Witam.
Może parę słów od siebie o mydełkach , a raczej o ich wyrobie.
Μydło dzisiaj to dość spora ilość różnych składników które razem wymieszano w procesie technologicznym , a końcowym produktem jest tak zwane mydło , moim zdaniem raczej namiastka mydła .
Ale kiedyś było trochę inaczej , a jak ? ano tak.
Jeszcze nieco ponad sto lat temu do produkcji mydła używano niemal wyłącznie tłuszczów zwierzęcych twardych , i ługów sodowego oraz potasowego , Mniej więcej w tym samym czasie zaczęto stosować do produkcji również tłuszcze roślinne które pozwoliły na uzyskiwanie większego asortymentu gotowych wyrobów . Już w wczesnych czasach jeszcze przed masową produkcją zaczęto do mydła dla zwiększenia ich atrakcyjności dodawać pachnidła i barwidła .I w zależności od rodzaju tłuszczu i alkalii wyrabiano mydła twarde rdzeniowe jasne i ciemne , oraz mydła kleiste najczęściej potasowe .Proces produkcji w skrócie tak wygląda , próbkę danego tłuszczu zmydlano dla ustalenia proporcji tłuszczu do alkaliów potem odpowiednio zwarzone składniki ładowano do kotła i zaczynał się proces zmydlania przez gotowanie w kotłach . Choć istnieje sposób na zimno , w którym powstawały najlepsze mydła , ale do ich wyrobu brano najlepsze tłuszcze i delikatniejsze alkalia do zmydlania , miały one odpowiednią cenę. W kotle po zmydleniu zawartość poddawano procesowi wysalania oddzielanie masy mydlanej od wody która powstawała w procesie zmydlania . Dla przypomnienia tłuszcze to kwasy tłuszczowe trójglicerydy alkalia zaś to zasady w reakcji powstaje sól danego kwasu w tym przypadku mydło i woda . Należy w tym momencie dodać że żywica sosnowa znana nam jako kalafonia to też kwas abetainowy który także jest stosowany i obecnie do produkcji mydła. Dzięki kalafonii nawet w kiepskiej wodzie twardej mydło się pieni czego porządne mydło nie robi bo wymaga bardzo miękkiej wody pozbawionej rozpuszczalnych soli w wodzie które powodują jej twardość .W dalszym procesie dodawano zapachy i barwniki , następnie mydło musiało dojrzeć , a następnie konfekcjonowano . Dzisiaj sam proces produkcji niewiele się różni od tego sprzed laty , natomiast składniki zaczęto zmieniać dodawać różnych wypełniaczy .
A czego używano dawniej , tłuszcze zwierzęce ,łój barani wieprzowy koński ,łój kostny , smalec .
Tłuszcze roślinne oliwa , olej kokosowy , olej palmowy olej lniany , makowy , słonecznikowy , bawełniany rzepakowy .
Alkalia mocne wodorotlenki sodowy potasowy, alkalia słabe węglanowe delikatne sodowe potasowe.
Jako wypełniacze najważniejsze to szkło wodne krochmal talk cukier kreda mączka marmurowa sól i inne . A przy takich możliwościach to cuda wianki można tworzyć pamiętać należy że mydło to towar sprzedawany na wagę . Więc każdy producent zainteresowany jest tym aby jak najtaniej wyprodukować i sprzedać wyrób mydło podobny , wypełniony tanim badziewiem .
W obecnych czasach różnych tanich tłuszczów które można zmydlać są dziesiątki i a wypełniaczy jeszcze więcej nie mówiąc o syntetycznych zapachach czy barwnikach . Więc i mydeł byle jakich mamy mnogość , i racje mają ci którzy mówią że jedne z lepszych mydeł to tak zwane szare mydła , bo nie mają prawie żadnych dodatków nie drażnią skóry i rzeczywiście myją .
Czy warto robić mydło domowym sposobem powiem że warto jeśli potraktujemy to jako praktyka gdyby doszło nie daj Bóg do jakiegoś kataklizmu .
Sam robię mydło siarkowe i powiem że te kupne to tylko ma nazwę bo w żadnym momencie nie jest podobne do oryginału a kosztuje 8 zł za 100 gram , czyli 80 zł za kilogram !
To tyle co chciałem powiedzieć a raczej napisać na temat mydła w mojej opinii i ocenie .