Witajcie.
Mam "pacjentkę" poddaną leczeniu IFN w SM. Ustaliłem po pewnym czasie mieszankę na wzmocnienie i oczyszczenie organizmu, z uwagi na wiele dodatkowych schorzeń, które jednak już zaczynaja bardzo uprzykrzać życie. Należą tu przede wszystkim uparte zaparcia, problemy z oddawaniem moczu, zespół (beznadziejnie) złego trawienia, niedociśnienie i jegoż skoki... etc etc.
Posiłkując się dostępną literaturą zielarską ustaliłem mieszankę: pokrzywa, krwawnik, dziurawiec, melisa, nagietek, babka, świetlik i wrzos, wszystko aa 1 cz.
Poprzednia mieszanka, zawierająca dziurawiec, lukrecję, pokrzywę, melisę, świetlik, nagietek i babkę zdała egzamin już po kilku dniach, gdyż polepszyły się wypróżnienia, oddawanie moczu, a także nie było porannej opuchlizny na twarzy. Przyjmowana w postaci naparu.
Skończyła się mieszanka, a że lukrecja zatrzymuje jony Na
+ na niekorzyść K
+ nadmiar może się skończyć nie za dobrze, postanowiłem coś zmienić.
Dziś mi donosi, że artykuły w sieci piszą o osłabieniu działania IFN w połączeniu z H. perforatum. Poszperałem po "doniesieniach". Ponoć jacyś Japończycy źle skończyli podczas stosowania ich ziółek. Jakieś fora straszą, że nie wolno stosować nic. W przypadku chorób HCV jest tylko jeden przypadek nagłego przejścia w stan ostrego hepatitis podczas stosowania dodatkowo dziurawca. Wzmianka (abstrakt) tu:
http://casereports.bmj.com/content/2009/bcr.08.2008.0761.abstractTutaj też straszą, żeby nie stosować w przypadku HCV i leczenia IFN+RIB
http://www.prometeusze.pl/ziola.phpI może mają rację. Uważam, że chyba tylko w tej konkretnej chorobie ma to wpływ. Do tego biorąc pod uwagę fakt, że był tylko jeden jedyny przypadek (naukowy), a do tego analizując ilość dostępnych typów rekombinowanego interferonu wydaje mi się to zbyt nieznaczące z punktu widzenia typowo naukowego. Zbyt mała statystyka i za mało porównawczych badań.
W kwestii tych dwóch tylko doniesień owszem uważam, że "lepiej dmuchać na zimne".
Ale do rzeczy, bo tu o SM chodzi. Macie jakieś doświadczenie związane z preparatami naturalnymi w celu wzmocnienia organizmu? Zwłaszcza w połączeniu IFN i dziurawca? Czy rzeczywiście dochodzi do osłabienia działania interferonu pod wpływem ekstraktów dziurawcowych?
Wg mnie co to ma do rzeczy, skoro i tak w SM bierze się NLPZ (które także osłabiają działanie IFN)...
Zapraszam do dyskusji.
Alchemik