Autor Wątek: olej z aloesu  (Przeczytany 4150 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
olej z aloesu
« dnia: Maja 09, 2010, 07:21:47 »
Czy ktos wie jak taki specyfik przyrządzić?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: olej z aloesu
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2010, 19:08:20 »
Zrobiłabym tak:
W proporcji 1:1 (aloes: olej rycynowy).
Podobnie jak Treben robi maści podgrzałabym, odstawiłabym na noc. Potem odsączyć.
Ale mozna na zimno, zalać, odstawić wstrząsać- trzymać conajmniej 2 tygodnie.
Albo zalać dowolnym olejem (ja najczęściej stosuję parafinowy z apteki) i ekstarhować na ciepło przez około 1,5 h w łaźni wodnej w zamknietym słoiczku typu twist. Podczas ogrzewania od czasu do czasu wstrząsać. Potem odstawić na dobę, przesaczyć.
Olej dobieramy zależnie od tego czy planujemy zastosowanie zewnętrzne czy wewnetrzne.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2010, 19:48:19 »
Co powinno cechowac olej do zastosowań zewnetrznych a co wewnętrznych?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 09, 2010, 20:51:21 »
Olej rycynowy a także parafinowy mają działanie roźluźniające, oleje winogronowy, rydzowy, oliwkowy w dużo mniejszym stopniu.
Daltego stosowanie tych dwóch pierwszych jest raczej niewskazane wewnętrznie.

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2010, 21:16:17 »
Do stosowania wewnętrznego, to polecałabym nalewkę alkoholową (winko czerwone, wytrawne) z miodem. Aloes powinien być najmniej 2-3 letni. Przed przygotowaniem nie podlewany przez 2 tygodnie, po oberwaniu liście (po wyczyszczeniu) zawinięte w papier muszą odleżeć z 5 dni w chłodzie,co by mocy odpowiedniej nabrały.
Jeżeli chodzi o mnie, to oliwa z oliwek "na zewnątrz" jest najmniej przeze mnie lubiana ze względu na zbytnią "tłustość" jaką zostawia na skórze. Pozostałe wymienione przez Halinę lubię bardzo  :)

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #5 dnia: Października 02, 2010, 21:14:24 »
Ważne jest to skąd bierzesz aloes bo ten sok z apteki to nie wiele wart jest

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Października 03, 2010, 09:52:39 »
Posiadam potężny okaz roślinny , który co rusz wypuszcza nowe pędy.