Autor Wątek: Rośliny oczyszczające powietrze.  (Przeczytany 40975 razy)

Offline Mała Mi23

• Nowy
  • *
Odp: Rośliny oczyszczające powietrze.
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2018, 12:53:46 »
mam w domu geranium ,chcę dać również inne roślinki.Jeśli one oczyszczają powietrze to w jaki sposób?roślina pochłania te substancje?czy poprzez wydzielanie swoich olejków?chciałabym również robić napary z tych roślinek korzystając ,że mam je w domu a nie na działce.Jeśli one pochłaniają to pić już ich nie mogę?ponieważ mogą mieć w sobie ''chemiczne'' substancje z powietrza?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2018, 15:24:04 »
E... to nie tak.
Rośliny zamieniają CO2 na O2, już chociazby to, z naszego punktu widzenia jest oczyszczeniem powietrza w mieszkaniu, a z punktu widzenia roślinki, to jest wzrost.
Od składu powietrza wazniejszy jest skład ziemi, jeśli chcesz roslinkę traktowac spożywczo.
Wtedy musisz pójść na jakieś czyste i zyzne miejsce i stamtąd wziąć ziemię, możliwe, że trzeba będzie ją przesiać może wyprażyć, by ubić jej mieszkańców i taką można stosować w doniczkach.

Do celów spozywczych bym nie używała kupnej ziemi kwiatowej

PozdrowieniA :-)

Offline Mała Mi23

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 11, 2018, 15:42:58 »
Basiu dzięki za odpowiedź.Powiedz mi jeśli wykopałam roślinkę z terenów przy drodze.Dałam ją do nowej ziemi ,obcięłam prawie do zera zostawiając tylko korzenie to czy ona sie oczyści sama?akurat zerwałam jasnotę białą .Nigdzie nie znalazłam w czystym środowisku tylko taką przy drodze :( a bardzo chciałam ją mieć :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 11, 2018, 19:53:58 »
Bo ja wiem... Sama oceń, czy ta droga jest bardzo ruchliwa i jaka była odległość roslinki od asfaltu zionącego asfaltem.
W razie wątpliwości, zawsze możesz roślinke posadzić w spożywczo lepszym miejscu i mieć nadzieję, że deszcze i śniegi ta ziemię do wiosny wyczyszczą, a roślinka juz dalej sobie poradzi.

Pozdrowienia :-)

Offline renatarey

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 01, 2019, 19:28:36 »
i tak nic nie zastąpi dobrego oczyszczacza powietrza z filtrem hepa i technologią plasma wave:)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 04, 2021, 00:03:38 »
i tak nic nie zastąpi dobrego oczyszczacza powietrza z filtrem hepa i technologią plasma wave:)

Przebywałaś kiedyś w pomieszczeniu wentylowanym za pomocą GWC?
Polecam :-)
Ale nie stosuje się w nich filtrów hepa czy technologii plasma wawe - nieźle brzmią te marketingowe cuda, z jakością powietrza chyba jednak niewiele mają wspólnego :-)