Autor Wątek: Inne ekstahenty  (Przeczytany 22847 razy)

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 10, 2014, 09:38:52 »
oj tam zaraz teflonowy, plastik zwykły (polipropylen bodajże). Jednak szlif....ach szlif.... 8)

Offline robin

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 520
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 10, 2014, 11:59:07 »
Pod metalową nakrętkę na słoik szklany dla uszczelnienia przy niektórych rzeczach daję kawałek folii [takiej z woreczków śniadaniowych albo grubszej. Działa ok, może to jakaś opcja;)

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2778
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 19, 2014, 14:29:17 »
Korzystam z pomysłu Robin.
Zwykły cienki woreczek pod przykrywkę, dam znać jak reaguje na mieszaninę eteru i alk.izopropylowego.
Ciekawy jestem jak się sprawdzi.

Offline robin

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 520
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 19, 2014, 21:34:51 »
Daj znać co wyszło, z eterem nie próbowałam. Głównie z różnymi alkoholami, octem itp

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2778
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 20, 2014, 06:56:24 »
Po 24h i parokrotnym intensywnym mieszaniu był brak zmian na folii.
Ale przy dzisiejszym odkręcaniu i mieszaniu zmieniłem woreczek.

Offline slav

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 307
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 30, 2014, 20:28:02 »
Kupiłam glicerynę roślinną do robienia wyciągów na szampony. Napisane jest na niej: gliceryna roślinna (glicerol, propanotiol), czystość min. 99,9%, ze sklepu mineraly-ziemi.pl ("Gliceryna ta spełnia normy farmaceutyczne Ph.Eur. - co oznacza, że znajduje się w spisie substancji czynnych i podłoży używanych przy sporządzaniu produktów farmaceutycznych w Europie."). Piszą, że nie jest niebezpieczna. Czy to jest jadalne? Bo na dole jest ileś instrukcji z pierwszą pomocą, np. że jak się spożyje to popić dużą ilością wody, kontakt ze skórą to przemywać dużą ilością wody itp. Ja nieodpowiedzialnie troszeczkę skosztowałam i jest słodkie.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11068
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 30, 2014, 21:42:04 »
To nie jest trujące, można to używać bez problemów. Prawdą jest, że nie należy tego jeść za dużo, bo zmuli i przeczyści.

Pozdrowienia :-)

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2778
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 30, 2014, 21:46:45 »
Przez 10 dni zwykła folia min. 1-2 razy dziennie miała kontakt z moją mieszaniną - brak zmian.
Jednak płynu ubyło, zastanawiam się czy i na ile wsiąkło w surowiec a ile i czy wyparowało.

Offline slav

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 307
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 30, 2014, 23:09:31 »
A czy gliceryną można zalewać świeże zioła? Może gorącą gliceryną? Mam dzisiejszy ziarnopłon i pokrzywę, zalałabym sobie, do celów włoso-kosmetycznych - ale ma stać długo i się nie zepsuć (wg Inez z pół roku się musi "wyciągać").

Offline Dorunia

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 669
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 31, 2014, 09:43:53 »
Tutaj poczytasz o pokrzywie i glicerynie http://www.rozanski.ch/fitoterapia3.htm Z tej strony pochodzi przepis na Ekstrakt pokrzywowy: do 1 szkl. suchych lub świeżych, zmielonych liści, albo ziela wraz z kłączem wlać 100 ml alkoholu 40-70% lub gliceryny; wytrawiać 7 dni; przefltrować. Wyciąg wydusić z masy roślinnej. Zażywać 3-4 razy dz. po pół łyżeczki. Schorzałe miejsca pędzlować kilka razy dziennie.
Tutaj więcej o samej glicerynie http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm
Gliceryna jest środkiem konserwującym jak inne alkohole.
Nie wiem czy stosuje się również ciepłą lub gorącą glicerynę

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 31, 2014, 11:09:24 »
Niektóre nalewki i likiery ze sklepu też są słodzone gliceryną.

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2778
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #41 dnia: Marca 31, 2014, 14:26:27 »
Zawsze ciepły ekstrahent będzie lepiej działał, dotyczy to każdego alkoholu więc gliceryny też.

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 09, 2014, 11:41:04 »
Jak oznaczyć zawartość alkoholu w mieszaninie spirytus/gliceryna 1:1. Gliceryna to też alkohol , więc jak?

Offline Alchemik

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 839
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 09, 2014, 21:33:48 »
Ale jaki ten stosunek? Masowy czy objętościowy?

Można spróbować chemicznie przez redukcję dichromianu, ale to mnóstwo liczenia i ważenia. Ja kiedyś coś podobnego przez destylację oznaczałem na bardzo małej próbce.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline gumppek

  • Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1200
Odp: Inne ekstahenty
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 09, 2014, 22:39:21 »
Ja robię glicerynowe, na samej glicerynie. Ekstrakcja przebiega bardzo wolno, kilka miesięcy, z powodu gęstości płynu. Taki glicerynowy ekstrakt super do kosmetyków, np. do szamponu.
Najpierw rób macerat na płynie Ringera lub mleczanem Ringera a potem rozcieńczaj gliceryną rozmieszaną pół na pół odpowiednio z płynem Ringera lub mleczanem Ringera /oba są izotoniczne jak roztwór fizjologiczny ale lepiej esktrahują/. Ja tak robię maceraty z jemioły  oraz ziół immunostymulujących gdzie związkami aktywnymi są polisacharydy. Szukałem czy można je konserwować sorbinianem potasu ale nie znalazłem. Doktor powiedział mi że dla jemioły sorbinian jest nie za bardzo lepszy jest kwas sorbowy. Ponieważ teraz robię dużo maceratów jak pojadę na kurs /a mam taką nadzię/ to się wypytam. Ponadto robię różne kombinowane maceraty np płyn Ringera a potem po 12 godzinach różne stężenia kwasu burszynowego. Na razie to w fazie testów. Robię też ekstrakty na zestawach kwasów burszynowego, jablkowego, cytrynowego askorbionwego. Będą od razu dobrymi prebiotykami. Jak kupię to dodam też kwas fumarowy. One tworzą bardzo ciekawe kompleksy /to powiedział mi doktor/.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner