Myślę że mogę się nie wyrobić z całością polecanych na dziś książek więc zacznę od tych których termin upływa wkrótce
Jan Muszyński - Roślinne leki ludowe
http://www.allegro.pl/item830738123_jan_muszynski_roslinne_leki_ludowe.htmltu jest bardzo dobra cena a książka jak się wydaje jest jak na swój wiek w bardzo dobrym stanie.
RECENZJA:Jest to niewielka objętościowo książka jednego z twórców współczesnego zielarstwa polskiego. Autora wielu publikacji. Poza tą książką wydał jeszcze Ziołową apteczkę domową, Uprawa i zbiór roślin leczniczch oraz Farmakognozję. Ponadto był współautorem Vademecum fitoterapii. Książka w lapidarny sposób omawia zioła które można kupić w aptece. Podaje też wiele recept zawierających po kilka ziół. Książka zawiera także rysunki roślin. Nie jest to publikacja naukowa jednakże warta przeczytania jako że podaje zastosowanie w medycynie ludowej i wspomniane powyżej recepty.
Sedo, Krejca - Rośliny zródłem przypraw 233 stron
http://www.allegro.pl/item832593126_rosliny_zrodlem_przypraw_sedo_krejca.htmlKsiążka słowackich autorów z lat 80 ubiegłego wieku. Liczy sobie 233 stron przy czym część to barwne ryciny przedstawiające rośliny przyprawowe.
Pierwsze 30 strony to wiadomości ogólne na temat przypraw. Opisano tu jak stosować przyprawy, jak je przechowywać oraz opisane są sposoby uprawy rośln przyprawowych. Są to oczywiście wiadomości podstawowe na ten temat.
Druga część to omówinie 59 rośliny przyprawowych przy czym na lewej jest opis a na prawej kolorowa rycina przedstawiająca roślinę.
W ostatniej części autorzy omawiają kilka grzybów, a potem najbardziej znane mieszanki przyprawowe na rynku europejskim.Stosowanie przypraw w dietach.Orientacyjny przegląd smaków i zapachów najbardziej znanych przypraw. Najpopularniejsze przyprawy i potrawy do nich stosowane. Wybrane sosy z kuchnie europejskich. Najbardziej znane potrawy świata. Najbardziej popularne potrawy kilkunastu krajów wraz z opisami oczywiście. Przepisy na potrawy w plenerze. Książkę kończy literatura zawierająca 26 pozycji.
Książka wyróżnia się na tle innych publikacji na ten temat. Oczywiście są lepsze. Te też pewnie omówię. Ale można założyć, iż książka Sedo, Krejca należy do lepszych. W każdym razie nowo wydawane publikacje są znacznie gorsze od niej.
Książka warta polecenia nie tylko paniom domu ale wszystkim którzy chcieliby pogłębić swą wiedzę na tema przypraw, a także jakie przyprawy i jak do czego dodawać.