Autor Wątek: Krem dla niemowlaka  (Przeczytany 9298 razy)

Offline aryann

• Nowy
  • *
    • Wycieczki w Bieszczady
Krem dla niemowlaka
« dnia: Marca 18, 2013, 14:44:02 »
Witam
nasz roczny synek dostał (na razie nie wiadomo od czego) na całych plecach i nie tylko odczynu alergicznego =>zaczerwienienia szorstkie w dotyku =>na razie szukamy co mogło być przyczyną ale chcielibyśmy mu troszkę pomóc (również w zasypianiu) gdyż ewidentnie go to "rozdrażnia"..

mam 2 pomysły na "kremik" własnej roboty tylko nie do końca wiem jak się do tego zabrać

1.(jakby może wydaje mi się szybszy)
- na bazie maści ochronnej z wit. A
      http://leki-opinie.pl/wp-content/uploads/Ma%C5%9B%C4%87-ochronna-z-witamin%C4%85-A.jpg

+ olejek piołunowy (ma mieć właściwości antyhistaminowe)
      http://rozanski.li/?p=478
+ alocit - rozcieńczony aloes

czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to połączyć ? =>w sensie 2 "tłuszcze z wodą/cieczą..?

2.(jakby trudniejszy i chyba bardziej pracochłonny)
  chciałbym stąd zakupić ten zestaw :
    http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Ekstrakt-antyhistaminowy/92

i zrobić go na jakiejś rozsądnej/naturalnej bazie (jak dla niemowlaka) z tymi ziółkami

czy ktoś mi pomoże ?

za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Odp: Krem dla niemowlaka
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 18, 2013, 14:56:47 »
Dla roczniaka z piołunem?...szczerze odradzam.
Spróbujcie go wykąpać w mące ziemniaczanej, delikatnie osuszyć. Maść cholesterolowa byłaby najbezpieczniejsza.
Na doświadczenia ziołowe wydaje mi się, że za małe dziecko.

Offline aryann

• Nowy
  • *
    • Wycieczki w Bieszczady
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 18, 2013, 15:15:04 »
hmm.. ale myślałem o jakby gotowym olejku http://porady.zdrowo.info.pl/alergeny.html ..

wykąpać - jak najbardziej sprawdzimy =>ale co po kąpieli przed snem na to..??? warto myślę by to jednak natłuścić czymś co dodatkowo będzie hypoalergiczne i/lub antyhistaminowe.. stąd ten mój pomysł..

no dobrze a żeby jeszcze prościej jak połączyć rozcieńczony aloes do maści z wit A ? może chociaż tyle ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2014, 16:48:32 wysłana przez aryann »

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 18, 2013, 15:28:28 »
W tym nie mam doświadczenia...
Co moge doradzić - spróbuj ugotowac wywar z siemienia lnianego lub nasion babki płesznik i wymoczyc dziecko.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 18, 2013, 16:34:26 »
co do kremu nie pomogę, ale ja moim dzieciom na wysypki stosowałam mąkę ziemniaczaną na sucho.
Do kąpieli wlewałam jak kolezanka radzi krochmal, len tez bardzo dobry.

A jak już trzebabyło maści to linomag.
Wszystkie znane środki jeszcze bardziej zaogniały, więc dałam skórze oddychać.
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 18, 2013, 19:40:12 »
Warto byłoby chyba spróbować olejku uczepowego (z uczepu trójliskowego) - widziałam w jakimś sklepie internetowym.
Poza tym radziłabym próbę prania w orzechach piorących.
Łagodząco działają również napary z lipy i rumianku, można wlać do kąpieli, wymieszać nawet z siemieniem lub krochmalem.
Pozdrawiam

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 18, 2013, 19:53:27 »
Oprócz szukania dobrego kremu warto pomyśleć o kapielach w ziołach.
Bez wątpienia doskonały będzie rumianek. Kapiel poprawi przemianę materii, oddychanie skóry, pracę gruczołów potowych, a przy okazji drogą -przez skórę-dostarczone zostaną witaminy, które wchłaniają się tą droga.
Mozna stosować też do kąpieli niemowlęcia  dziurawiec. Będzie działał zapobiegawczo skazie białkowej.

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 21, 2014, 11:17:44 »
Podnoszę temat smarowideł dla niemowlaka. Chodzi mi o takiego "świeżo urodzonego", bo się spodziewam niedługo. Proszę o porady doświadczonych rodziców/opiekunów.

Będzie zima zła, może będzie mróz. Co takiemu parodniowemu/parotygodniowemu stworzeniu na buzię? Nie chodzi mi o zioła, bo to bym nie ryzykowała, tylko może jakieś oleje?

Co z kąpielą? Trzeba dziecię smarować/oliwkować? Czy należy mu do kąpieli dolewać jakoweś emolienty?

Co do pupy? Koleżanki polecają Bepanthen. Może lepsza lanolina albo co innego?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 21, 2014, 14:22:37 »
Zdecydowanie lanolina, jeśli coś potrzeba na wszelki wypadek.
Ostatnio widziałam w cenniku z Rosji krem dla dzieci z uczepem. To musi być coś ciekawego dla dzieci z uczuleniami.

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 26, 2014, 17:36:02 »
Kapiel w krochmalu i rumianku - sprawdzone przez kilka pokoleń. Możliwa przyczyna, ktora tę wysypkę powoduje - proszek do prania, kosmetyki dziecięce, materiał ubranka albo chemiczna zawartość pampersów, jedzonko dzidziusia, a jeśli karmione piersią to również jedzenie mamusi. Pomyślałam jeszcze o nowych meblach, farbach na ścianach, itp. Życzę szybkiego znalezienia alergena, bo najlepszy krem może nie zadziałać.
Slav teraz lekarze poszli po rozum do głowy i przez pierwsze dni nie kąpie się maluszka dbajac jedynie o czystość pupy. Synowa stosowała z powodzeniem Bepanthen, a doraźnie Sudocrem.
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2014, 17:39:03 wysłana przez Dorunia »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 15, 2015, 08:47:54 »
Oczywiście, że uczep - zwykle działa i zwykle nie uczula. ZWYKLE - więc uważamy, bo "zwykle" to jeszcze nie "zawsze". Za kolejne typy łączące pewność działania + bezpieczeństwo uważam wyciągi rdestowca i glistnika. Dalej - lukrecja. Tudzież multi-miksy z np. 15-20 ziół przeciwzapalnych, włącznie z kwiatem żarnowca :) Ma on (podobnie jak psianka, konwalijka itd.) na tyle małę stężenie, że i niemowlakowi nie zaszkodzi. Działanie - zwykle fantastyczne.
Przepisy na krem są proste. Rumiankowy? Dodajemy Azulan do gotowego kremiku/emilientu. Uczepowy? No, potrzebny jest wyciąg z uczepu... ale przecież są ruskie gotowce. Glistnik - rośnie wszędzie i właśnie teraz jest dobry moment, można mielonkę skropić wódką i zalać 1:1 gliceryną, zagrzać, po paru dniach odcisnąć. Działanie fantastyczne, ale nie każdemu leczy zmiany typu atopowego - za to każdemu: opryszczkę, liszajca i wiele innych rzeczy. Rdestowiec - kłopotliwy, więc może najpierw lukrecja. Zrobić mocny odwar i odparować do wyciągu gęstego (np. na spodku, jeśli nie ma w domu parowniczki laboratoryjnej). Łyżeczkę takiego czegoś można dodać do gotowego kremu i bez konserwantu - apteczne kremy mają, jak to się mówi, bardzo stabilne układy konserwujące, odrobina takiego wyciągu nic tu nie zaburzy... Albo zmieszać z masłem i trzymać w lodówce - kilka dni wytrzyma :D
Różnice, głupcze!

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 16, 2015, 08:31:28 »
Takie głupie pytanie - czy dodatek glistnika na glicerynie nie spowoduje, że człowiek będzie cały żółty? A na paszczę to można zapodać (swoją, nie niemowlaka na wszelki wypadek)?

A używał ktoś takiego kremu Lipikar? Apteczny jest. Na mocno wysuszoną skórę synkowi rzeczywiście pomógł, uspokoiła się skóra po ciemieniuszce. Teraz już niczym nie smaruję, żeby się skóra nie przyzwyczajała, bo chyba nie trzeba, jak jest ok? A skład tego kremu dość długi jest i mineralne oleje zawiera.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 18, 2015, 15:48:29 »
Nie nie, nie zżółkniesz od glistnika. Na niektórych w AZS działa cudownie, innym nie bardzo - ale opryszczgę zmiata zawsze.
Różnice, głupcze!

Offline trupek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 03, 2015, 14:07:30 »
Tak w szerokim pytaniu zadam pytanie - widziałem ostatnio w Królewskiej Zielarni "kosmetyki dla dzieci" firmy Sylveco. Czy ktoś może mi powiedzieć czy są one warte uwagi?

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 01, 2015, 23:09:22 »