Autor Wątek: zapalenie stawów , reumatyzm , bóle kręgosłupa  (Przeczytany 28034 razy)

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: zapalenie stawów , reumatyzm , bóle kręgosłupa
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 10, 2014, 08:48:09 »
Żeby nie mieszać wątków, w tym temacie naskrobię coś co mi się przypomniało w sprawie dolegliwości opisywanej przez WSKazika w innym miejscu:

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2204.0;topicseen

Otóż, wracając do wątku, w leczeniu reumatyzmu św. Hildegarda z Bingen zalecała leczenie złotem, konkretnie odpowiednio wg jej przepisu sporządzonymi ciasteczkami przyprawionymi tym kruszcem. Powinno to być złoto naturalne. Wydaje mi się, iż chodzi tu o tzw samorodki. Lecznicze i ochronne działanie złota, osadzającego się w stawach wynosi 2 miesiące.
O ile zakup takiego cuda nie jest większą, poza jego cena trudnością, to jego samodzielne sproszkowanie stanowi już nie lada wyzwanie. Są dostępne np. apteczne wersje tego kruszcu.
Jak się okazuje tematem złota zajął się również swego czasu nasz Gospodarz:

http://rozanski.ch/aurum.htm

Podobnie piszą o tym również i tu:

http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=378

Na koniec jednak pojawia się konkluzja:
Najdroższe ze wszystkiego jest mimo wszystko dobre zdrowie, czego Wszystkim Czytelniczkom i Czytelnikom forum z serca całego życzę :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2014, 08:04:43 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline WiesiekW

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 10, 2014, 23:35:06 »
na reumatyzm podobno najlepsza madera fałszowana winem z bzu czarnego  :)
gdy takowej nie mamy to można pić trzy razy dziennie 10 g wina czerwonego plus 30g soku z bzu czarnego. minimum pół roku.

na bóle kręgosłupa niezły jest jad pszczeli. dawki dzienne - od jednego ukąszenia narastająco do dwudziestu dziennie. a później malejąco. czas trwania kuracji 39 dni.
stosował mój sąsiad. twierdził, że później nie miał kłopotu z korzonkami przez zimę! pszczoły łapał do pudełek po zapałkach, gdy siadały na kwiatach. po tygodniu ukąszenia już go prawie nie bolały.

Offline Bernard

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 18, 2016, 12:30:06 »
Witam!

Mam nadzieję, że tutaj odnajdę jakąś poradę w sprawie swojej przypadłości...

Pokrótce opiszę sytuację:
Kiedyś bardzo dużo ćwiczyłem i mam duże problemy ze stawami oraz (zwłaszcza) z kręgosłupem, przez ćwiczenia typowo siłowe, które mocno nadszarpnęły moją sylwetkę. Standardowe leki sprawiają mi kłopoty, ze względu na chemię, która jest w nich zawarta, ja z kolei mam pewne problemy natury genetycznej związane z niedoczynnością wątroby.

Koleżanka poleciła mi zastosowanie biszolinu, aczkolwiek nie jestem jeszcze całkowicie przekonany do medycyny naturalnej. Pomimo, że mam otwarty umysł (moje zainteresowania to min. ezoteryka - stąd również ćwiczenia w myśl zasady wzajemnego uzupełniania dualności ciała i umysłu ze Wschodu) - nie jestem pewien, czy może mi to faktycznie pomóc. Czy moglibyście podać mi jakieś artykuły, z których dowiedziałbym się nieco więcej o biszolinie i jego pozytywnym oddziaływaniu?

I jeszcze jedno pytanie - czy polecacie jakieś konkretne miejsce, w którym należy go nabyć? Czy ma to być zwykła apteka, czy też nie ma żadnej różnicy i z mojego ulubionego ezoterycznego sklepu mogę zakupić biszolin bez obaw: http://www.czarymary.pl/p_45439_biszolin_biszofitem_100g? Czy jest pomiędzy poszczególnymi "egzemplarzami" jakaś różnica, ewentualnie ryzyko związane z kupowaniem go poza apteką?

Prosiłbym o Waszą pomoc - tutaj, w temacie, na prywatną wiadomość, ewentualnie zainteresowanym z chęcią podam adres e-mail.

Pozdrawiam serdecznie,
Bernard

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 19, 2016, 11:09:54 »
Biszolin czy biszofit to naturalna solanka magnezowa. Spróbowanie jej jest rozsądne, to nie jest żadna sprawa wiary, czarów czy ezoteryki.
Pomoże, to pomoże, nie pomoże, to wydatek niewielki, a skutki uboczne niezauważalne, jeśli nie liczyć możliwego podsuszenia skóry, jak to po solance. Dlatego często gotowe produkty są uzupełniane o odrobinę oleju.
Można kupić czysty z Ukrainy w wiaderkach do kąpieli.

Gotowce różnią się właśnie dodatkami wyciągów z ziół i olejków.

U nas są dostępne produkty z Rosji i Ukrainy, są dobre.

Pozdrowienia :-)

Offline Bernard

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 19, 2016, 12:12:32 »
Dziękuję pięknie za odpowiedź!

Czyli, jak rozumiem - te "gotowce" też są dobre i warto ich spróbować, bo nie będzie ewentualnych podrażnień.

Właśnie takiej porady poszukiwałem; ma Pani rację - skoro nie będzie ewentualnych efektów ubocznych - spróbuję. Niczym mi to nie grozi, a cena faktycznie nie jest wygórowana. Jeśli by się zaś udało - cóż, tylko się cieszyć :)

Również pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziękuję za pomoc!

Offline maria46

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 21, 2016, 18:09:52 »
W krótkim czasie dorwała mnie rwa kulszowa , za każdym razem odchodziła a teraz katastrofa , nic nie chce pomóc zadne 7 pałki ani żywokost  chyba się zapłaczę bo ciagnie mi nogę do łydki i to b boleśnie, jestem załamana  :-[

Offline pawelkaras

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 12, 2016, 11:16:16 »
W sieci bryluje dużo podróbek biszofitu dlatego polecam, kupować ten produkt w sprawdzonym  sklepie zielarskim lub od importera. Mój pierwszy kontakt z biszofitem nastąpił gdy cierpiałem na chroniczne  bóle stawów spowodowane wieloletnią pracą fizyczną. Wtedy na krakowskim bazarku  :D dokonałem zakupu małej próbki bisozofitu przez tydzień masażu ból praktycznie zniknął. Serdecznie polecam wszystkim. W celu szerszej informacji o zastosowaniu biszofitu można sobie poczytać na tej stronce informacyjnej http://www.biszofit.info/index.php/biszofit-potawski ;)

Offline pawelkaras

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 12, 2016, 13:30:22 »
W żelu biszofit jest najbardziej  skoncentrowany i i  tu masz adres firmy które ma żele we wszelakiej postaci http://www.biszofit.info/index.php/dostpny-asortyment . Moja teściowa stosuje rozgrzewający i sobie chwali.  :)

Offline Marek Jaskola - irydolog

• Nowy
  • *
    • irydodiagnoza
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 12, 2016, 15:17:48 »
Na zmiany reumatyczne proponuję.

Reumaherb 3 razy dziennie
Glukozamina z imbirem 3 razy dziennie
Do smarowania Biszofit czerwony rano biszofit niebieski na noc, dodatkowo smarowanie Balsam Sulf gelatum.
Pić mieszanki ziołowe zgodnie z przypadłościami firmy Herbavis  są dobre w składzie.
Kurację jakie podałem  są ciut kosztowne ale skuteczne.
z poważaniem Marek

Offline rafalpono91

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Września 05, 2016, 13:50:08 »
Polecam spróbować zastosować Biszofit Połtawski, gdyż pomógł mojemu ojcu na bóle stawów związane z jego pracą na budowie przez całe życie. Polecam stosować okłady regularnie na wieczór przed spaniem. Po około tygodniu stosowania bóle ojca uległy zmniejszeniu a po 2 tygodniach całkowicie ustąpiły.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 12, 2018, 13:28:29 »
Na zmiany reumatyczne proponuję.
...Glukozamina z imbirem 3 razy dziennie
Imbir ok natomiast nie zgodzę się co do glukozaminy. Zbędny wydatek i nie spotkałam się z badaniami, które potwierdziłyby jej skuteczność przy chorobach reumatycznych.
Jak mawia mój ortopeda, nie ma opcji, żeby coś co łykasz wylądowało w stawach.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 12, 2018, 19:22:51 »
Coś tam jednak działa:

"Glukozamina – pomoc w leczeniu osteoartrozy"
www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2011_248-253.pdf

Offline irek602

• Średnio Pisze