ;) Prawda jest taka, że niezależnie co będziesz studiowała czy zielarstwo, czy pasanie krów, jak nie będziesz obrotna i nie zdobędziesz doświadczenia w zawodzie, to pracy nie znajdziesz. Wiem, że to oklepany frazes, ale studia to jakieś 30%- reszta tkwi w doświadczeniu. Po naszym wydziale ci ludzie znajdują pracę, którzy ogarniali co się dookoła nich dzieje, pracowici i ambitni. Spokojnie wybierz kierunek, ale nastaw się na ostrą pracę, coby wybić konkurencje. Fajnie jest studiować na uczelni, o której pracodawca słyszał- i to jest fakt.Chłop mój po polibudzie krakowskiej od razu znalazł zatrudnienie (chociaż podobno budownictwo teraz ciężko przędzie i nie chcą zatrudniać młodych, bez uprawnień)- faktem jest jednak, że Paweł po inżynierce z miejsca poszedł na staż. Ciężka praca, tylko ciężka praca- studia to lekka podstawa. Znam ludzi, po niesamowicie chwytnych kierunkach, którzy jako "dupy wołowe" pracy nie znaleźli i takich, co matury nie skończyli, a robią w życiu dokładnie to co chcą robić. Jest naprawdę obojętne czy wybierzesz Lublin, czy Kraków. Sprawdź po prostu co Ci bardziej odpowiada, na czym chcesz się bardziej skupić i tyle.

Offline wanilia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 27, 2014, 22:44:12 »
Witam, jestem studentką up w lublinie i z przykrością stwierdzam że jestem mocno rozczarowana uczelnią i programem. Uczelnia oferuje kierunek po którym niestety nie możemy  wykorzystać w pełni. Studiujemy "terapie roślinne" lecz w przyszłości możemy je tylko wykorzystać dla swoich potrzeb gdyż nie możemy stosować tego zawodowo. Uczelnia nie daję nam takich uprawnień. Tak naprawdę to nie dają nam zadnych uprawnień zadowodowych, nawet po ukończeniu szkoły nie możemy samodzielnie prowadzić sklepu zielarskiego. Farsa i groteska....Odradzam wszystkim.... :( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
Wielką sztuką jest patrzeć i widzieć, słuchać i słyszeć.

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 28, 2014, 08:58:47 »
Tak jest na każdych studiach zielarskich, bo medycyną i leczeniem ludzi mogą zajmować się wyłącznie lekarze. Takie prawo :( Jednak jest sposób by to troszkę obejść. Można zacząć kurs Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (niestety płatny), jednak z tego co wiem, wtedy można legalnie leczyć. Lub zrobić studia naturoterapii i wtedy można "legalnie udzielać porad".
Szkoła TMC: http://www.medycyna-chinska.com/szkola-medycyny-chinskiej/
Szkoła naturoterapeutów: http://www.see.edu.pl/naturoterapeuci.html
Jeżeli ktoś wie o jakichś innych opcjach kształcenia, które dają prawo do legalnej pomocy innym, to niech da znać ;)

Po Krakowskim UR uzyskuje się jedynie prawo do uprawy certyfikowanych ziół. W Lublinie pewnie też tak jest :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 28, 2014, 10:39:30 »
W zasadzie to jednak lepiej, by człowiek idący do zielarza miał za sobą kontakty z medycyną - diagnoza, pakiet badań.
Lepiej niech zielarz tylko pomoże dobrać leki lub wtedy, kiedy medycyna wymięknie, bo choroba zeszła na poziom chroniczny, czyli szamański ;-)

Ogółem wiedza nigdy nie zaszkodzi, a załatwienie egzaminu z towaroznawstwa zielarskiego chyba możecie się domagać w programie studiów. Jak się cały rocznik podpisze pod podaniem do rektora (porawa szans absolwenta na rynku pracy), to nie będą mogli tak łatwo spławić.

Pozdrowienia :-)