Autor Wątek: Kaszel który nie chce przejść  (Przeczytany 31933 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Kaszel który nie chce przejść
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 04, 2013, 17:18:52 »
Oj! Należy pamiętać, że kopytnik jest jednak chroniony... Wolno zbierać liście nie niszcząc przy tym całych roślin, ale za zgodą jakiegoś urzędu, pewnie wojewódzkiego konserwatora przyrody.
Klasyczna pora zbioru to "do jesieni" o ile pamiętam, ale kilka liści wygrzebanych spod śniegu z pewnością nie byłoby bez wartości ;)
Różnice, głupcze!

skryba

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 04, 2013, 17:24:10 »
Dlaczego kopytnik jest chroniony ostatnio byłem w lesie  i rośnie go pełno tak że aż sam byłem zdziwiony.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 04, 2013, 17:26:38 »
Cóż, nie tylko gatunki skrajnie zagrożone i zanikające podlegają z jakichś powodów ochronie. Widocznie gatunek jest uważany za bardzo cenny ekologicznie i, przy tym, przynajmniej lekko zagrożony. Miejscowo może przy tym występować wręcz masowo. Podobny jest kurdybanek, z rozpędu łatwo pomylić ;)
Różnice, głupcze!

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #48 dnia: Lutego 04, 2013, 18:47:57 »
Umówmy się, że kilka (naście) listków zerwanych kulturalnie ekosystemowi nie zaszkodzi, zwłaszcza, że w okolicy NIKT tego nie zbiera, bo wszyscy sądzą, że trujące  ;)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 04, 2013, 19:07:06 »
Sam mam takie podejście, ale świadomość warto zachować ;)
Różnice, głupcze!

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 04, 2013, 19:10:55 »
Ano, świadomość to podstawa  :D

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 05, 2013, 13:41:09 »
Kaszel miałem od zawsze, plus ból gardła czerwiec i lipiec...lekarze leczyli, leczyli a ja dalej kaszlałem po kilku latach wyszło, że mam refluks a kaszel i ból gardła był od kwasów.
Zmian diety i olej lniany z białym serkiem, uzdrowił krtań.
dzięki za sugestie :) poczytałam o refluksie i ja  kaszel mam od może 4 sezonów jesień-wiosna po przeziębieniu, ale nie wiem co to zgaga, odbija mi się baaardzo rzadko, z tej strony nie mam dolegliwości (od żołądka) albo nie zauważyłam
na razie się kaszel pohamował więc go tylko naparem z ziół męczę ale chce jakiś miód zrobić bo mimo wszystko pokaszluję od czasu do czasu

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 07, 2013, 12:31:30 »
Zielona, ja właściwie nie miewam dolegliwości żołądkowych a refluks mam, a przypominam
o tym piekąca, szczypiąca końcówka języka i " puszczanie ślinki" podczas snu na lewym boku.

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Lutego 07, 2013, 13:44:10 »
poszukałam jeszcze i faktycznie może być objawem kaszel bez objawów innych (język nie szczypie i śliny chyba nie puszczam :) ) wyczytałam że pomaga zmiana diety i schudniecie, a ja ani tłusto nie jem ani sama tłusta nie jestem  ;D a u Ciebie dolegliwości kaszlowe okresowo zanikały? bo u mnie to znika, (teraz np. pokaszluje tak parę razy na dzień), no jakoś nie mogę się nadziwić żeby to mój żołądek był sprawcą kaszlu ;)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #54 dnia: Lutego 07, 2013, 14:14:40 »
Niby dziwne, ale jedno z podstawowych działań środków wykrztuśnych to drażnienie pewnego nerwu w żołądku - pobudza to "odruch kaszlowy" ;)
Różnice, głupcze!

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #55 dnia: Lutego 07, 2013, 14:15:37 »
Teraz to raczej "pulchniutki" jestem, na zimę waga podskoczyła do 74kg.
Lubię jeść,pewnie za dużo zjadam za jednym razem i refluks co jakiś czas się odzywa.
Nie miewa zgagi ale miewam uczycie kamienia w zołądku, pokaszluję przy przejściu zimno-ciepło. Jak miałem wyżartą krtań to w czasie mrozów objawy bólowe całkowicie mijały.
A masz pochrząkiwanie takie odrywanie z krtani?

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 07, 2013, 14:33:00 »
hmm pochrząkiwanie... no jak dłużej siedzę i nie mówię to sobie odchrząknąć muszę żeby nie chrypieć, ale myślałam że to norma. a tak to nie zauważyłam.. jem mało, tzn często ale nie duże porcje, wagę mam w normie, 74kg to "pulchny"  ;D to chyba by było przy wzroście 1,5m by było ;)
poprzedni lekarz to stwierdził na końcu (gdy byłam za bardzo upierdliwa że ten kaszel nie jest normalny) że mam nadwrażliwy pień oskrzelowy czy coś tam w oskrzelach i po przeziębieniu czy jakimś podrażnieniu płuc może się utrzymywać kaszel, powiem że mimo jego prób ładowania we mnie czasami dużo za dużej porcji leków,  w sumie jak potem szukałam to no mogło pasować, więc szukałam ziół na kaszel a nie innych przyczyn  :)

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 28, 2013, 09:53:37 »
Doradźcie co mogę przeciwkaszlowego brać w ciąży? pani w aptece syrop z prawoślazu zapodała (choć na ulotce że nie zalecany w ciąży), robię napary z babki, a wczoraj robiłam przegląd książek o ziołach co miałam pod ręką - ale akurat w tych co miałam były wszystkie zioła jako wykrztuśne opisane.. może to czy zioło wykrztuśna czy przeciwkaszlowe zależy od dawki - do tego nie doszłam.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 28, 2013, 10:27:46 »
Może by tak spróbować załagodzić gotowanym glutkiem z siemienia lnianego ?
Opisywany wcześniej syropek cebulowy też szkodzić nie powinien.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 28, 2013, 10:35:58 »
gotowany glutek z siemienia? tzn. mam na gotującą się wodę wsypać siemię i pogotować, a jak przestygnie wypić? zdaje mi się że mam siemię w domu (albo mi się zdaje) ;)
syrop z cebuli mam zamiar zrobić