Autor Wątek: Zapalenie ucha.  (Przeczytany 79476 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zapalenie ucha.
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 26, 2014, 23:02:54 »
Płynny Sangwiritrin się wkrapla i smaruje ucho. Maść się do uszu się nie stoasuje, ona jest na grzyby w paznokciach na przykład.

Pozdrowienia :-)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #106 dnia: Września 24, 2014, 10:46:08 »
Mam zapalenie ucha. Prawdopodobnie to skutki urlopowej klimatyzacji  :(
W ruch poszły zioła i Sangwiritrin do ucha jak radziła Basia. Wczoraj w nocy ból był tak duży, że ratowałam się naparem z trędownika i 7pałecznika. Pomogło i mogłam zasnąć.
Wypiję wszystko byleby nie użyć antybiotyku. Ciekawe po ilu dniach się wyleczę.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #107 dnia: Września 24, 2014, 12:06:26 »
Warto też spróbować w włożyć do uszka zgniecionego i zrolowanego listka geranium - rozyndli. Niepozorne toto a często skuteczne.
Tyle ode mnie szeptem, żeby uszko bardziej nie zabolało ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #108 dnia: Listopada 26, 2014, 22:49:06 »
Nie dałam rady sama. Geranium nie dało rady chociaż zawsze mi pomagało.
Wylądowałam w końcu u laryngologa, który stwierdził sakramenckie zapalenie ucha. Oczywiście dał antybiotyk. Po 2 tygodniach antybiotyku trochę się poprawiło. Było też płukanie ucha po którym bardziej boli niż przed. Dostałam kortykosteroid(w ulotce nie ma ani słowa o stosowaniu do uszu) więc się przesraszyłam i nie użyłam i Solvax do czyszczenia uszu. W międzyczasie kąpiel pod prysznicem bez zabezpieczenia ucha i mi się pogorszyło. Próbowałam znowu Sangwiritrin i zakrapianie wrotyczem. Poszły w ruch zioła szweckie i jest gorzej bo do zatkanego i bolącego ucha przyplątał się wyciek (na szczęście nie jest ropny). Jestem poza domem i niewiele ma przy sobie poza wymienionymi.
Zamówiłam w punkcie aptecznym olejek herbaciany i jeszcze raz studiuję Wasze rady.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #109 dnia: Listopada 26, 2014, 22:56:00 »
Znalazłam przepis na krople do uszu z Międzyborowa. Po 2-3 godz. należy ucho przepłukać wodą utlenioną. Pytanie czystą czy rozcieńczoną? Opis jest w wątku "płyn w uchu"

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #110 dnia: Listopada 27, 2014, 07:56:10 »
Najczęściej stosuje się 3% h202
Jeśli masz pod ręką olejki, np.geraniowy,herbaciany to pomieszaj ze sobą, rozcieńcz do 30-50% i możesz spokojnie zakraplać. Na pewno silniejsze od antybiotyków.

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #111 dnia: Listopada 27, 2014, 08:11:23 »
herbaciany powinien załatwić sprawę ma szerokie spektrum działania zarówno na gronkowca jak i na malasezie to są dwa patogeny najczęstszą przyczyną zapalenia ucha.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #112 dnia: Listopada 27, 2014, 08:51:53 »
Być może herbaciany wystarczy ale geraniowy też jest doskonały, szczególnie przy ew.zakażeniu grzybiczym.
Stosowany zew. nie stanowi żadnego zagrożenia.

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #113 dnia: Listopada 27, 2014, 09:13:58 »
Geraniowy używam do leczenia świerzbowca doskonale odstrasza też owady w tym kleszcze, wada to bardzo intensywny zapach który nie każdemu się podoba.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #114 dnia: Listopada 27, 2014, 14:36:44 »
Chyba została pominięta baka lancetowata.
W tym roku zrobiłam sok.
Działa na zapalenie ucha.

Offline SwojskaPiwniczka_pl

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: Listopada 27, 2014, 16:30:45 »
Geraniowy faktycznie jest skuteczny,ale na wspomniane owady w tym również komary i to jego najczęstsze zastosowanie,jest nieopisany latem i późną wiosną.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #116 dnia: Listopada 28, 2014, 18:14:09 »
Kilka razy zakropiłam ucho naparem z wrotycza.
Dzisiaj dostałam olejek eteryczny herbaciany i pierwsza kropla czystego olejku już trafiła do ucha. Drugą kroplę rozrobiłam z kapką tranu i wysmarowałam małżowinę bo mnie piecze i swędzi od tego wycieku. Jak wspomniałam jestem jeszcze kilka dni poza domem więc brak dostępu do innych ziół i olejków. Monika wspominała, że w ciągu 3 dni wyleczyła ucho syna więc może i u mnie zadziała. Tylko dlaczego ten wyciek i czemu Sangwiritin nie zadziałał - może za krótko stosowałam  :(
Dziękuję za porady. Pozdrawiam