Forum



Autor Wątek: pasta na chleb  (Przeczytany 3427 razy)

Offline ewaryn

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 824
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 08, 2013, 09:57:49 pm »
Dłuższe przechowywanie, czyli o jakich przedziałach tutaj mówimy, przecież chyba zawsze można coś zamrozić i potem również jest świeże
Myślę, że jednak nie...zawsze wartościowsze jest to co świeże.

Offline Ingwer

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 843
    • Zobacz profil
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 16, 2013, 02:04:12 pm »
Dziewczyny - Inez - Basiu -
slicznie dziekuje za odpowiedz  :D
Ps. z kogutkami to "troche problem" ...  :(
fatalni sasiedzi ... sasiadka miala PIEKNEGO koguta,
lubil budzic w przepiekny sposob cala okolice!
(osobiscie uwazam to za przepiekna "muzyke" )
sasiedzi zmusili sasiadke do "zamkniecia mu dziobka ... ::) :(
mnie sie dostaly na usilna prosbe przepiekne piora z jego ogona ...

Co do past - proponuje w chwili obecnej wiosenne zieleninki
z twarozkiem i olejem lnianym -  (dr Budwig  ;D)
twarozek + pasty : chilli, wasabi - chinski chrzan (ostry), sambal manis (ostra).
nasionka lnu i kozieradki do tego ...
Pozdrawiam  :D

Offline monika b.

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 283
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 16, 2013, 08:35:10 pm »
Do pozyskania jest już cała masa fajnych dodatków. Młoda pokrzywa, malutki ziarnopłon, kurdybanek, krwawnik. Skarby do wmieszania w kanapkowe pasty.
Pozdrawiam

Online Mama

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1093
    • Zobacz profil
    • Aga Radzi
    • Email
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 19, 2013, 09:50:47 am »
dokładnie monika ma racje ; dorzuce podagrycznik (od Inez ), mniszek lekarski, stokrotki, fiołki , miodunka, forsycja, krokusy, wczoraj skubałam kurdybanek wspomniany wyżej :)

dzisiaj pada deszcz wiec wszystko elegancko umyte :)
wiem z deszczem mogą byc zanieczyszczenia ale nie takie jak proponują nam w sałacie  :-\ z supermarketów, która ani słońca ani ziemi nie widziała
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Poznawaj rosliny lecznicze na http://1000roslin.pl/
Znajdź swoje dziecko http://adopcjaserca.pl/
Mój blog http://agakrok.blogspot.com/

Offline Ingwer

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 843
    • Zobacz profil
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 21, 2013, 12:52:30 pm »
Witajcie  :D

A co z uroczym, smacznym, wspanialym i - pachnacym czosnaczkiem ?
Pisze o nim, bo wczoraj mialam WYPRAWE na czosnek niedzwiedzi !
Ale jaka ! - w zyciu nie widzialam takich polaci lasu zarosnietych czosnkiem niedzwiedzim !
doslownie - jak okiem siegnac  :o
nazbieralismy z mezem dwa 15l. wiadra. Dzis masa roboty.
Ale jaka radosc przez cala zime ? - mniammm ...

W ubieglym roku robilm pesto - kilkanascie sloiczkow.
Zmielony czosnek niedzwiedzi zalany olejem z pestek winogron mialam
dlugi czas jako dodatek do past - najczesciej mieszam zieleniny z twarozkiem,
dodajac kolorowy pieprz, kolendre (nasionka), prazone nasiona.
tegoroczne zapasy mego czosnku niedzwiedziego beda przerobione na pesto,
mielona mase - zamrozona, mielony czosnek n. zmieszany z maslem ghee,
i sprobuje troche lisci ususzyc.
Nalewka i wino na berlauchu jest jeszcze z poprzedniego roku  :D
Czy ktos z was ma wieksze doswiadczenie z mrozeniem wiosennej zieleniny?
Pozdrawiam  ;D

Online Mama

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1093
    • Zobacz profil
    • Aga Radzi
    • Email
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 21, 2013, 03:22:04 pm »
Ingwer zazdroszczę  ::)
domyślam, się że zbieralaś ze stanowiska naturalnego, oczywiście nie wyrywałaś cebulek ?
Warto przypominać, że jest pod częściową ochroną i ziberamy tylko po 1 listku z każdej cebulki, aby i nasze dzieci też mogły czosnkiem się cieszyć  ::)

Ja mam kilka cebulek w ogródku, na razie podziwiam tylko. W naturze nie widziałam  :-[.
Ktoś mi tu kiedyś napisał, że suszony juz pozbawiony większości wartości. O pesto nie pomyślałam  ::). Mrożony pewnie przyda się do szpinaku jak przyjdzie sezon.
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Poznawaj rosliny lecznicze na http://1000roslin.pl/
Znajdź swoje dziecko http://adopcjaserca.pl/
Mój blog http://agakrok.blogspot.com/

Offline ineslik

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1954
    • Zobacz profil
    • herbiness
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 21, 2013, 05:52:32 pm »
masło czosnaczkowe rozpływa się na podsmażonym chlebie , a placki ziemniaczane pokrzywowo czosnaczkowe stygną na stoliku...
znalazłam dzisiaj las siedmiolatkowy
zaczosnkowana jestem cała, chociaż cz. niedźwiedzi mam tylko w ogródku
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2013, 06:21:50 pm wysłana przez ineslik »
Mieszkam na skraju lasu. Relacje z ziołowym posmakiem zamieszczam na blogu www.herbiness.com
Codzienna porcja roślinnych inspiracji na www.1000roslin.pl

Offline tusia221

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 394
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 21, 2013, 07:42:43 pm »
ineslik,tak poza tematem,czy to chlebus wlasnej roboty?

Offline ineslik

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1954
    • Zobacz profil
    • herbiness
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 21, 2013, 07:54:38 pm »
tak jest!
Mieszkam na skraju lasu. Relacje z ziołowym posmakiem zamieszczam na blogu www.herbiness.com
Codzienna porcja roślinnych inspiracji na www.1000roslin.pl

Offline monika b.

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 283
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 21, 2013, 10:19:55 pm »
NIGDY mi chleb nie wyszedł, a podchodziłam do tematu razy kilka  :-[
Ale tęsknię za nowymi smakami i chyba tego czosnaczku muszę wreszcie spróbować.

Offline Ingwer

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 843
    • Zobacz profil
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 22, 2013, 12:57:13 pm »
"Mamo" - wiem, ze w Polsce czosnek niedzwiedzi jest pod ochrona ...
u nas organizuja coroczne festyny czosnku niedzwiedziego. :D
cale grupy ida w las na zbiory lisci czosnku, a potem wszyscy w lesnej gospodzie "baluja"  ;)
Ja wole zbiory "prywatnie" z Mezem  ;) :D
Staraj sie rozmnozyc w ogrodku w zaciemnionym miejscu, najlepiej pod nakimis krzewami.
Swietnie sie rozkrzewia, jesli ma malo slonca i w miare wilgotnie.
Dlatego wspomnialam o czosnaczku , http://survival.strefa.pl/r/index_rja_li_czosnaczek.htm
ktory nie jest pod ochrona a wystepuje dosc pospolicie i jest takze bardzo wartosciowy.
Ja caly wczorajszy dzien "walczylam " z moim "niedzwiadkiem czosnkowym! ;)
Pesto polecam, nie tylko to typowe z nasionami pini, parmezanem i oliwka,
ale takze inne warianty - lekko prazone nasiona babki plesznik, dyni, slonecznika, kozieradki, gorczycy bialej, kminku, czarnuszki, sezamu
- oczywiscie laczyc smakowo, jak konu odpowiada  :D
Warianty orzechowe sa takze bardzo ciekawe ...
Z suszeniem - takze mysle, ze to nie najlepszy pomysl ...
Ale robilam wczoraj "myszki" z lisci czosnku, tak jak sie robi z listkow szalwi  :D
moze byc ciasto podplomykowe lub piwne.
Dziewczyny - pychotka !
opanierowac i na maselko ... najpredzej i najlatwiej.
Inez - Ty jestes chyba survivalowa czarodziejka  :D
Pozdrawiam  ;D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2013, 01:20:12 pm wysłana przez Ingwer »

Offline tusia221

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 394
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 22, 2013, 04:05:03 pm »
Ineslik,to moze podałabyś przepis,baardzo proszę  :D

Offline ineslik

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1954
    • Zobacz profil
    • herbiness
Odp: pasta na chleb
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 22, 2013, 07:17:41 pm »
Tusiu , zwykły chleb z automatu http://www.herbiness.com/chleb-z-automatu/

na forum jest kilka osób specjalizujących się w chlebie z pieca na zakwasie .
Mieszkam na skraju lasu. Relacje z ziołowym posmakiem zamieszczam na blogu www.herbiness.com
Codzienna porcja roślinnych inspiracji na www.1000roslin.pl

 

Copyright © Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów