Autor Wątek: polipy,torbiele w zatokach, przewlekłe zapalenie zatok u dziecka  (Przeczytany 74216 razy)

Offline dzieciaczki123

• Mało Pisze
  • **
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Szukam, przeglądam i błądzę nieraz, ponieważ chcę pomóc mojemu 13-letniemu synowi.
4-krotnie miała usuwane polipy z nosa ( bezskutecznie...) .Żaden z lekarzy nie wpadł na pomysł, by zrobić tomografię zatok...( nawet po dwukrotnej  bakteriemii ). Na własna rękę zrobiłam badanie. Okazało się, że synek ma zajętą prawie całą prawą zatokę szczękową polipami , w drugiej torbiel i w obu przewlekłe zapalenie zatok, a także przerośnięty migdał trzeci....
Lekarz radiolog, opisujący badanie, stwierdził,ze nieunikniona jest operacja..., ja jednak zaczęłam szukać pomocy w medycynie naturalnej...Leczę syna homeopatycznie, a także w klinice medycyny chinskiej w Jaworzu, gdzie otrzymał wpierw zioła na 2 m-ce, teraz tabletki ziołowe.
Po 3 miesiacach wykonałam ponowne badanie TK - minimalna regresja - o jeden milimetr mniejsze polipy, a tak bez zmian...
Przyznam szczerze, że bardzo sie boję następstw tego, co może sie stać przy takim stanie...
Słyszałam, że można też leczyć cos takiego innymi ziołami , z dobrym skutkiem. Proszę więc uprzejmie Państwa o pomoc dla mojego synka - gdzie, do kogo musiałabym sie udać ( mieszkam w okolicach Rybnika ) , a może samodzielnie warto sporządzić jakąś mieszankę ziołową? Będę Państwu wdzięczna za każdą wskazówkę i radę.

Z wyrazami wdzięcznosci....

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: polipy,torbiele w zatokach, przewlekłe zapalenie zatok u dziecka
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 30, 2013, 10:10:58 »
Wiam :-)

Proponuję sobie przeczytać wątek:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=142.0
Tam jest kopalnia pomysłów.

Czy medycyna znalazła chłopakowi w nosie jakieś szczególne bakterie?

Pierwsza myśl, to kupić w zielarni lub na Allegro sypkie zioła szwedzkie i zrobić z nich nalewkę.
Nalewkę mozna stosować do inhalacji, po zmieszaniu z olejem smarować nos, pod nosem i te części twarzy, które pokrywają zatoki. Na noc, przy poduszce mozna zostawiać kawałek papieru toaletowego nasączonego ziołami szwedzkimi.
Do tego można oczywiście kombinować aromaterapię z różnymi olejkami - szałwiowymi, miętowymi - co fantazja przyniesie.

Na dzisiaj proponuje natychmiastową wycieczkę do lasu i rozejrzenie się za drobnymi gałązkami sosnowymi lub świerkowymi. Aby nie wzbudzać agresji leśników, oczywiście nie wolno brać gałązek ze szczytów młodych drzewek - tylko boczne, rozwidlone gałązki. Garść gałązek pociąć sekatorem, zagotować w starym garnku (trudno domyć) i można mieć inhalacje natychmiast. Wywar można wypić - na ciepło, z miodem jest bardzo smaczny. Te same gałązki można pociąć jeszcze raz i jeszcze z raz użyć do inhalacji.

Dalej: pójść do sklepu spożywczego i z lady chłodniczej wyciągnąć mrożone owoce - jakiekolwiek. Chodzi o witaminy i sole mineralne. Niech chłopak to je w formie takiej, jaka mu będzie pasować, byle bez gotowania.

Czy chłopak ma jakieś problemy z trawieniem?

Pozdrowienia :-)

Offline dzieciaczki123

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2013, 19:17:45 »
Witam,
bardzo Pani dziękuję za odpowiedz, to dla mnie bardzo ważne.

Odpowiadając na pytanie odnosnie bakterii , to przyznam , że niczego nie szukano, jedynie w moim domyśle jest to, że dwukrotnie syn miał bakteriemie ( bakteria - streptococcus oralis przeszła do krwi , kiedy był chory , miał gorączkę, ból gardła, katar ) , więc śmiem twierdzić, że to własnie paciorkowiec buszuje po jego zatokach....
Lekarze nie robią dosłownie nic w kierunku diagnozy syna . Wszystkie badania robie na własną rękę i wg własnego uznania...Ze wzgledu na polipy, robiłam próby potowe , by wykluczyć mukowiscydozę, tomografię tez robię sama. Lekarze oferuję nam tylko zabiegi , i tak jest teraz, jedynym dla nich rozwiazaniem są sterydy i zabiegi operacyjne. Sama juz zachodzę o głowę i nie wiem co mam robić...? Moze faktycznie należy wykonać tę operację, by oczyścić te zatoki...?

Dziś już wykonałam synowi inhalację olejkiem eukaliptusowym, jutro bede chciała urwać parę gałązek sosnowych . Z pewnością zakupię te zioła szwedzkie.
Owoce świeże  i owoce mrożone dostaje , sypie je rownież ostropestem plamistym , bo córeczka od roku zażywa na wątrobę z dobrym skutkiem :)

Z trawieniem  syn nie ma problemu.

Prosze o jakiekolwiek sugestie i spostrzeżenia. będę wdzieczna. Tymczasem jeszcze raz bardzo dziekuje !
Pozdrawiam i zycze radosnego świetowania w gronie Rodziny ! :)

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2013, 20:22:55 »
Hmmm, ale jeśli nie usunie się przyczyny, jeśli w organizmie są bakterie czy polipy po pewnym czasie nie odnowią się? Czemu leczenie sterydami, na polipy? na przewlekłe zapalenie zatok?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2013, 20:45:03 »
Na forum ustaliliśmy już jakiś czas temu, że obywamy się bez pań i panów :-P

Można spróbować rosyjski Sangwinaritrin i kilka innych pomysłów, które widziałam w rosyjskich książkach o ziołach. Ponieważ nie mam teraz ich pod ręką, to postaram się rozpisać te pomysły pod koniec tygodnia.

Zwykle polipy rosną, kiedy jest jeszcze zakażenie wirusami.

Mam nadzieję, że chłopak jest chętny do eksperymentów.

Wesołych Świąt :-)

Offline dzieciaczki123

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2013, 21:14:37 »
pumeczka, Basia , dziekuje za odpowiedz. :)
sama szukam przyczyny, ale błądzę jak na razie...
muszę jednak działać i pomóc swojmu dziecku, niestety bez lekarzy, którzy nie są skorzy do pomocy, przykre..., a jakoś ostatnio szczegolnie naszla mnie trwoga, ponieważ boje się, zeby sie te zmiany niezełośliwiły...
Basiu, bede wdzieczna za podsuniecie pomyslow, ja kompletnie nie jestem w temacie, nie znam sie na ziolach...

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 31, 2013, 13:55:59 »
Od swojej strony dodam, że warto małemu zapewnić ciepło w nocy. Nie grzać pomieszczenia, ale np. odrobinę octem nasmarować stopy i w czyste wełniane skarpety włożyć na noc. Niech sie nie przeziębia, bo to pogarsza sprawę zatok, sam się z nimi zmagam - biczujcie mnie - niedoleczone nigdy. Ale podejrzewam skrzywienie przegrody.
Ja też zalecam odrobinę maści propolisowej dać do nozdrzy, ale tylko przesmarować, bo może się zapychać.

Nie wiem, czy płukanie nozdrzy i zatok będzie do zniesienia dla małego, ale pozwala troche odetchnąć. Przynajmniej wysmarka się.

Mam pomysł, co do moich zatok itp ale musiałbym pogadać z jakimś mikrobiologiem.

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline dzieciaczki123

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 31, 2013, 17:55:21 »
Bardzo Wam dziekuje za wypowiedzi. Z pewnością zastosuje sie do zaleceń , bo musze pomoc dziecku !

Alchemik - czy maść propolisowa może być taka z apteki ?

Basiu, w wolnej chwili napisz proszę o tym, o czym wspomniałaś we wcześniejszej wypowiedzi, bo  brzmi obiecująco :)

Naszło mnie jeszcze jedno - czy ziołami można podwyższy ilość płytek we krwi? Zarówno ja, jak i mój starszy syn mamy małopłytkowość ( nikt nigdy nie dociekał dlaczego...) , reszta wyników OK.

Świętujcie radośnie !

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 31, 2013, 20:30:33 »
Silnym   a  zarazem  bardzo  aromatycznym   pomysłem  jest.  od  naszego  gospodarza  recepta/

hamuje  rozwój   bakterii;
 propolis  1  cz
mirra        1  cz  /  na   90 %  alkoholu  1;5/
mentowal    krople  0,5  częsci
olejek  cedrowy       0,5 części
 dorośli   0,5  łyżeczki  na  wodę /wewnętrznie/

dla  dziecka    to   na  krople nie  na   ml.
  Można    tez  płukać   gardło

Polecam - sprawdzona    recepta-

Offline dzieciaczki123

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 31, 2013, 22:17:07 »
Bardzo proszę o informację gdzie można kupić te wszystkie specyfiki? Czy Allegro, czy tez zielarski, a może jeszcze gdzieś indziej ?
Zioła szwedzkie w płynie czy sypkie, w naturalnej postaci, bo widziałam , że są dostępne rózne - nawet z piołunem..., a może poelcicie mi konkretnego, sprawdzonego sprzedawcę ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 31, 2013, 23:03:17 »
Zioła szwedzkie w płynie czy sypkie, w naturalnej postaci, bo widziałam , że są dostępne rózne - nawet z piołunem..., a może poelcicie mi konkretnego, sprawdzonego sprzedawcę ?

Ja zioła szwedzkie kupuję w wersji sypkiej, z piołunem, w zielarni lub na Allegro. Jedna paczka wystarcza na 1,5 litra wódki. Ja to mielę w młynku do kawy, zalewam w butelce po Nestea lub innej z szeroką szyjką, bo łatwiej do niej wsypywać. Gosia (Arte) kiedyś pisała, że już po kilku dniach można stosować do okładów na zatoki. Otrzeźwiający smrodek kamfory pewnie szybko się pojawi. Można kupić w wersji gotowej, w zielarni lub aptece, czyli zioła szwedzkie Bittnera. Gotowe qychodzą drożej, ale są natychmiast do użycia.

Mentowal kupuje się w aptece, propolis u pszczelarzy, a reszta w sklepie internetowym "Magiczny Ogród".

Skład krwi można podrasować ziołami.
Pierwsze myśli to: aronia, liście pokrzywy, czarne jagody, jarzębina, dzika róża, suplementy żelaza, cynku, magnezu i selenu, witaminy ABCDE, porządny olej (lniany, konopny, lnianka itp), tran. Olej nie odbija sie olejem, jeśli jest zapity kwaśnym mlekiem lub zagryziony twarogiem.

Do zup warto dodawać korzenie mniszka i pokrzywy i liście babki.

Pozdrowienia :-)

Offline dzieciaczki123

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 01, 2013, 00:54:18 »
Silnym   a  zarazem  bardzo  aromatycznym   pomysłem  jest.  od  naszego  gospodarza  recepta/

hamuje  rozwój   bakterii;
 propolis  1  cz
mirra        1  cz  /  na   90 %  alkoholu  1;5/
mentowal    krople  0,5  częsci
olejek  cedrowy       0,5 części
 dorośli   0,5  łyżeczki  na  wodę /wewnętrznie/

dla  dziecka    to   na  krople nie  na   ml.

Można    tez  płukać   gardło

Polecam - sprawdzona    recepta-

dziekuje,
co oznacza jednostka 1 cz , pytam, bo znalazlam np. mirre 40 g , ile mam jej zmieszac?

Offline Jedrek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 01, 2013, 01:11:48 »

Naszło mnie jeszcze jedno - czy ziołami można podwyższy ilość płytek we krwi? Zarówno ja, jak i mój starszy syn mamy małopłytkowość ( nikt nigdy nie dociekał dlaczego...) , reszta wyników OK.

Wprawdzie jeśli chodzi o zioła to sam jestem początkujący, ale z małopłytkowością przeżyłem
już grubo ponad 30 wiosen, więc poniekąd rozumiem Wasz problem, choć zapewne każda małopłytkowośc jest inna.
Piszesz, że nikt nigdy nie dociekał dlaczego -- myślę, że nie można tego ignorować i jednak warto pociągnąć ten trop i pobadać się trochę, czy jest to sprawa wrodzona? czy występuje jakkolwiek u pozostałej części rodziny -- czy jest dziedziczna? Podobnie warto zdać sobie sprawę z tego czy liczba płytek jest w miarę unormowana, czy bardzo się waha.

Bo widzisz, poznanie istoty zjawiska jest dla WAS przede wszystkim ważne żebyście wiedzieli co dalej robić. Jeśli jest to wada nabyta to pewnie możecie próbować leczyć i być może zioła pomogą.
Jeśli wrodzona i lub dziedziczna (ale z drugiej strony tego typu wady są zwykle dziedziczne po męskiej linii) to lepiej chyba się skupić na łagodzeniu skutków ubocznych. Lekarze hematolodzy też będą mogli zbadać czy nie ma innych pobocznych skaz krwotocznych.

Nie od dziś wiadomo, że o krzepliwości krwi, skłonności do wylewów i krwiaków decyduje nie tylko ilość płytek, ale też wiele wiele innych rzeczy.
Ja na przykład z własnego doświadczenia widzę, że o ile przy infekcjach bardzo często miałem krwotoki z nosa, tak teraz jak od jakiegoś czasu wspomagam się preparatami kasztanowca, które uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwinośne to jest o niebo lepiej. I to pomimo faktu, że biorę przetwory z owoców (znaczy kasztanów) które właściwie powinny działać przeciwzakrzepowo.

Może spróbujcie wyciąg lub napar z liści kasztanowca -- zwiększają krzepliwośc krwi i również uszczelniają i uelastyczniają naczynia (zajrzyj proszę na stronę Gospodarza: http://rozanski.li/?p=156). W czasie infekcji to szalenie ważne.

No i też wystrzegajcie się jak ognia aspiryny i ogólnie salicylanów i sulfonamidów -- ale to jak sądzę na pewno już wiecie.

Natomiast sam do tej pory nie znalazlem jakiegoś dobrego zioła które mogłoby zastąpić
leki przeciwzapalne, bo jak dotąd działanie przeciwzapalne zwykle łączy się z działaniem przeciwzakrzepowym (czyli dość fatalnym dla tych co mają małopłytkowość).
I tutaj ja też się uśmiechnę do forumowiczów może coś sprytnego podpowiedzą.

pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim radosnych Świąt!

Offline dzieciaczki123

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 01, 2013, 01:16:53 »
znalazlam taka mirre - http://www.magicznyogrod.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=165&category_id=14&option=com_virtuemart&Itemid=54   , czy to jest OK ?

bardzo przepraszam, ale niebardzo rozumiem : "mirra        1  cz  /  na   90 %  alkoholu  1;5/"

proszę o wyrozumiałość do mojej osoby, dopiero raczkuje w temacie "zioła"...

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 01, 2013, 11:56:17 »
   nalewka    mirra
1 częćś   mirry   na   5  części  alkoholu/ objetościowo/