Autor Wątek: katar alergiczny  (Przeczytany 5406 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
katar alergiczny
« dnia: Kwietnia 11, 2013, 22:10:01 »
Chciałam zastosować czarnuszke i kurkume w kapsułkach u dziecka,ma non stop zatkany nosek,oprocz nocy,nic nie pomaga,tylko czy jak bede podawac razem te ziolka to czy nie przesadze?

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: katar alergiczny
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 12, 2013, 07:02:41 »
Czytałaś co o dziecięcych alergiach pisała Mama ?

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=737.15

Może tu będzie rozwiązanie problemu ?
veritas est adaequatio intellectus et rei

skryba

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 12, 2013, 09:39:24 »
Może spróbuj podawać swojemu dziecku przez jakiś czas rumianek i dziurawiec świetnie działają na katar alergiczny i swędzenie skóry są to lekkie zioła i nie powinny dziecku zaszkodzić.

Sam latem cierpię na dolegliwości alergiczne rumianek i dziurawiec to u mnie podstawa zawsze mi pomagają.

Szczególnie polecam kąpiele z rumianku świetnie działają na wysypki alergiczne,katar i swędzenie skóry jeżeli dziecko nie lubi popijać ziółek to kąpiel rumiankowa jest tym bardziej dobrym rozwiązaniem :) .

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 12, 2013, 10:09:28 »
Dziurawiec w sprawach alergicznych się potwierdza i jest powszechnie zalecany. Podaję od prawie 2 tygodni żonie wraz z przetacznikiem i wrzosem (wcześniej zamiast wrzosu krwawnik i/lub arcydzięgiel) i wygląda na to, że pomaga jej utrzymać bardzo przyzwoity stan. Pogorszenie wygląda dziś jak dawniej - polepszenie :)
Arcydzięgiel jest też godny uwagi w takich sprawach wg moich obserwacji i prób, ale nie wiem jak tam z dziećmi - to mocna rzecz ;D
Różnice, głupcze!

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 12, 2013, 23:32:34 »
Dac sobie spokój z czarnuszką?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 13, 2013, 13:40:26 »
Może jednak wypróbuj? Ja tam nie wiem. Działa na owsiki ;)
Różnice, głupcze!

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 13, 2013, 17:25:39 »
Można sprobować inhalacji z amolem.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 13, 2013, 23:54:02 »
wiem,ze taki katar moze byc objawem zarobaczenia,niby dziecko sie nie skarzy ze cos jest nie tak,ale jesli chodza do szkoly,to to przeciez przybytek takich stworzen:)
wiec pewnie wypróbuje,tylko kapsułki zelatynowe musze kupic,a jaka bylaby odpowiednia dawka dla dziecka o wadze 19 kg i 40 kg,w takiej kapsuce miesci sie ok 1 g,w zaleznosci jak zmielone.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 14, 2013, 20:03:59 »
Na drobniejsze robactwo dobrze działa także przeciwuczuleniowy krwawnik, szczególnie "doprawiony" wrotyczem ale do tego już tak wprost nie namawiam. Ostatecznie vermoxu także nie ma co się obawiać, a skuteczny jest.
Różnice, głupcze!

skryba

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 15, 2013, 18:12:52 »
Inhalację z Amolu przy katarze u dziecka odradzam ponieważ jest to silny lek a właściwe mieszanka wielu silnych olejków której powinno używać się przy silnych nieżytach górnych dróg oddechowych.

Ostatnim czasem  sam robiłem inhalację z Amolu efekt był piorunujący katar zszedł po kilku minutach ale Amol podrażnił mi również lekko drogi oddechowe i silnie piekło mnie gardło i nabawiłem się suchego kaszlu :( .

Dlatego odradzam stosowania u dzieci bo kuracja silnym Amolem może skończyć się  podrażnieniem dróg oddechowych lub jeszcze  czymś gorszym.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2013, 18:15:56 wysłana przez skryba »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 15, 2013, 21:23:38 »
Czarnuszkę oczywiście najlepiej podać świeżo zmieloną. Nie musi być kapsułka, ujdzie na miodzie, dobrze zmieszane. Nie można gryźć samego, przedziwnie podrażnia gardło, dziwne i niespotykane "uczucie" ;)
Właściwie zmielona czarnuszka zmieszana z miodem zachowa wszystko - miód to zatrzyma. Ineslik robiła taką jakąć pastę czy "ziemię czarnuszkową" do jedzenia na blogu :)
Z drugiej strony nie wiem, jak z tym truciem owsika - skoro dostarczamy mu jednocześnie idealnej pożywki.
Z trzeciej strony - w przypadku przeleczania vermoxem dieta nie ma znaczenia dla efektów terapii - choć oczywiście słodycze lepiej odstawić ;D
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2013, 08:18:27 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!