Autor Wątek: proszę o radę  (Przeczytany 11456 razy)

Offline jolkowska

• Mało Pisze
  • **
proszę o radę
« dnia: Stycznia 20, 2013, 22:30:57 »
Mam prośbę.
Mój 16 -latek od kilku dobrych tygodni ma na wardze od środka narośl ,krostę która okresowo wypełnia się materią pęka ,opróżnia z krwią ,kilka dni spokój i znowu się napełnia. Czym smarować czy płukać ?
Jestem laikiem zielarskim także ,nie posiadam jeszcze własnych nalewek czy mikstur/na razie/ ,proszę więc o radę ze środków dostępnych na rynku.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: proszę o radę
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 21, 2013, 10:53:44 »
Witaj

Może jakas fotografia ułatwi okreslenie co konkretnie dolega?  Czy zmiana swędzi , piecze ? Jaki kolor ma ciecz? czy chłopak był ostatnio chory?

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2013, 11:09:33 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 21, 2013, 11:08:20 »
Doraźnie, na początek, proponuję kupić azulan i robić roztwór do płukania. To bardzo wszechstronny, skuteczny lek w takich sprawach. Jest to stabilizowana alkoholatura (intrakt) z koszyczków poczciwego rumianku ;)
Różnice, głupcze!

Offline jolkowska

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 21, 2013, 11:31:34 »
witam
Azulan w domu jest ,traktujemy nim trądzik spróbujemy i to .
Zmiana nie swędzi ,miejsce jest zgrubiałe ,prawdopodobnie on to przegryza i wycieka ciecz podbarwiona krwią ,po kilku dniach znowu się zbiera i sytuacja się powtarza.Syn trenuje pływanie i podejrzewam że może to moczenie się w basenie być przyczyną problemu.Foto mogę zrobić ,tylko czy będę umiała je tu umieścić ?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 21, 2013, 12:03:19 »
witam
Azulan w domu jest ,traktujemy nim trądzik spróbujemy i to .
Zmiana nie swędzi ,miejsce jest zgrubiałe ,prawdopodobnie on to przegryza i wycieka ciecz podbarwiona krwią ,po kilku dniach znowu się zbiera i sytuacja się powtarza.Syn trenuje pływanie i podejrzewam że może to moczenie się w basenie być przyczyną problemu.Foto mogę zrobić ,tylko czy będę umiała je tu umieścić ?

Przez kilka dni sugeruję maśc cynkową aby zbytnio nie podrażniać. Zwykle jak sie zaczyna od środków silnych problem sie namnaża.

Kiedy odpowiadasz to spójrz na dolny lewy róg , wktórym widnieje napis: Opcje dodatkowe. Znajdziesz ta zakładke załącz. Plik nie moze przekraczac 128 KB!
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 21, 2013, 12:06:32 »
Azulan miałem na myśli oczywiście mocno rozcieńczony, ale może faktycznie najpierw cynkowa...
Różnice, głupcze!

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 21, 2013, 12:19:11 »
Azulan miałem na myśli oczywiście mocno rozcieńczony, ale może faktycznie najpierw cynkowa...

Zwykle na początku kiedy nie mam pewności co powoduje zmiane chorobowa u człowieka staram sie to delikatnie podsuszyc , opanować do dalszego działania. wiem ze sporo ludzi jest teraz bardzo delikatnych i kiepsko reaguja na niepowodzenia w postaci jeszcze wiekszego pieczenia czy swędzenia.... :)

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 21, 2013, 12:40:43 »
ja miałam coś takiego na dziąśle właśnie dokładnie tak sie zbierało co jakiś czas, tyle, że jak np. jadłam jabłko i uszkodziłam akurat to nabrzmiałe miejsce to przez kilka minut nie umiałam zatamować krwawienia.
To było 11 lat temu, byłam w ciaży i stosowałam jakieś delikatne płukani antyseptyczne, nawet dentysta nie wiedział co to .

Samo przeszło.

Potem inna dentystka powiedziała że czasem robią się takie przetoki że jak jest ropa przy zębie to szuka sobie ujścia czasem w miejscach oddalonych od źródła. Ale czy to mogłoby aż na wargę ?  ???

Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 21, 2013, 13:06:30 »
Szałwia do płukania,tinktura nagietkowa również.Coś tam się dzieje,jakieś drobnoustroje i stan zapalny?Mam duże zaufanie do rzepiku(napar do picia).Warto chyba wewnętrznie wspomóc zwalczanie drobnoustrojstwa ,można również pić szałwię.Dużo dobrego ostatnio pisano o propolisie.Jeśli aktywny,silnie działa.Dentosept do płukania też się nada.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 21, 2013, 13:15:03 »
Jakby na to rzucił okiem dermatolog tez by nie było źle.

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 21, 2013, 13:32:43 »
Uważam, że najprostsza byłaby wizyta u stomatologa, bez terminu pomiędzy pacjentami.
Może jakiś ząb powoduje systematyczne odnawianie przypadłości. A w domu potraktować zmianę punktowo wacikiem zwilżonym w nierozcieńczonym olejku herbacianym z apteki.
Pozdrawiam
Beata K.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 21, 2013, 14:06:30 »
Poczciwy apteczny Dentosept powinien pomóc, smak ziołowy :)
Ja mieszałem 5ml wody utlenionej,5-10ml dentoseptu na 3/4 szklanki wody i płukanie,
pieni się, szczypie i leczy...pozdrowienia dla pływaka!!!!

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 21, 2013, 20:30:46 »
Miałam dobre doświadczenia z olejkiem z drzewa herbacianego i propolisem. Olejek nakładałam na zmienione miejsce patyczkiem kosmetycznym rano i wieczorem.
Myślę jednak, że nie byłoby źle, gdyby ktoś kompetentny najpierw to obejrzał.

Offline jolkowska

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 22, 2013, 13:17:44 »
Doraźnie, na początek, proponuję kupić azulan i robić roztwór do płukania. To bardzo wszechstronny, skuteczny lek w takich sprawach. Jest to stabilizowana alkoholatura (intrakt) z koszyczków poczciwego rumianku ;)
azulan w działaniu.
Zerknął dermatolog ,stwiedził że to od nagryzania ,z czym się nie zgadzam ,ale cóż to jemu zapłacił mąż stówkę .W chwili obecnej jest faza opróznienia ,więc wysuszam ,lekarz dał maść sterydową której nawet nie wykupiłam .Jestem w fazie buntu do wszystkiego co medyczne ,szukam pomocy w naturze.
Próbuję zmienić żywienie trochę leczenie ,dlatego tak was podglądam i wsłuchuję w to co piszecie .
Dzięki Jola

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 22, 2013, 13:41:27 »
Do pomocy w fazie opróżniania , jeżeli masz, przyłóż na to miejsce kawałek liścia żyworódki i niech "powyciąga " 30 minut lub dłużej.(Spodnią stroną, otartą nożem)
Beata