Autor Wątek: Szare mydło  (Przeczytany 55952 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Szare mydło
« dnia: Stycznia 11, 2013, 19:55:26 »
Chcę zrobić mydło zapachowo-ziołowe z szarego mydła. Rozkruszyłam je na tarce na drobne wiórki, wsypałam do garnuszka, który wstawiłam do gotującej się wody. Nie chce za nic przejść w stan płynny...co nie ukrywam jest dla mnie dużym zaskoczeniem. Teraz piekarnik ustawiłam na 250 stopni i czekam co się podzieje, ale coś mi to dobrze nie wygląda...
Czy potraficie roztopić szare mydło? Myślałam, że sprawa będzie równie prosta jak z topieniem świeczek...a tu niespodzianka.
Ewa

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Odp: Szare mydło
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2013, 19:58:53 »
mój "biały jeleń"zawsze sie rozpuszczał,jak go przygotowywałam do prania ciuszków dziecka.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2013, 20:05:39 »
mój "biały jeleń"zawsze sie rozpuszczał,jak go przygotowywałam do prania ciuszków dziecka.
Tusiu, piszesz, że się rozpuszczało w wodzie...dobrze rozumiem?
Mnie natomiast chodzi o coś innego. Chcę doprowadzić to mydło do stanu płynnego, by do niego dodać olejki i zioła, a potem chcę doprowadzić, by mydło znów z płynnego stało się ciałem stałym.
I z tym mam duży prob lem, bo się nie chce poddać i rozpuścić.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2013, 20:32:14 »
no to stało się jak z czekoladą, rozpuszcza sie w kąpieli wodnej, ale ta woda nie może sie gotować.
Nie powinna przekroczyć 70 stopni.

A jak zachowało się w piekarniuku w 250 ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2013, 20:59:59 »
no to stało się jak z czekoladą, rozpuszcza sie w kąpieli wodnej, ale ta woda nie może sie gotować.
Nie powinna przekroczyć 70 stopni.

A jak zachowało się w piekarniuku w 250 ?
No coś w tym może być  :)...oczywiście "grzebałam" po googlach i na jednej ze stron ktoś napisał, że kapiel wodna powinna przebiegać w temp. 70 stopni. Wydawało mi się to nonsensowne...ale skoro napisałas o tym też Ty Mamo, to chyba musze podjąc też i taką próbę.
Mydło w piekarniku po pewnym czasie zwiększyło objętość, wiórki się stopiły...wyglądało jak wata cukrowa. W środku tego częśc mydła przybrała formę galaretowatą.
Następna próba będzie z niższą temperaturą...ja się nie poddaję i nie tak łatwo się zniechęcam.
Dziekuję Mamo  :)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2013, 21:59:08 »
Jak macie porcelanową miseczkę to wrzuć do niej te wiórki, potem wstaw do wody i grzej, cierpliwości, z czasem się stopi. Ew. na maszynce elektrycznej
Jak każda substancja mydełko szare ma swoje ciepło topnienia czyli energię potrzebną do rozerwania wiązań odpowiedzialnych za stan stały.
A czasem trzeba wspomóc przemianę fizyczną - np. przez pomieszanie :)
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 12, 2013, 09:29:41 »
Tak jak pisze Alchemik-cierpliwości Ewaryn.
Dosyć długo to trwa,ale w końcu roztopi się w kąpieli wodnej.
Też zabieram się do zrobienia swojego mydła,bo mam końcówkę.Mam pełno resztek mydlanych,np marsylskie itp itd.Ostatnio moje mydełka były cynamonowe :)
Jako foremek używam takich plastikowych filiżanek.
:)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 12, 2013, 12:27:57 »
*Agnieszka* - czy z takich "mieszanek" wychodzi okreslony zapach, czy dobierasz sama zapachowo ?
bo na bazie szarego, czy jelenia - to widze sprawe logicznie.
Mam mase takich reszteczek i chetnie bym sie pokusila o "stopienie" i dorobienie.
Do tej pory wkladalam do jednego naczynia, dolewalam wody, po czasie "urabialam" jak ciasto, czy mieso mielone  ;)
wkladalam mase do pojemnika, twardnialo lekko i uzywalam do prania.

Ewaryn - czy bedziesz eksperymentowac z sokami ziol, czy nalewkami ?
Bo tak zamarzylo mi sie mydlo wrotyczowe, z jaskolczym zielem i owsiane ...
Ziolka te sa dobroczynne na skore.
Musze sie pochwalic - zdobylam oryginalne czarne mydlo z Maroko.
Zaczelam sie w im myc, sama jestem ciekawa efektow.
Mydlo ma "paskudny" zapach, jednak po splukaniu nic z tego zapachu nie pozostaje.
Pozdrawiam,

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 30, 2013, 08:50:11 »
Ingwer

Zapach w sumie wychodzi sam,a zależności od ilości dodanych ziół.te ostatnie,cynamonowe,bo tak sobie wymyśliłam,że na zimę-rozgrzewające.Dodałam  sporo olejku cynamonowego.

Jak Ci wyszły te mydełka?

Morales-witaj:)
:)

Offline roleczka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 18, 2013, 12:18:27 »
Świetnie, na taki pomysł bym nigdy nie wpadła, podoba mi się tutaj bo można naprawdę dowiedzieć się sporo fajnych pomysłów.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 19, 2013, 10:22:38 »
Można pokombinowac z mydłem w płynie typu biały jelen. Zrobić dowolne mixy - to wersja na szybko.
Moja siedmioletnia córa kiedys mnie podpatrywała jak rozpuszczam białego jelenia, postanowiła zrobic własne mydło własnie z z mydła w płynie....dodała opadłych kwiatów ze storczyka. Wizualnie to to nie jest piękne, ale w koncu mydło i to 7-mio latka :)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 19, 2013, 11:14:55 »
ehhh, żeby tak płynny biały jelonek chciał się jeszcze mydlić...
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 23, 2013, 13:29:42 »
No niestety - jak nie ma sls, to trudno uzyskać efekt ładnej piany. Można dolać zagęszczony wyciąg z korzenia mydlnicy lub lukrecji - i od razu jest ziołowe! nie wiem jednak, na ile lepiej będzie się pienić.
Różnice, głupcze!

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 24, 2013, 20:56:43 »
A gdzie kupujecie szare mydło? Bo dawny biały jeleń teraz jest faktycznie biały a nie szary....

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 24, 2013, 22:44:04 »
A gdzie kupujecie szare mydło? Bo dawny biały jeleń teraz jest faktycznie biały a nie szary....
Ja w sklepie....zielarskim. :)