Autor Wątek: leczenie boreliozy  (Przeczytany 37500 razy)

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
leczenie boreliozy
« dnia: Marca 23, 2013, 22:44:16 »
Założę nowy wątek, zeby uporządkować info. Boreliozę i spółkę zdiagnozowałam w sierpniu 2012, po wieloletnich tułaczkach po róznych specjalistach. Na pewno mam ją od wielu lat. Jesienią byłam przeleczona na helicobakter i blastocistis-metronidazol plus duomox. Oprócz bb mam zdiagnozowane hashimoto-biorę euthyrox, endometrium, niski poziom żelaza- obecnie wyniki krwi sa w normie.  Objawy wielonarządowe-stawy, bóle kręgosłupa, neuro (bóle głowy, rozpieranie, mrowienia, poczucie bycia "za szybą", kłopoty z pamięcią, stany depresyjne), zmiany atopowe na skórze, ogromne zmęczenie, chudnięcie mimo dobrego apetytu, rozmazane widzenie, bóle brzucha i luźne stolce-te ostatnie objawy ustapiły. Oprócz powyższych leków od września biorę joalis, od miesiąca zioła wg. Różańskiego na bb plus preparat na grzyba.

I tu mam pytanie: ostatnie wyniki krwi pokazują, że zmieniły się proporcje w rozmazie - znacznie zmniejszyła się liczba limfocytów, jest ponizej normy a wzrosła ilość neutrocytów, choć jest w normie. Czy ktoś wie co to znaczy? Ponadto doszedł nowy objaw ze strony neuro- uczucie dziwnego drętwienia i ciągnięcia skóry z tyłu głowy połączone z bólem potylicy- bardzo nieprzyjemne uczucie. Nie mam pojęcia czy to świadczy o rozwoju choroby czy jest efektem leczenia. Martwi i niepokoi mnie to, miał ktoś podobne doświadczenia?
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2013, 09:10:46 wysłana przez pumeczka »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: leczenie boreliozy
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 26, 2013, 10:01:39 »
Jak stwierdzono u Ciebie tą niedoczynność tarczycy i że to Hashimoto?
Jak często kontrolujesz hormony tarczycy?
Formalnie niedoczynność tarczycy powoduje tycie, a Ty piszesz o spadku wagi. Dlatego się zastanawiam, czy tutaj coś się nie dzieje?

Dalej: czy bierzesz suplementy: magnez, witaminy B z myślą o Twoich problemach neurologicznych? Byłoby dobrze, gdybyś na Allegro kupiła biszofit połtawski, to będziesz miała suplement magnezu do stosowania bezpośrednio na stawy.

Czy bierzesz adaptogeny? Na kontakt z życiem chyba najlepiej wpływa szczodrak, a eleuterokok z kolei odbudowuje krew.

Nie bardzo znam działanie kropel Joalis, ale mało mi się podoba niechęć ich propagatorów do mleka, że jakoby kazeina oblepiała kosmki jelitowe i je kitowała. Prawdą jest, że są osoby, które nie mają enzymów fermentujących słodkie mleko i trawiących laktozę, ale kwaśne prawdziwe mleko jest bardzo dobrym źródłem bakterii trawiennych razem z podłożem, czyli ową straszną kazeiną, do których my, w środkowej Europie jesteśmy genetycznie dososowani i od nich uzależnieni. Kazeina to po prostu w innym dialekcie twaróg. Poza tym mleko jest tradycyjną odtrutką.

Ostatnio w Międzyborowie bardzo wychwalano białka i tłuszcze z jajek dla zastosowań przy odnowie i wzmacnianiu organizmu. Można je przygotowywać na różne sposoby, z koglem-moglem włącznie, byle ich nie podgrzewać na sztywno. Czyli: jajka medyczne mogą być na miękko, ale nie na twardo, bo białka się zdenaturują. Skorupki należy wymyć w detergencie, jeśli jajka miałyby być surowe. Jajka powinny być od kur biegających po podwórkach, nie fermowych. Jak to stwierdził nasz Gospodarz: "wiem, co one jedzą".

Pozdrowienia :-)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 27, 2013, 08:27:37 »
W myśl zasady
"wiem, co one jedzą".
można by też pomyśleć o jajeczkach przepiórki.
Wiele dobrego o nich słyszałem od praktyków
Do poczytania o ich właściwościach:

http://www.realt5000.com.ua/news/utf/pl/1529033/

Podobnych opisów sporo jest w necie, wszystkie wychwalają te wielkie maleństwa.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2013, 11:29:43 »
Hashi  zdiagnozowano na podstawie: zmniejsza się objętość tarczycy, istnienia przeciwciał anty-tpo i anty-tg, miałam tsh 9 , FT3 33%, FT4 1,2% i różne objawy, mimo tak wysokiego tsh byłam tez wtedy chuda, przy boreliozie nawet u osób z podwyższonym tsh może być spadek wagi. Obecne wyniki robione parę dni temu: tsh 0,4 (0,27-4,2), FT3 38%, FT4 59%, objętość obu płatów 4 ml, bez nacieków zapalnych i zmian ogniskowych. Euthyrox dawka 75. Wydałam kupę kasy na różne badania, leżałam na diagnostyce w szpitalu i nic konkretnego z tego nie wynikło, w zasadzie większość wyników lab. jest w normie lub b.nieznaczne odchylenie. Przeszłam też MRI głowy, gastroskopie, kolonoskopię, usg, rtg, okulistę, dermatologa, ortopedę, neurologa...i licho wie kogo jeszcze.  Sama zrobiłam testy na bb i koinfekcje -pozytywny. W ostatnim rozmazie mało limfocytów. Obecnie dokuczają głownie objawy neuro i spadek wagi. Nie potrafię być sama dla siebie lekarzem, już nie mam na to głowy, czy to bb rozpętała proces autoimmuno, który zżera tarczycę, kolagen a może też hipokamp. Borelioza  lubi tkankę łączną. Wzmianka, ze mogłabym dołozyc może jeszcze cos, jakięś zioło czy suplement a ja tego biorę dużo, powoduje, że zupełnie się gubię, nie znam lekarza-zielarza, który by mnie poprowadził jedynie lekarze TCM, oni leczą chińskimi ziołami plus dieta (bez żadnego nabiału i mięsa, jedynie jaja), gotowane potrawy, i sa to drogie zioła. Co do słodkiego mleka to wiele diet uważa je za szkodliwe, podobnie jak gluten. Od miesiąca biorę zioła od Gosi, różne mieszanki na bb, preparat grzyb, zioła odtruwające. Nie wiem, czy tam jest szczodrak, nie wiem co to są adaptogeny i nie wiem czy powinnam go brać. Biorę zamiennie różne suplementy, witaminy, minerały, brałam 2 mce zenszen syberyjski, obecnie mam od niego przerwę. Gubię się w tym wszystkim.

Lubię jajka (oczywiście od kur "bieganych", pyszne są zielononózek) , chętnie spróbuję przepiórczych :)
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2013, 11:34:21 wysłana przez pumeczka »

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 01, 2013, 17:30:15 »
Może skontaktuj się z gumppkiem.
Albo jeśli mieszkasz niedaleko Czech - spróbuj kuracji p. J. Podhornej

http://www.nadeje-byliny.eu/index.php?news=31

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 01, 2013, 19:15:59 »
Dzięki za link jednak na razie nie chcę  zmieniać kuracji, uważam, że raczej to nie ma sensu zmieniać leczenia po miesiącu w dodatku na chyba podobne zioła czy to od gummpka czy Czech, mieszkam setki kilometrów dalej. Raczej szukam osób, które leczą się/leczyły podobnie jak ja żeby wymienić się doświadczeniami.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 02, 2013, 08:14:53 »
bapona :)
Czy możesz nieco przybliżyć sprawę tych czeskich specyfików. Masz jakieś z nimi doświadczenie ?
Ze Śląska do Czech to przez miedzę.
Mam znajomego, któremu nieco informacji na ten temat mogłoby się przydać.

Pozdrawiam.

Offline szym12

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 02, 2013, 20:09:52 »
Tu jest historia osoby, która wyleczyła się z boreliozy, przeczytać warto.
http://kodczasu.pl/viewtopic.php?t=1547

i jeszcze coś ciekawego
http://naturalhealthconsult.wordpress.com/category/borelioza/

Pozdrawiam.

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 07, 2013, 23:25:33 »
zulu :)
Wybrałam dwie serie i funkcjonowałam dosyć sprawnie. Nie miałam wówczas czasu na badania dodatkowe (borelioza była stwierdzona przez lekarza rodzinnego - typowy rumień - dwukrotnie); praca była priorytetem.
Branie zestawu nie stanowiło problemu (gotowe krople).
Potem jakoś mi umknęło leczenie  ???; przysypane papierami i projektami.
Te zioła kupili mi w Czechach znajomi, ale nie wiem czy w aptece, czy w jakimś sklepie zielarskim.
Czesi mają również sypkie zioła na bb, parzone jak herbatka "Borrelin" (przy rekonwalescencji po boreliozie - tak napisane w podtytule).
Pozdrawiam :)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 08, 2013, 07:17:27 »
Dziękuje za informacje. Znajomy mieszka w okolicy Wodzisławia, więc za granicę to za przysłowiową miedzą. Czas by wybrał się na wycieczkę :)

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 20, 2013, 09:54:24 »
Jestem po 1,5 miesiąca brania naszych ziół. Kończę tez branie nalewki na chlamydię.
Jestem mniej zmęczona, rzadziej senna choć bywają takie dnie. Mam mniej problemów z brzuchem i ze skórą-może to tez zasługa diety wg. TCM. Niestety póki co objawy neuro a czasami tez stawy nadal dokuczają mocno, w neuro jakby doszły nowe objawy, które są nawet jak odstawię zioła na bb i biorę tylko odtruwające- przewlekłe bóle głowy, mrowienia, mgła umysłowa, pieczenie skóry, uczucie sztywności potylicy, trzeszczenie w szyji. Od dzisiaj mam nowy zestaw ziół typowo na objawy neuro, mam wrażenie, że są mocno wysuszające, jakby garbnikowe. Mam nadzieję, że nie wysuszą mnie zbytnio ;).
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2013, 11:37:25 wysłana przez pumeczka »

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 14, 2013, 20:38:31 »
Od 2.tygodni jest cały czas bólowo-bóle głowy, wątroby, nudności, mgła, od wczoraj czuję serce. Niezaleznie czy biorę tylko zioła odtruwające czy cały pakiet na bb. Dodatkowo łykam proliver i sylicynar. Doły i niepokój. Nie mam wytchnienia... :(

Offline tanzania

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 14, 2013, 20:55:47 »
Od 2.tygodni jest cały czas bólowo-bóle głowy, wątroby, nudności, mgła, od wczoraj czuję serce. Niezaleznie czy biorę tylko zioła odtruwające czy cały pakiet na bb. Dodatkowo łykam proliver i sylicynar. Doły i niepokój. Nie mam wytchnienia... :(

A jak wyniki badan, szczegolnie proby watrobowe?

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 17, 2013, 07:05:08 »
Zawsze były w normie, nawet przy bólach. Najczęściej ból głowy jest połączony jest  z nudnościami, bólem brzucha, wątroby. Martwi mnie nowy objaw-pobolewania serca, mam tez takie jakby żylaki/zgrubienia na żyłach.
Wyczytałam u Buhnera o chudnięciu-ten objaw pojawia się czasami przy przewlekłej bb. Buhner pisze, że jest to spowodowane tym, że organizm zużywa energię na walkę z chorobą a nie na budowanie tkanek ciała. Pisze też, ze bb zmienia metabolizm i wchłanianie pokarmów-jakoś szczegółowo to tłumaczy.
U mnie objawy jak to w bb wędrują, choć max dowala neuro i psyche. Są dnie lepsze i gorsze. Martwi mnie gdy pojawia się nowy objaw, bo to dla mnie sygnał, że choroba postępuje.

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 07, 2013, 00:36:23 »
PrzY stawowej formie boreliozy - w wielu przypadkach pomaga kuracja olejkami eterycznymi (opracowanie przez Stowarzyszenie Chorych na Boreliozę):

"Sposób działania: mieszanka dobranych bakteriobójczych olei wchłanianych
przez skórę z wcieranego oleju; doskonała penetracja do tkanek w tym do
tkanki nerwowej.
Działa na Bb, Bart, Babs. Orientacyjna skuteczność: poprawa u około
70% w ciągu kilku miesięcy. Czasami zupełna remisja, częściej potrzebna jest
dawka podtrzymująca.
Ryzyko: nieznane (prawdopodobnie znikome, może powodować herxa).
Przepis: przygotuj buteleczkę o pojemności 60–70 ml (skład poniżej).

Skład:
110—120 kropel olejku eukaliptusowego
80 kropel olejku frankincense, w Polsce znanego jako olejek z kadzidłowca lub
olibanowy
60 kropel olejku cytrynowego
40 kropel olejku paczuli
20 kropel olejku geraniowego
20 kropel olejku lawendowego
14 kropel olejku tymiankowego
Resztę buteleczki należy dopełnić olejem z pestek winogron (może być
też inny olej spożywczy). W ten sposób powstaje roztwór zawierający 20%
mieszanki olejków i 80 % oleju z pestek winogron. Taka ilość olejku wystarcza
na kilka dni.
Najlepiej stosować olejki ekologiczne. Składniki można nabyć np. tu:
www.naturella.com.pl, shop.pollenaaroma.com, www.camdengrey.com
Stosowanie: olejek wciera się w miejsca bolące oraz w okolicy serca.
Warto jest połączyć terapię olejkami z gorącymi półgodzinnymi kąpielami.
Kurację należy zawsze zaczynać od bardzo niewielkich ilości olejków,
aby przekonać się, że nie ma jakiejś niekorzystnej reakcji na leczenie. Olejki
można stosować równolegle z antybiotykami."

Wcieranie olejków należy rozpocząć zawsze od okolic serca, a dopiero potem wcieramy w bolące stawy (po ok. 5 minut każdy staw). Trzeba zabezpieczyć się przed ewentualnym przechłodzeniem - gdyż ten proces trochę trwa...
Jest trochę zabawy z liczeniem kropelek, ale zapach ,choć intensywny, jest przyjemny.  I sama kuracja - nieuciążliwa :).