Autor Wątek: obrzęki nóg i żylaki  (Przeczytany 22371 razy)

Offline krzysiek

• Nowy
  • *
obrzęki nóg i żylaki
« dnia: Stycznia 02, 2013, 21:30:53 »
Witam, chciałbym prosić o pomoc w dobraniu ziół dla osoby starszej. Problem polega na tym że głównym problemem są obrzeki kończyn dolnych(czasem tułowia i rąk) przy czym głównie związane jest to z wystepowaniem żylaków i ogólnym zatrzymywaniem wody w organiźmie(obniżona lekko rezerwa przysadkowa). Osoba ta jest dosyć wrażliwą na niektóre substancje ponieważ wystepują bóle migrenowe. Nie ma problemów sercem , ciśnieniem ale  często też wystepuje bezsenność z powodu emocji. Chciałbym użyć surowców roślinnych które będą zmniejszały obrzęki i poprawiały krążenie(zimne stopy, palce rąk). Nie jest to osoba otyła, raczej z niewielką nadwagą. Wyczytałem że  dobrymi ziołami będą m.in morszczyn, liść brzozy, pączki topoli. Dodam że osoba ta stosuje ćwiczenia nóg i pomaga to w usuwaniu obrzęków. Jakie gotowe preparaty ziołowe można używać i jakie zioła polecacie?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: obrzęki nóg i żylaki
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 02, 2013, 21:59:39 »
Pokrzywa+nagietek+babka. Sprawdza się w łagodnym acz skutecznym usuwaniu/redukcji obrzęków. W jednakowych częściach, naparzać 20 minut rano i wieczorem wypijać. Dodać można mniszka korzeń, a także - jak wspomniałeś - liść brzozy. Nie wiem, czy dymnica czasem nie pomaga w migrenach, ale jeszcze nie doszedłem do tego, w jaki sposób i z czym, bo sama nie za bardzo pomaga. Przynajmniej na znane mi przypadki migreny.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 03, 2013, 06:51:13 »
Witam

Polecam kwiat i liśc kasztanowca(miesięczna kuracja) plus wcieranie wyciągów olejowych z tego surowca. Kąpiele w olejku pichtowym ,świerkowym.Magnez , potas. Oczywiście wszystko podparte zrównoważoną dietą.

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2013, 08:50:18 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 03, 2013, 09:36:45 »
Mi na migreny działa niezawodnie lukrecja i sam jestem ciekaw, czy jestem jakimś szczególnym przypadkiem, czy tez wiele osób mogłoby z tego wynalazku skorzystać.
Raz też błyskawicznie zadziałał balsam kapucyński - ale taki niehandlowy, prosto z Austrii, aż gęsty ;)
Różnice, głupcze!

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 03, 2013, 10:10:51 »
Musisz mieć niskie ciśnienie, lukrecja nie nadaje się dla ludzi z wysokim ciśnieniem.
Kasztan, w każdej postaci do picia i nacierania.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 03, 2013, 10:30:19 »
Potwierdzam działanie kasztanowca.
Mój ojczulek używa nalewki kwiatowo-owocowej do nacierania nóg.
W momencie powstawania obrzęków przez kilka dni uskutecznia wcieranie.
Czasem naprzemiennie z nalewką z kwiatów sosny - wciera nawet "wymoczone" kwiatki.
Przy okazji robi sobie niezły piling ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 03, 2013, 10:31:42 »
Tak, skojarzyłem że może działać ten prosty czynnik - że lukrecja podnosi ciśnienie. Mam bardzo niskie, podobnie jak tętno ;)
Ludzie pisali/mówili, że na migreny działał im bardzo dobrze krwawnik w formie 'herbatki'.
Lepiężnik - no ale wiadomo, tylko doraźnie bo alkaloidy...
Różnice, głupcze!

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 03, 2013, 11:17:48 »
Obrzęki i żylaki , to sprawa jak dla mnie wtórna - obserwuje to, całe szczęście na nielicznych członkach rodziny. Podejrzewam, że problem (niestety trwający od wielu lat), to złe trawienie, powstawanie hemoroidów, zaparc. Zrozumiem, że trawienie u starszych, cieszących sie dobrym zdrowiem ogólnym osób, może byc nieco spowolnione. Ale częsciej bywa tak, ze trudno wykorzenic złe nawyki żywieniowe,które doprowadzają do spowolnienia perystaltyki: za dużo, za słodko, za słono, za tłusto, znikoma ilosc błonnika, pektyn. Co za tym idzie za mało ruchu. Ponadto starsze osoby cierpiące na zaparcia (jest to wstydliwy problem) są niechętne lewatywom, jednak preferują środki przeczyszczające w formie tabletek.
Trzeba zacząc od usprawnienia jelit, bo nawet złoty kasztan moze okazac się mało skuteczny ;) 

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 03, 2013, 11:33:08 »
Na obrzęki doskonale działa siedmiopalecznik.
Okłady, nacierania.
Sprawdziłam na sobie jak leczyłam się z urazu nogi.

Offline jolanta

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 05, 2013, 17:21:20 »
Co sądzicie o ruszczyku.
Nasz gospodarz podaje "Ekstrakty z ruszczyka oraz sama suskogenina znalazły zastosowanie w leczeniu niewydolności naczyń żylnych i limfatycznych, w łagodzeniu objawów alergii, w leczeniu hemoroidów, żylaków kończyn, plamic, obrzęków kończyn. Nadają się do długotrwałej terapii nadmiernej przepuszczalności i kruchości naczyń krwionośnych. Ruskogenina podawana jest przy stanach zapalnych żył oraz zakrzepach żylnych. Miejscowo w leczeniu hemoroidów, zapalenia odbytu, pochwy, przetok odbytu, świądu odbytu. Ruszczyk zmniejsza krwawienia z dróg rodnych pozamentruacyjne". Podaje również nazwę leku na bazie ruszczyka "cyclo 3 fort" - jest dostępny w aptece - http://rozanski.li/?p=159. Na obrzęki stosowała go moja teściowa i były efekty.

Offline krzysiek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 05, 2013, 19:58:08 »
Co sądzicie o ruszczyku.
Nasz gospodarz podaje "Ekstrakty z ruszczyka oraz sama suskogenina znalazły zastosowanie w leczeniu niewydolności naczyń żylnych i limfatycznych, w łagodzeniu objawów alergii, w leczeniu hemoroidów, żylaków kończyn, plamic, obrzęków kończyn. Nadają się do długotrwałej terapii nadmiernej przepuszczalności i kruchości naczyń krwionośnych. Ruskogenina podawana jest przy stanach zapalnych żył oraz zakrzepach żylnych. Miejscowo w leczeniu hemoroidów, zapalenia odbytu, pochwy, przetok odbytu, świądu odbytu. Ruszczyk zmniejsza krwawienia z dróg rodnych pozamentruacyjne". Podaje również nazwę leku na bazie ruszczyka "cyclo 3 fort" - jest dostępny w aptece - http://rozanski.li/?p=159. Na obrzęki stosowała go moja teściowa i były efekty.

Trzeba będzie wypróbować ten cyclo 3 fort.

A co sądzicie o tych preparatach z diosminą? są jakieś efekty? próbował ktoś taką kurację?

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 05, 2013, 21:03:06 »
 Witam

Żylaki,  obrzęki  to  już    widoczne  konsekwencje   zastarzałych  nie  leczonych   schorzeń.
 Same   mazidła ,  maści, okłady   to już  za  mało.
 Przepuszczalne  naczynka  włosowate,  śródbłonki    są   przyczyna  obrzęków  i   żylaków.
 Takie  same  zmiany  mogą   być  w  obrębie  mniejszych  i  większych  arterii. Sprawa  może   dotyczyć   serca  ,  mózgu,   nerek.  Ważnym  więc  jest  by  sięgać  w  porę  po    mieszanki   ziołowe ,  które  maja  na  celu  wzmocnienie  i  uszczelnianie  śródbłonków.  Czyli  po  zestawy  arteriosklerotyczne . Jeszcze  lepszym  rozwiązaniem  jest  łączenie  cyklicznie  mieszanek  wątrobowych,  moczopednych  arteriosklerotycznych.  W   ten  sposób  można  usprawni  pracę całego  organizmu .
arte

Offline Słoneczko

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 19, 2015, 10:22:47 »
Witam,
chciałam zapytać jaki preparat można przygotować z nostrzyka żółtego na żylaki i obrzęki nóg?
Przede wszystkim jak najlepiej nostrzyka ususzyć by miał jak najwięcej dikumaryny?
Lepsze będzie zastosowanie zewnętrzne czy wewnętrzne?
Jaki wyciąg: wodny, olejowy czy alkoholowy?
Ja optowałabym raczej za zastosowaniem zewnętrznym jeśli to możliwe, bo obawiam się  możliwości przedawkowania, czy dobrze myślę, że zewnętrznie jest to niemożliwe?
Czytałam na tym forum też o nalewce z fermentowanego nostrzyka, niestety nie było żadnych bliższych informacji o tym jak ją wykonać i stosować.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 06, 2017, 16:26:36 »
Osoby zainteresowane tym wątkiem mogą sięgnąć po kwiaty forsycji, czyli wiosenne źródło rutyny. Rutyna wzmacnia naczynka krwionośne, leczy stany zapalne. Przy problemach z obrzękami można pić napary z kwiatów (jedna uwaga - polać najpierw spirytusem, dla lepszego rozpuszczenia rutyny) a potem gorącą wodą.

Można też zrobić nalewkę forsycjową i użyć do sporządzenia maści, żelu, do smarowania nóg. Połączyć na przykład z wywarem z gałązek klonu i nalewką z pączków kasztanowca (na spirytusie nalewkowym). Z kupnych kłącze ruszczyka.

Przykładowy przepis na żel:

do naczynka wlej 10g gliceryny
dodaj 1,5g gumy ksantanowej i wymieszaj

do drugiego naczynka wlej
30g wywaru z gałązek klonu
20g nalewki z forsycji (na wódce)
10g nalewki z kasztanowca (na spirytusie nalewkowym)
10g nalewki z ruszczyka (na wódce)
30g wywaru z przytulii (jest już dostępna)
i wszystkie płyny wymieszaj, po czym wlej do naczynka z gumą i gliceryną, wymieszaj. Zrobi się żel.

jeśli chcesz, dodaj 15g oleju migdałowego, 2g oleju rokitnikowego, 5g oleju z lniank, 1g olejku eterycznego litsea cubeba i 0,5 g miętowego
 i zmiksuj, powstanie mleczko.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 19, 2017, 17:30:16 »
W temacie znalazlam dosc ciekawy fragment :

Zioła w leczeniu obrzęku limfatycznego
W leczeniu obrzęku limfatycznego warto zastosować kurację ziołami.
Jeśli rośliny i naturalne sposoby nam nie pomogą, na pewno nie zaszkodzą.
Oto lista roślin, które mogą pomóc w leczeniu obrzęku limfatycznego
(jednak przed ich zastosowaniem lepiej skonsultować to z lekarzem):

wąkota azjatycka
nostrzyk żółty
ruszczyk kolczasty
pestki winogron
winorośl właściwa
wiązówka błotna

Z wyżej wymienionych roślin robimy napary, które będą działać dopiero po kilku tygodniach stosowania.
Wśród roślin, które poprawiają przepływ limfy warto także wymienić:
miechunkę rozdęta, przytulię wonną i karczocha.

Są także zioła i rośliny lecznicze, które bardzo dobrze się sprawdzają w kąpielach leczniczych.
Oto przepis na leczniczą kąpiel z olejkami eterycznymi, która przyniesie ulgę całemu ciału:

1 kropla olejku z mięty pieprzowej
5 kropli olejku cyprysowego
5 kropli olejku z palczatki cytrynowej
2 krople olejku z rozmarynu

Taką mieszankę możemy wlać do płynu do kąpieli i dodawać za każdym razem do kąpieli.

W leczeniu obrzęku limfatycznego bardzo ważne są masaże. Masaż wykonujemy od czubka kończyny do tułowia.
Cyprys, tuja, oczar - tych składników roślinnych szukajmy w kremach i olejkach do masażu.
A oto jeszcze kilka innych roślin doskonale spełniających się w masażu leczniczym:
ruszczyk kolczasty, nostrzyk żółty, kasztanowiec zwyczajny, ruta, wąkrota azjatycka, gorzknik kanadyjski,
oczar wirginijski w połączeniu z olejkami: cyprysowym, tymiankowym, rozmarynowym.

Na koniec jeszcze jeden przepis znaleziony w jednej z publikacji naukowych.
W obrzęku limfatycznym bardzo ważne jest oczyszczanie organizmu z toksyn.
Warto przejść na dietę owocowo-warzywną (przynajmniej przez jakiś czas) i zastosować kurację liściem laurowym.

http://niezleziolkoo.blogspot.de/2014/06/obrzek-limfatyczny-leczenie-zioami.html

Takze o zastosowaniu plastrow :

Metoda Kinesiology Taping to metoda,
która pozwala na osiąganie doskonałych rezultatów terapeutycznych
przez działanie sensoryczne plastra kinesiology tape/k-active tape.
https://www.kinesiologytaping.pl/index.php/terapia