General Category > Gospodarstwo domowe

Szare mydło

<< < (2/9) > >>

Alchemik:
Jak macie porcelanową miseczkę to wrzuć do niej te wiórki, potem wstaw do wody i grzej, cierpliwości, z czasem się stopi. Ew. na maszynce elektrycznej
Jak każda substancja mydełko szare ma swoje ciepło topnienia czyli energię potrzebną do rozerwania wiązań odpowiedzialnych za stan stały.
A czasem trzeba wspomóc przemianę fizyczną - np. przez pomieszanie :)

*Agnieszka*:
Tak jak pisze Alchemik-cierpliwości Ewaryn.
Dosyć długo to trwa,ale w końcu roztopi się w kąpieli wodnej.
Też zabieram się do zrobienia swojego mydła,bo mam końcówkę.Mam pełno resztek mydlanych,np marsylskie itp itd.Ostatnio moje mydełka były cynamonowe :)
Jako foremek używam takich plastikowych filiżanek.

Ingwer:
*Agnieszka* - czy z takich "mieszanek" wychodzi okreslony zapach, czy dobierasz sama zapachowo ?
bo na bazie szarego, czy jelenia - to widze sprawe logicznie.
Mam mase takich reszteczek i chetnie bym sie pokusila o "stopienie" i dorobienie.
Do tej pory wkladalam do jednego naczynia, dolewalam wody, po czasie "urabialam" jak ciasto, czy mieso mielone  ;)
wkladalam mase do pojemnika, twardnialo lekko i uzywalam do prania.

Ewaryn - czy bedziesz eksperymentowac z sokami ziol, czy nalewkami ?
Bo tak zamarzylo mi sie mydlo wrotyczowe, z jaskolczym zielem i owsiane ...
Ziolka te sa dobroczynne na skore.
Musze sie pochwalic - zdobylam oryginalne czarne mydlo z Maroko.
Zaczelam sie w im myc, sama jestem ciekawa efektow.
Mydlo ma "paskudny" zapach, jednak po splukaniu nic z tego zapachu nie pozostaje.
Pozdrawiam,

*Agnieszka*:
Ingwer

Zapach w sumie wychodzi sam,a zależności od ilości dodanych ziół.te ostatnie,cynamonowe,bo tak sobie wymyśliłam,że na zimę-rozgrzewające.Dodałam  sporo olejku cynamonowego.

Jak Ci wyszły te mydełka?

Morales-witaj:)

roleczka:
Świetnie, na taki pomysł bym nigdy nie wpadła, podoba mi się tutaj bo można naprawdę dowiedzieć się sporo fajnych pomysłów.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej