Autor Wątek: Materac z łuski gryki i gorczycy  (Przeczytany 16170 razy)

leśna polanka

• Gość
Odp: Materac z łuski gryki i gorczycy
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 04, 2016, 09:36:01 »
Tu bym trochę polemizowała z Basią w pewnych tematach, tylko trzeba by w osobnym wątku. Ale najwyżej jak dyskusja się zrobi nie na temat materaca to Basia wytnie i wklei w odpowiednie miejsce.

Gorczyca biopole posiada tak jak każdy inny organizm żywy, z tym, że posiada znaczne biopole, dlatego jest używana do leczenia. Nie zaprzeczyłam, że gorczyca nie ma olejków - ma i to dosyć ostre, poza tym jest także nasionem oleistym - wystarczy ją zmielić i "organoleptycznie" sprawdzić.
Basia, jak sama z resztą przyznała, jest człowiekiem szkiełka i oka - pokaż jej, a uwierzy, a przyjmie do wiadomości. Nie można tu na forum jej udowodnić istnienia aury (biopola), jeśli ona tego tematu nie czuje. Można tylko podesłać linki do tematów opisujących badania naukowe, zdjęcia aury człowieka, badań nad gorczycą - ale to samemu łatwo znaleźć dziś w internecie. I to jeszcze nie koniec - ponieważ trzeba coś samemu doświadczyć, żeby nie pisać po próżnicy tylko kopiując znalezione informacje.

Śluz... Tak, oczywiście że jego brak zupełny powoduje pękanie błon śluzowych i zakażenia, ale całkowity brak to patologia. Zdrowe błony śluzowe mają na sobie śluz widziany i odczuwany jako wilgoć. Natomiast następna patologia dzieje się wtedy, gdy jest nadmiar śluzu. W zdrowej ilości śluzu żyje nasza obronna flora bakteryjna - owszem - nie pisałam nic gnębiącego na ten temat. Jednak kiedy jest tego śluzu dużo (co wiąże się z nieprawidłowym odżywianiem) - napisałam, że istnieje dużo większe prawdopodobieństwo infekcji, ponieważ to doskonała pożywka dla drobnoustrojów.

Napisałam, że śluz tworzy się, gdy nie ma równowagi flory bakteryjnej - no, tak jest. Gdy "złe" szczepy bakterii dobierają się do błon śluzowych to wtedy również następuje gwałtowne wydzielanie śluzu, ale obronnego. Ale luzik, tu mogła być zmyłka w zrozumieniu się przez nieuściślenie tematu.

O tkance chrzęstnej lepiej napisałaś Basiu, a ja między innymi miałam to na myśli. Między innymi, ponieważ "zaflegmiona" krew również oddaje tkance chrzestnej składniki, które zatrzymują nadmiar wilgoci. Niechaj będzie tak, że śluzem już tego nazywać nie będę. To potoczne wyrażenie. Postaram się na następny raz bardziej książkowo-naukowo.

Do Moc jest w Tobie - ta poduszka z łuski gryki daje się modelować. Jest również twarda - nie zapada się jak poduszka puchowa, nie przesypuje (nie "przelewa") z boku na bok pod głową. Stąd jej dobroczynny wpływ na odcinek szyjny.
A inne aspekty... hmmm, trzeba mieć wrażliwość godną prawdziwego Człowieka, a nie biorobota, czy człowieka ułomnego, bo z przytępionymi 5 zmysłami, a innymi nierozwiniętymi. Niestety w obecnych czasach znaczna część populacji tak ma - wcale nie wyłączając z tego mnie. Staram się jednak rozwijać, brać informacje z wielu dziedzin, testować na sobie, doświadczać...włącznie z chińszczyzną, hehe. A później pisać o doświadczeniach, wyciągniętych wnioskach, obserwacjach swojego ciała, które to obserwacje pokrywają się z obserwacjami innych. Przede wszystkim doświadczenie.

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 04, 2016, 09:44:08 »
Nasionko, jak każde żywe stworzenie też umiera, czyli traci zdolność do dawania nowego życia. Ulotnienie się olejków eterycznych, zjełczenie tłuszczów... biopole zanika, ulatnia się życie. Z której strony nie spojrzysz - będzie dobrze.
Może nie wszystkie na raz padną w jednym momencie, ale z czasem będzie przybywać "nieżywych" nasion i materac będzie miał słabsze biopole.
Tylko że biopole to nie same olejki eteryczne. To tak jakby ciało człowieka nazwać dumnie Człowiekiem. To co ze zwłokami? To też cały czas ten sam człowiek? Zostało tylko suche ciało, a gdzie cała energia, gdzie te wszystkie poziomy człowieczeństwa - uczucia, emocje, pamięć, że już nie wspomnę o pojęciach duszy, ducha, bo forum jest zielarskie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 04, 2016, 14:45:50 »
Basia, jak sama z resztą przyznała, jest człowiekiem szkiełka i oka - pokaż jej, a uwierzy, a przyjmie do wiadomości. Nie można tu na forum jej udowodnić istnienia aury (biopola), jeśli ona tego tematu nie czuje.

Aura to zjawisko fizyczne, nawet można zrobić mu zdjęcia. Biopole to coś innego.
Od jakiegoś czasu poczytuję przed snem książkę Stanisława Nardellego "W kręgu biopola", czyli jakiś podkład teoretyczny dla zjawiska u mnie też jest.
Ja nie zaprzeczam istnieniu zjawisk, nawet, jeśli ja ich nie widzę (chyba na szczęście ich nie widzę), ja tylko nie jestem pewna, czy wszystko trzeba naciągać do pojęcia biopola.

Wracając do gorczycy: jeśli to tylko sprawa biopola, to dlaczego nie użyć na przykład żyta czy pszenicy? Przecież to też są nasiona, tak samo są zaczątkami zycia i tak samo pochodzą z upraw, może nawet z tego samego pola.

Pozdrowienia :-)

Offline zieba.polesie

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 05, 2016, 16:38:02 »
Witam
Gorczyca podobno ma najsilniejsze biopole.
Pozdrawiam

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 05, 2016, 18:34:22 »

Wracając do gorczycy: jeśli to tylko sprawa biopola, to dlaczego nie użyć na przykład żyta czy pszenicy? Przecież to też są nasiona, tak samo są zaczątkami zycia i tak samo pochodzą z upraw, może nawet z tego samego pola.

Bingo :)
To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach. To czy jest mądry, po pytaniach.
Moje powiedzenie zanim dowiedziałem się, że to samo stwierdził Nadżib Mahfuz
Ja to sformułowałem tak
Odpowiedzi zna wielu ale dobre pytania umieją stawiać bardzo nieliczni. I to oni pchają świat do przodu, bo by poznać odpowiedź najpierw trzeba postawić dobre pytanie.
Jest jeszcze takie powiedzenie kto pyta nie błądzi :)
A Cyceron napisał coś niebywale mądrego
Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych, a zapominać o swoich.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 05, 2016, 19:09:33 »
Bingo :)

Nie tak szybko. Biopola, pomimo, że mają jedno pochodzenie (od Stwórcy) różnią się wibracjami. Spędź czas w towarzystwie (czytaj: w obrębie biopola) agresora lub tzw. wampira energetycznego, a później życzliwej i szczęśliwej osoby. Gwarantuję Ci, że zauważysz różnicę. Dobrym przykładem działania wibracji jest dźwięk. Dlaczego jeden potrafi relaksować, koić nerwy i usypiać, a inny przerażać i wywoływać strach? Kluczowa jest wibracja.

Offline zieba.polesie

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 05, 2016, 19:26:26 »
Każda wibracja ma częstotliwość i ta częstotliwość jest istotna.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 05, 2016, 23:57:37 »
Dobrym przykładem działania wibracji jest dźwięk. Dlaczego jeden potrafi relaksować, koić nerwy i usypiać, a inny przerażać i wywoływać strach? Kluczowa jest wibracja.

Dźwięk to fala, czyli drganie powietrza o określonej częstotliwości i amplitudzie. Reakcje na dźwięki w dużej mierze są wynikiem doświadczeń życiowych i nauki.
Na przykład mam przyjemność mieć psicę, która się nie boi strzałów sylwestrowych, mimo, że jest nieco zdegustowana łomotem. Wiele innych psów dokładnie na to samo reagują absolutną histerią. Psica, mimo rozmiarów bynajmniej nie jest wzorem niestrachliwego psa: potrafi z zapałem obwarczeć i obszczekać na przykład worek ze śmieciami.
Ja nie boję się dźwięku przelatujących samolotów, nawet ryczących wojskowych, jednak mieszkaniec Doniecka może mieć na ten temat zupełnie inne zdanie.

Ja nie zaprzeczam istnieniu biopola, w pojęciu stosowanym przez Nardellego. Jednak nie uważam za stosowne rozciągać to pojęcie na wszystko, co spokojnie można wyjaśnić w inny sposób, na przykład olejkami eterycznymi.

Offline zieba.polesie

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 06, 2016, 09:04:49 »
Witam
Jestem ostatnim chyba żeby podejrzewać zielarzy o tak szerokie spektru wiedzy.Świadczy to o tym że to Forum i Forumowicze kierują się wiedzą akademicką a nie szarlatanerią .Drodzy Państwo przyjemności jest być tu z wami.
Pozdrawiam

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 06, 2016, 10:41:30 »
Basia zadała mądre pytanie, nie przeczę. Ale odpowiedź i na nie jest. Starał się na nie odpowiedzieć Moc jest w Tobie.
Myślę, że mamy to samo na myśli - i ci, którzy tu piszą "aura", i ci od biopola.
Tak jak wyjaśnił Moc - rośliny, tak jak i ludzie mają swoje cechy. Albo też inaczej - nawet pomiędzy gatunkami istnieją różne cechy - to może lepsze porównanie, bo nie odnosi się do osobowości i poziomu świadomości.
Tak więc gorczyca posiada takie a nie inne cechy, pszenica również.
Następna sprawa - z tego samego kawałka lasu sosna ciągnie z ziemi inne składniki i w różnych proporcjach do siebie wzajem, niż np. grzyb, niż krzak borówki, już nie mówiąc o ślimakach, dżdżownicach i innych żyjątkach, które mają zupełnie różne potrzeby, cechy, itp. A wszystko to na przysłowiowym 1 metrze kwadratowym.

Badania nad gorczycą potwierdzają jej działanie. Zrobienie zdjęcia aury jej nasionom pokazuje jak silne i duże jest ich pole działania, pole oddziaływania (bio)elektromagnetycznego.
Wibracje, częstotliwości drgań cząsteczek są ściśle z tym związane, tak więc niejedna osoba wypowiadająca się tu ma rację.

A tu film-wykład, tłumaczone po ludzku, przystępnie nawet dla mało-matematycznych umysłów (to m.in. o dźwięku, złoty podział):

https://www.youtube.com/watch?v=Lh2-f4oVKFc
https://www.youtube.com/watch?v=BBohn1KRP2I

Offline zieba.polesie

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 06, 2016, 13:42:15 »
Witam
Bardzo to wszystko jest ciekawe potwierdza to takie moje powiedzenie że Myślenie jest obowiązkiem a nie przywilejem.Co do materaca to myślę że ,w technologi produkcji podają twarde napełnienie komór materaca powoduje dyskomfort w użytkowaniu co jest prawdą bo na twardym śpi się mało przyjemnie ale i możliwość przesuwania się nasion jest utrudniona.Moja hipoteza brzmi:przy lużnym napełnieniu komór nasiona gorczyc mogą swobodnie się przemieszczać wówczas w skutek tarcia wyzwala się temperatura powodując uwalnianie się olejków eterycznych .Mamy aromatoterapię co już pisałem.Rzecz druga ,proste doświadczenie z pałeczką ebonitową ,pałeczka pozostawiona sama sobie ma potencjał elektryczny powiedzmy nie wielki ,za to potarta wyzwala wyzwala energię dużo większą .To samo może dotyczyć nasion gorczyc pozostawione same sobie posiadają potencjał jakiś tam ale potarte zwiększają swój potencjał i w przypadku napotkania odmiennego bieguna następuje wyładowanie elektryczne .Jeśli ten odmienny biegun to organizm ludzki to mamy zwykły elektro wstrząs.Co wy na to,zapraszam do dyskusji analityków.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 06, 2016, 14:08:19 »
Analitykiem nie jestem ale trochę używam olejków eterycznych.

Nie wiem czy celowo piszesz tyle o tarciu, pałeczkach, potencjale, wyładowaniach...

Nie wiem ile by się tych olejków mogło wyzwalać ale jeśli mowa o tarciu to myślę, że uprawiając sex na takim materacu to ... no właśnie można wstawić parę wersji i zostawiam to do fantazji każdego czytającego, w każdym razie tarcie, temperatura chyba wzrośnie i chyba to dobrze?

Offline zieba.polesie

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 06, 2016, 14:16:14 »
Bardzo mi  by było przyjemnie jeśli nasz materacowy temat wpłynie pozytywnie na liczbę orgazmów.
Pozdrawiam
Ptaszek