Autor Wątek: CO WARTO KUPIĆ NA ALLEGRO  (Przeczytany 20607 razy)

gumppek

• Gość
CO WARTO KUPIĆ NA ALLEGRO
« dnia: Grudnia 03, 2009, 20:59:40 »
W tym wątku będę, a może i będziemy podawać co ciekawego można znaleźć na allegro.
Ja osobiście pierwsze co robię po umyciu zębów, podczas picia zielonej herbaty z imbirem, to sprawdzanie co piszczy na allegro. Dlatego nie będzie to dla mnie żadnym problemem. Wiem jednak, że takich jest niewielu nawet na allegro.
Wieczorem, czyli za dla mnie nad ranem postaram się umieścić pierwszą partię moich propozycji z krótkimi recenzjami.

gumppek

• Gość
Odp: CO WARTO KUPIĆ NA ALLEGRO
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2009, 23:14:13 »
Myślę że mogę się nie wyrobić z całością polecanych na dziś książek więc zacznę od tych których termin upływa wkrótce
Jan Muszyński - Roślinne leki ludowe
http://www.allegro.pl/item830738123_jan_muszynski_roslinne_leki_ludowe.html
tu jest bardzo dobra cena a książka jak się wydaje jest jak na swój wiek w bardzo dobrym stanie.
RECENZJA:
Jest to niewielka objętościowo książka jednego z twórców współczesnego zielarstwa polskiego. Autora wielu publikacji. Poza tą książką wydał jeszcze Ziołową apteczkę domową, Uprawa i zbiór roślin leczniczch oraz Farmakognozję. Ponadto był współautorem Vademecum fitoterapii. Książka w lapidarny sposób omawia zioła które można kupić w aptece. Podaje też wiele recept zawierających po kilka ziół. Książka zawiera także rysunki roślin. Nie jest to publikacja naukowa jednakże warta przeczytania jako że podaje zastosowanie w medycynie ludowej i wspomniane powyżej recepty.

Sedo, Krejca - Rośliny zródłem przypraw 233 stron
http://www.allegro.pl/item832593126_rosliny_zrodlem_przypraw_sedo_krejca.html
Książka słowackich autorów z lat 80 ubiegłego wieku. Liczy sobie 233 stron przy czym część to barwne ryciny przedstawiające rośliny przyprawowe.
Pierwsze 30 strony to wiadomości ogólne na temat przypraw. Opisano tu jak stosować przyprawy, jak je przechowywać oraz opisane są sposoby uprawy rośln przyprawowych. Są to oczywiście wiadomości podstawowe na ten temat.
Druga część to omówinie 59 rośliny przyprawowych przy czym na lewej jest opis a na prawej kolorowa rycina przedstawiająca roślinę.
W ostatniej części autorzy omawiają kilka grzybów, a potem najbardziej znane mieszanki przyprawowe na rynku europejskim.Stosowanie przypraw w dietach.Orientacyjny przegląd smaków i zapachów najbardziej znanych przypraw. Najpopularniejsze przyprawy i potrawy do nich stosowane. Wybrane sosy z kuchnie europejskich. Najbardziej znane potrawy świata. Najbardziej popularne potrawy kilkunastu krajów wraz z opisami oczywiście. Przepisy na potrawy w plenerze. Książkę kończy literatura zawierająca 26 pozycji.
Książka wyróżnia się na tle innych publikacji na ten temat. Oczywiście są lepsze. Te też pewnie omówię. Ale można założyć, iż książka Sedo, Krejca należy do lepszych. W każdym razie nowo wydawane publikacje są znacznie gorsze od niej.
Książka warta polecenia nie tylko paniom domu ale wszystkim którzy chcieliby pogłębić swą wiedzę na tema przypraw, a także jakie przyprawy i jak do czego dodawać.

Offline Roman M.

• Ekspert forum
  • Nowy
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 06, 2009, 01:21:30 »
Mamy podobne zwyczaje z tym, że ja na allegro zaglądam najczęściej późnym wieczorem. Kilka razy natknąłem się nawet na aukcje gdzie licytował  allegrowicz „gumppek” (np. jakąś książkę Biegańskiego, „Księgę zielarską” itd.). Nie licytowałem by nie walczyć ze znajomym z blogu pana Henryka. Wystarczy odrobina cierpliwości i polowanie na poszukiwaną książkę będzie skuteczne. Pozdrawiam.

gumppek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 06, 2009, 03:54:46 »
Ba panie Romanie zazwyczaj kupuje się potem taniej    ;D

gumppek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 07, 2009, 17:59:06 »
Halina Strzelecka, Janina Kamińska, JózeF Kowalski, Ewa Walewska - Chemiczne Metody badań roślinnych surowców roślinnych. PZWL 1982 wyd 2 nakład 3000 egzemplarzy. Jedna z nielicznych książek poświęconych metodom badań surowców roślinnych. O ile mi się zdaje od 1982 roku nic na ten temat w takim zakresie nie ukazało się. Ponieważ prof. Strzelecka ma już swoje lata wątpię by ta pozycja była wznawiana. Na przykład pytałem w PWN na temat wznowienia innej jej książki Encyklopedia zielarstwa i odpowiedziano mi, że nie jest to możliwe z wielu względów także finansowych.
Każdy kto interesuje się ziołami w szerszym zakresie winien tę książkę posiadać. Jest to pozycja rzadka a teraz jest na allegro za jedyne 10 zł. Jest znakomita cena /choć jak kupiłem taniej  ;D i mam egzemplarz jakby przed chwilą wyszedł z drukarni/
http://www.allegro.pl/item838566786_chemiczne_metody_badan_roslinnych_surowcow_opis.html
Na stonie jest spis treści. Koszt wysyłki tylko 6,10
ponadto sprzedawca ma tę książkę w cenie 12 zł. Wygląda, że jest w bardzo dobrym stanie. Przydatna rzecz przy poszukiwaniu ziół
http://www.allegro.pl/item838572152_przewodnik_do_oznaczania_krajowych_roslin_zielars.html
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2009, 18:02:25 wysłana przez gumppek »

gumppek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 07, 2009, 23:36:48 »
Zielska zioła i ziółka Marty Leśnickiej to jedna z pozycji z którym warto się zapoznać. Warto też mieć. Co prawda w necie bez trudu można znaleźć ebooka ale.........  ;D W pierwszej części, tej 235 stronicowej książki, zawarte są opisy ziół najczęściej stosowanych przy czym autorka podaje nieco szczegółów i ich stosowaniu oraz różne ciekawostki ich dotyczące. Są też ładne kolorowe rysunki roślin. Ostatnie 65 stron to recepty na jakie natknęła się w swych poszukiwaniach.
Generalnie jestem na tak jak mówi Kuba W.  ;D Cena książki 5 zł. Sprzedawca jest mi znany. To co od niego kupiłem zawsze było w dobrym stanie. Ma też inne książki poświęcone ziołom. Często je zresztą wstawia. Dokupienie czegoś jeszcze zmniejszy koszt wysyłki który jest wyższy od kosztów książki. Tu link. Czasu pozostało już niewiele. Ponieaż stronę miała do tej pory 11 wyświetleń, przy czym z 4 to ja wszystko wskazuje iż za 5 złotych będzie można tę książkę kupić. Oto link
http://www.allegro.pl/item837786034_zielska_ziola_i_ziolka.html

gumppek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 08, 2009, 01:40:07 »
Vademecum fitoterapii pod redakcją prof. Zbigniewa Połomskiego, prof. Jana Muszyńskiego, i innych. Doskonały podręcznik farmakognozji przedstawiający stan wiedzy na rok 1958 /przypuszczam, że jest to II wydanie/. Było jeszcze III 1959 które liczy sobie nieco więcej stron. Różnice są niewielkie - mam obydwie. Część poświęcona związkom chemicznym występującym w ziołach, jest zawężona do minimum. Za to ponad 480 stron poświęcone jest tylko ziołom z przytoczeniem recept ziołowych. Na dzień dzisiejszy jest najpełniejszy opis ziół w polskiej farmakongozji. Jest także dobra farmakognozja porf. Borkowskiego jednakże ona jest nakierowana na doskonały opis budowy każdego z surowców i znaczna część poświęcona jest związkom w nich występującycm.
Ponieważ obecnie cena wynosi 10 zł plus niskie koszty zakupu warto się zastanowić nad zakupem tej pozycji. Ja ze swej strony gorąco ją polecam, jako że zupełnie pozbawiona jest bełkotu charakterystycznego współczesnym książkom zielarskim.
http://www.allegro.pl/item841584737_vademecum_fitoterapii_zielarstwo_leki_ziolowe.html

Offline Heikete

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 13, 2010, 03:22:15 »
Cześć!
To mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym, by wróciła tradycja domowego przygotowania naparów, nalewek etc.
tak jak wraca moda na domowe warzenie piwa i robienie wina :-)
Zaczynam więc od siebie. Stosunkowo łatwo zdobyć w internecie czy książkach informacje na co dane zioło się
stosuje lecz dla mnie jako człowieka trochę "miastowego" ciężko jest rozpoznawać dane rośliny w lesie. Czy ktoś może polecić jakąś książkę z dobrymi rysunkami i najlepiej z uwagami typu "łatwo pomylić z ..., odróżnia się ...".

Ze swojej strony mogę polecić doskonałą książkę Stanisława Kohlmünzera -- "Farmakognozja podręcznik dla studentów farmacji" zawiera ona nie tylko opisy ile czego jest w czym i na które receptory działa, ale również ocenę jakości surowców organoleptyczną, fizyczną i chemiczną.

Może osoby z dużych miast mogą polecić co znalazły w dużych bibliotekach miejskich?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2010, 14:07:49 wysłana przez Heikete »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 17, 2010, 21:10:46 »
Nie na Allegro, ale bezpośrednio u redaktora nabyłam drogą kupna Atlas Roślin Polski i Atlas Grzybów Polski na DVD za chyba razem 86 złotych. Za często Google wyrzucał mnie na wersję internetową, w końcu stwierdziłam, że czas wydać nieco kasy, bo warto.
Sprawdziłam - działa na Linuksie, bo to są gołe pliki HTML, bez żadnych bezsensownych podskakujących bajerów.
Co, jak co, ale szczególnie kolorowych, anatomicznych zdjęć jest dużo i opisy są dość szczegółowe, na pewno szczegółowsze niż w naprawdę super Atlasie Roślin Eurpoy Środkowej i Północnej wyd. Multico. Kiedyś widziałam, że jakiś ludek sprzedawał na Allegro nieużywane - gdzieś przeleżane - może to się powtórzy?
Powodzenia :-)

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 31, 2010, 20:00:49 »
Polecam książkę Ursel Buhring "Wszystko o ziołach" - kupiłam i jestem zadowolona.
Książka nie jest tania, ale zarówno początkujący miłośnik zielarstwa jak i zaawansowany znajdzie tam coś dla siebie.

Można kupić na Allegro:

http://allegro.pl/wszystko-o-ziolach-ursel-buhring-nowa-i1205893647.html

http://allegro.pl/wszystko-o-ziolach-tw-ursel-buhring-i1188620722.html

Pozdrawiam  :)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 16, 2012, 09:22:43 »
Mam pożyczoną Wielką księgę ziół Lesley Bremness i chciałam zakupić,bo dosyć mi się podoba,ale są też inne pozycje :http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=wielka+ksi%C4%99ga+zi%C3%B3%C5%82
Więc już mam dylemat,a do tego dochodzą książki,które poleca Małgorzata...

Proszę o wyrażenie opinii,bo może ktoś spotkał się z tymi wszystkimi pozycjami i wtedy będzie mi łatwiej.
:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 24, 2013, 21:48:27 »
w naprawdę super Atlasie Roślin Europy Środkowej i Północnej wyd. Multico. Kiedyś widziałam, że jakiś ludek sprzedawał na Allegro nieużywane - gdzieś przeleżane - może to się powtórzy?

Właśnie pojawił się na Allegro za 69 złotych, w tym poczta
http://allegro.pl/atlas-roslin-europy-plonocnej-i-srodkowej-i3419883518.html

Pozdrowienia :-)

Offline anielka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Września 03, 2013, 12:47:02 »
Fakt dobrze jest mieć tą wiedzę w formie książkowwej nie zawsze mozesz odpalić kompa!

Offline SzefOlga2913

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Września 16, 2013, 18:27:08 »
Ostatnio widziałam na allegro książkę "Rośliny lecznicze". Co prawda z 1982r. wydanie, ale wygląda interesująco.