Autor Wątek: Światowy dzień walki z rakiem  (Przeczytany 4091 razy)

Offline zulu

• Dużo Pisze
Światowy dzień walki z rakiem
« dnia: Lutego 04, 2013, 11:13:40 »
http://natemat.pl/49457,co-trzeci-polak-zachoruje-na-raka-co-czwarty-umrze-dzisiaj-4-lutego-obchodzimy-swiatowy-dzien-walki-z-rakiem

Od soboty w mediach o tym głośno.
Najbardziej jednak podnosi mi ciśnienie powtarzana informacja, ze wg. szacunków za 10-15 lat liczba chorych na raka podwoi się !!!
Nie ma chyba wśród nas nikogo, kto nie pożegnałby wśród rodziny lub znajomych kogoś, kogo zabrała ta wciąż groźna choroba.
Do mojej świadomości już od jakiegoś czasu dociera skąd można spodziewać się zagrożenia.
Dlatego też DZIWI mnie takie oficjalne podejście do tematu.
Tam cała profilaktyka to badania i leczenie medycyną akademicką.
Dlaczego w ramach profilaktyki prawie nic a w zasadzie nie trąbią o tym czego unikać ?
A od samych już uników głowa boli: wysoko przetworzona żywność, chemia w kosmetykach, trucie ekosystemu i praktycznie jednostronne podejście do leczenia.
Śmiech przez łzy mnie ogarnia słysząc zatroskanych lekarzy mówiących o tym jak to nie dbamy o zdrowie, jak to nie chodzimy na badania profilaktyczne...
Śmiech się kończy w momencie, kiedy ktoś usłyszy diagnozę, termin wizyty u specjalisty i dlaczego nie ma dla niego miejsca w szpitalu lub pieniędzy na refundowanie tych lub innych leków...
Ważne by akcja ładnie wyglądała w TV...
veritas est adaequatio intellectus et rei

skryba

• Gość
Odp: Światowy dzień walki z rakiem
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 04, 2013, 11:46:39 »
Zawsze nurtowało mnie pytanie skąd oni wiedzą ile osób w danym  roku umrze na raka czy to są jakieś dane statystyczne?? czy może po ilości chemii w żywności i środkach czystości wiedzą jakie będą skutki  jej stosowania przez te kilka lat?.

Wydaje mi się także że wzrost zachorowalności na raka jest związany głównie z zanieczyszczonym powietrzem i żywnością która z roku na rok staje się coraz bardziej mniej zjadliwa :( .

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 04, 2013, 12:41:40 »
Parę lat wstecz, poszedłem na taki dzien otwarty...pomyłka, człowiek jest traktowany
jak paragon z kasy fiskalnej, szpital ma zapewniony zwrot za wizytę i tyle. W wieku czterdziestu paru
lat poprosiłem, podczas takiej wizyty, o badania PSA - pan doktor powiedział, że jestem za młody na takie badanie...a samo stwierdzenie, że jestem młody, poprawiło moją zdrowotność .
A z wywiadu odznaczył przypadki śmierci na nowotwory. Z wizyty została mi karteczka z numerkiem, na który mam się powoływać podczas kolejnej wizyty ot cała wizyto-porada.

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 04, 2017, 12:12:10 »
Zawsze nurtowało mnie pytanie skąd oni wiedzą ile osób w danym  roku umrze na raka czy to są jakieś dane statystyczne??

".. Ciekawe tak naprawdę jest, w jakim celu powstają te wszelkiej maści stowarzyszenia onkologiczne, czy Różowej Wstążeczki, będące tylko i wyłącznie tubami reklamowymi koncernów farmakologicznych.

Proszę zauważyć, w polskich szpitalach brak jakichkolwiek nawet podstawowych informacji na proste tematy takie jak: ilu chorych z jakimi nowotworami leczono w danej jednostce szpitalnej ? Ilu chorych przeżyło leczenie dłużej aniżeli miesiąc, rok, pięć lat czy 10 lat ? Ilu chorych po leczeniu w danym szpitalu powróciło do pracy?

I mamy problem. Jeżeli wszystkie szpitale muszą wypełniać procedury NFZ, to na jakiej podstawie jedne są rzekomo lepsze od drugich?
 Mają więcej telewizorów kolorowych?
Jeżeli za całym tym bajzlem onkologicznych stoją koncerny sprzedające cytostatyki, to na jakiej podstawie biedny chory, czy lekarz ma posiadać wiedzę na temat skuteczności reklamowanej metody?
 Proszę zauważyć, że żadna klinika onkologiczna, będąca przecież szpitalem na prawach uniwersyteckich, nie chwali się wynikami badań z jakiego rejonu ma największy napływ chorych z rakiem.
Żadna kliniki onkologiczne, czy także Wojewódzkie Centra Onkologii, na swoich stronach internetowych nie publikują map rejonów, w których liczba chorych jest niepokojąco duża.

Nie jestem gołosłowny.
 W latach 1990 - tych, kierowałem zespołem, który miał opracować dane wskazujące przyczyny gwałtownego wzrostu zachorowań na nowotwory w regionie pomorskim. Przypomnę, w chwili kiedy rozpoczynaliśmy badania w gdańskiem chorowało na raka ok. 3000 ludzi rocznie,  a umierało ok. 1500. Po 10 latach liczba zachorowań wzrosła do 17500,  a liczba zgonów do 5000.

Nasze badania ujawniły główną przyczynę tych zachorowań. Były to Gdańskie Zakłady Nawozów Fosforowych, usytuowane w centrum miasta i działające bez zezwolenia od ponad dekad. Co zrobił wojewoda. Oczywiście zgadłeś Sz.Czytelniku, natychmiast chciał rozwiązać nasz zespół i zlikwidować pierwszą w Polsce Poradnię Medycyny Środowiskowej.
Zespół tak zwyczajnie zlikwidować się nie dał i opublikował wyniki badań w formie książkowej. pt: „Stan zdrowia Dzieci w Gdańskiem” Żadna grupa radnych, chociaż dostali egzemplarze do ręki, nie wyciągnęła wniosków z otrzymanych wyników badań.
.Wolą chorować i umierać za „100” złotych więcej. ...............

c.d.:

http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=20374&Itemid=119
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2017, 12:14:21 wysłana przez werbena »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 04, 2017, 13:36:00 »
W mediach aż huczy , by robić badania profilaktyczne.
Dla mnie to profilaktyka wtórna.
Jest jeszcze coś takiego jak profilaktyka pierwotna. Wskazywanie ludziom co mają robić, by zwiększyć szanse na uniknięcie nowotworu. A w tych kwestiach w głównych nurtach już nie huczy.
Kłamstwem jest mówienie ludziom, że rak wcześnie wykryty jest uleczalny. Nim chorobę zdołają wykryć badania, nawet te najczulsze, raczysko rozwija się od lat. Przy niektórych nowotworach nawet od dziesięciu.
Potem raka wcześnie wykrytego się wycina i....wyleczenia nie ma. Nawrotka i powtórka z "rozrywki", aż do chwili kiedy medyk rozłoży ręce i powie:"zrobiliśmy dla pana/pani wszystko co możliwe". Takie leczenie jest leczeniem objawowym, a nie przyczynowym. A komu by się chciało wyłuskiwać wszystkie przyczyny u konkretnie chorego. To się nie opłaca. Opłacają się procedury, którym spanikowani chorzy ulegają .
A chemia? Dla mnie to ludobójstwo.
Przypomnę co na ten temat mówi dr Pokrywka , to nie jest jego zdanie, on podpiera się konkretnymi źródłami, które trudno kwestionować. A chemia i tak jest ochoczo wlewana w żyły ludzi:
https://www.youtube.com/watch?v=GZfoL2nhfNM

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 14, 2018, 19:07:06 »
"Nowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym Structure wykazały, że naturalny wyciąg z żonkili posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Być może ekstrakt z żonkili zostanie wykorzystany do stworzenia nowej generacji leków wobec tej destrukcyjnej choroby
Badania prowadzone przez Denisa Lafontaine’a z belgijskiego Uniwersytetu Libre de Bruxelles dowiodły, że w żonkilach znajduje się substancja zwana hemantaminą, która posiada naturalne właściwości przeciwnowotworowe.
 Hemantamina (HAE) jest alkaloidem – związkiem chemicznym, który naturalnie występuje w roślinach, ale ma także silne działanie na ludzki organizm. Przede wszystkim, HAE ma działanie przeciwrakowe, niszcząc komórki nowotworu.

Lafontaine tłumaczy, że komórki rakowe potrzebują do swojego rozwoju syntezy białek, dlatego podstawowym celem terapii przeciwnowotworowych jest uniemożliwienie im tego procesu. HAE zaburza działanie rybosomów komórek nowotworowych, przez co hamuje ich syntezę białkową.
Stres komórek rakowych wywołany przez HAE powoduje reakcję łańcuchową, której kulminację stanowi śmierć niepożądanych komórek. Autor badania uważa, że po raz pierwszy udało się naukowo wyjaśnić właściwości lecznicze żonkili, które były stosowane w medycynie ludowej już od czasów starożytnej Grecji.

Lecznicze właściwości żonkili to nie tylko działanie przeciwnowotworowe, ale także antycholinesterazowe, przeciwmalaryczne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Co ciekawe, zarówno morfina, chinina i efedryna należą do tej samej rodziny, co HAE obecna w żonkilach...."

https://tylkomedycyna.pl/wiadomosc/substancja-wystepujaca-w-zonkilach-naturalnym-lekiem-na-raka

Źródło:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321069.php

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 09, 2019, 09:00:56 »
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2019, 09:44:49 wysłana przez werbena »

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 20, 2019, 08:12:33 »
"...Pomarańczowy barwnik znajdujący się w rabarbarze (a także w porostach) o nazwie parietyna hamuje wzrost komórek nowotworowych, a nawet je niszczy.
Takie informacje podali naukowcy z Instytutu Onkologii w Emory University w Stanach Zjednoczonych. Wyniki badań zostały opublikowane w dzienniku "Nature Cell Biology".........

https://portal.abczdrowie.pl/rabarbar-lekiem-na-raka