Autor Wątek: Huba brzozowa biała Piptoporus betulinus  (Przeczytany 5761 razy)

skryba

• Gość
Huba brzozowa biała Piptoporus betulinus
« dnia: Luty 13, 2013, 14:31:24 »
Ostatnim czasem spacerując po lesie często napotykam hubę brzozową Piptoporus betulnus
czytałem że podobno ma takie same właściwości jak czaga inonotus obliguus ale są też teorie że nie ma ona właściwości antynowotworowych i szkodzi zdrowiu.

Myślałem nad jej zbiorem ze względu na częstsze występowanie od czagi i tego że jest jej więcej.

Cy ktoś w was stosował ją?? szukałem w necie informacji o niej ale głównie napotykam  inonotus obliguus natomiast o hubie białej nie wiele się pisze.

Jeżeli ktoś ma jakieś dane dotyczące właściwości tej huby to napiszcie czy rzeczywiście ma ona właściwości antyrakowe bo nadal nie mam pewności czy można ją stosować.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2013, 16:06:24 wysłana przez skryba »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
Odp: Huba brzozowa biała Piptoporus betulinus
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2013, 19:32:07 »
Tak, biała huba brzozowa też jest lecznicza - nieco inaczej, niż czarna, ale, jeśli czujesz potrzebę, to warto się nią zainteresować, szczególnie, że rośnie szybko i jest dość pospolita.
Trochę archiwalnych informacji naszego Gospodarza jest tutaj:

http://web.archive.org/web/20070604011115/http://www.rozanski.henryk.gower.pl/cancer2000.htm

Pozdrowienia :-)

skryba

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2013, 22:45:28 »
Potrzebuję tej huby ponieważ planuję za jej pomocą oczyścić organizm pewnej osoby z chemii i leków nasercowych o silnych skutkach ubocznych.

Często spotykam także hubę brzozową czagę ale jej wolę nie pozyskiwać z tego względu że rośnie długo  i jest cennym surowcem  i szkoda jej na oczyszczanie krwi.

Jak sądzisz czy huba brzozowa biała dobrze oczyszcza krew?? bo działam na czuja sugerując się tym że pomaga na nowotwory.

Na stronie gospodarza jest huba ale to nie jest ta ponieważ ta o którą mi chodzi rośnie podobnie jak czaga tylko  na brzozie więc nie może to być huba pospolita.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2013, 22:51:38 wysłana przez skryba »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2013, 09:50:13 »
Trochę masz rację - w tym artykule biała huba brzozowa pojawia się raz i to w nawiasie, jako zamiennik dla hubiaka, czyli huby pospolitej.

Mozesz używać jej jako zamiennika czarnej huby dla oczyszczania krwi.
Bonifratrzy sprzedają mieszaniny białej i czarnej huby, więc muszą mieć trochę podobne własności.

Jednak, jeśli w grę wchodzą metale ciężkie, to czarna będzie skuteczniejsza.

Daj tej osobie duzo naparów z dzikiej róży, jarzębiny czy innych jagód. Kompoty owocowe też będą dobre. Chodzi o działanie moczopędne i dostawę witamin.

Pozdrowienia :-)

skryba

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2013, 14:54:31 »
Chodzi tutaj głównie o oczyszczenie organizmu z leku nasercowego Opamit który jest zażywany przez tą osobę codziennie rano wiem że jest szkodliwy i ma duże skutki uboczne które co prawda na razie się nie objawiają ale jest to tykająca bomba.

Dziś znalazłem dwie takie huby na zwalonej brzozie ale nie wiem czy można z nich robić wywar skoro są ze zwalonego drzewa i zebrane o tej porze roku to może się do niczego nie nadają?? :-\ .