Autor Wątek: Jakie remedia na palpitacje przy jednoczesnym niskim ciśnieniu?  (Przeczytany 5105 razy)

Offline Hareton

• Nowy
  • *
Jest to trudna sytuacja, bo remedia na palpitacje są zwykle na przypadki osób ze skłonnościami do nadciśnienia, a ja mam niskie, i rzeczy obniżające ciśnienie jak kardamon czy fenkuł ostatnio doprowadziły mnie prawie do zemdlenia. Z kolei stymulanty jak cebula, a także głóg, powodują palpitacje, arytmię. Co byłoby dobre? Może lukrecja?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Jakie remedia na palpitacje przy jednoczesnym niskim ciśnieniu?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 15, 2013, 22:06:39 »
No mam wrażenie, że biorąc trochę lukrecji antymigrenowo nie mam palpitacyj! Tzn. nie mam i sądzę, że to dzięki lukrecji. Gdy z kolei dokładałem do tego syrop trzmielinowy (w kawie, herbacie przez wiele dni) to palpitacje stały się regularne. Skojarzyłem, że taki może być objaw nadużycia lukrecji, a w tym przypadku prawdopodobnie nałożenie się działania trzmieliny, która silnie 'koreluje' ze słodkim korzeniem. Zaraz po odstawieniu trzmieliny palpitacje przeszły.
Ciśnienie mamwybitnie niskie, podobnie jak tętno. Co ciekawe raczej jestem wyrywny, niż flegmatyczny ;)
Także lukrecję chyba warto wypróbować, u mnie chyba jest i na to remedium ostatecznym. Właściwie to teraz zwróciłem na to uwage, powiazałem ostatecznie fakty.
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 15, 2013, 22:13:37 »
I jak tu nie kochać lukrecji?

PS. Aż kupiłem sobie 200 g proszku na ebayu - będzie jako przyprawa do potraw na słono, posypka do deserów lodowych (z umiarem oczywiście) i do maści.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2013, 08:30:00 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline Hareton

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2013, 07:55:59 »
Kawa i herbata zwykle bardzo prowokują palpitacje, jako silne stymulanty.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2013, 08:08:54 »
Ale po odstawieniu "czmelyny" zwyczajnie mi przeszły - także tyle kawy ile piję, najwyraźniej pić mogę.
"Herbata" to w moim przypadku wszelkie mieszaniny zielsk, głównie rodzimych (mięty, lipy, krwawniki - no i często lukrecja). Czarna sporadycznie, zielona okresowo.
Różnice, głupcze!

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 16, 2013, 08:18:39 »
może po prostu trzeba uzupełnić mikroelementy?  jesteś lala czy chłopaczek?

Offline Hareton

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 16, 2013, 10:15:54 »
Być może, ale to nie jest takie proste. Jestem niedożywiony, trawienie prawie mi nie działa i mam wiele chorób. Prawie wszystkie zioła na coś mi szkodzą. Chłopak.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 16, 2013, 10:48:57 »
Witaj, a może jest tak, że jesteś zle odżywiony, przez co trawienie działa nie tak jak trzeba i przy okazji inne choroby

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 16, 2013, 11:04:57 »
i rzeczy obniżające ciśnienie jak kardamon czy fenkuł
Nie wiem, z jakich źródeł informacji korzystałeś. Jakoś nigdzie nie doczytałem się o obniżających ciśnienie właściwościach kardamonu

http://rozanski.li/?p=141

czy też uważanego za jedno z najłagodniejszych i stosowanych nawet u noworodków ziół jakim jest koper włoski czyli fenkuł

http://rozanski.li/?p=1206

Skoro rośliny w zasadzie ułatwiające trawienie wywołują u Ciebie dosyć nieoczekiwane działanie w postaci obniżki ciśnienia, trudno coś więcej powiedzieć. Coś w Tobie siedzi i wywołuje takie reakcje.
Ciekawe metody na ustabilizowanie układu pokarmowego, który jest odpowiedzialny za wiele dolegliwości znajdziesz w medycynie św. Hildegardy.
Jest sporo książek napisanych przez lekarzy z powodzeniem stosujących jej metody.
Niektóre osoby zaprzyjaźnione ze znanym ogółowi gryzoniem mają w swoich norkach te pozycje, które warto poczytać.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 16, 2013, 11:40:08 »
Hareton, napisz dokładnie o swoich wszystkich problemach. Jak sam widzisz, na Ciebie najprostsze i najoczywistsze pomysły działają inaczej.
Przecież głóg raczej uspokaja i obniża ciśnienie, a nie powoduje palpitacje.

Pozdrowienia :-)

Offline Hareton

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 16, 2013, 14:28:17 »
Wystarczy wpisać w google "cardamom blood pressure" i "dill blood pressure". Prawie każde ziele obniża ciśnienie albo stymuluje.

Jakieś proste metody mnie nie wyleczą, bo mam za dużo chorób, jedyne czego szukałem to objawowy środek radzenia sobie z tym sercem, żebym trochę dłużej przetrwał, a teraz nie mogę wystarczająco dużo wypoczywać.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 16, 2013, 15:28:16 »
Przepraszam, ale będę brutalna: nie ma chyba objawowych ziółek, które pomogą Tobie objawowo poradzić sobie z sercem bez dojścia do przyczyn problemów.
Piszesz, że "albo obniża ciśnienie, albo stymuluje" - to oczywiste, a jak sobie to wyobrażałeś?

Rzeczywiście, niektóre środki podwyższają ciśnienie poprzez skurcz naczyn krwionośnych, a nie zwiększenie tętna lub siły wyrzutu mięśnia sercowego, ale to chyba sprawa do kardiologa.

Jednak osobiście uważam, że bez dojścia do przyczyn nigdzie nie dojdziesz, nawet z pomocą kardiologa.

Dlatego, proszę opisz swoje problemy.

Pozdrowienia :-)