Autor Wątek: Witaminy bez aspartamu  (Przeczytany 16157 razy)

skryba

• Gość
Witaminy bez aspartamu
« dnia: Grudzień 30, 2012, 20:59:36 »
Poszukuję od pewnego czasu witamin w tabletkach czy też musujących które nie zawierają chemicznych ulepszaczy takich jak: Aspartam,sorbitol,acesulfam itp idt .

Większość tych które kupiłem zawiera te składniki i obawiam się o moje zdrowie czy ktoś z was może mi polecić jakieś dobre witaminy ogólnie dostępne w aptekach ale koniecznie bez tych trujących składników.

Dobrze by było też żeby były w miarę przystępnej cenie :) bardzo proszę o pomoc w doradzeniu mi ponieważ od pewnego czasu przestałem brać witaminy skażone ulepszaczami i nie wiem czy dłuższy brak tych witamin  skończy się dla mnie dobrze.

Ogólnie to nie wiem co jest lepsze brać niezdrowe witaminy  i mieć efekty uboczne po  aspartamie w postaci raka czy nie brać witamin i nabawić się awitaminozy :'( .

Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Witaminy bez aspartamu
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2012, 22:18:15 »
Po co ci te witaminy?
Nie odżywiasz się normalnie?
Jeśli, tak to zacznij.
Gotowanie, to świetna zabawa.

skryba

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2012, 22:26:09 »
Gotowanie swoją drogą ale wolę dostarczać jeszcze dodatkową porcję witamin np witaminy c .

Chodzi tutaj także o moją rodzinę  ciężko ich przekonać do tego aby żywili się zdrowo i nie brali takich witamin więc szukam jakiegoś rozwiązania dla tych witamin.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2012, 22:43:20 »
Na Allegro sprzedają kwas L-askorbinowy spożywczy bez ulepszaczy, cena ostatnio 38 zł/kg
Witamina D - codziennie na świeże powietrze przez przynajmniej godzinę, im więcej, tym lepiej i niezależnie od pogody.
Tran czy inne porządne oleje, czyli witamina A, D, E, F kupować w butelkach, a nie kapsułkach
Witamina K wisi sobie na gałązkach kaliny.

No i samodzielnie robić posiłki, jak pisze Halina, z surowców, o ile to możliwe mało nadmuchanych: na przykład młode ziemniaki w Polsce w grudniu? Albo dziwny import albo szklarnie. Czy lepsze są pomidory z Polski czy Wysp Kanaryjskich w grudniu? Te z Wysp Kanaryjskich prawdopodobnie dostały więcej słońca, nawet, jeśli rosły na takich samych pożywkach. Zafoliowane szczelnie ekologiczne jabłka z Niemiec? Na pewno sterylizowane, aby nie zgniły w plastiku. Rukola z Włoch? Też pewnie wysterylizowane promieniami UV, bo inaczej by zgniły. Ale teraz są najlepsze cytrusy.

I tak dalej. Trzeba po prostu uruchamiać zdrowy rozsądek i nie dać się zwariować.

Pozdrowienia :-)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 31, 2012, 00:57:53 »
Witamina D - codziennie na świeże powietrze przez przynajmniej godzinę, im więcej, tym lepiej i niezależnie od pogody.

Basiu,ja zastanawiam sie czy nie uzupełniać tej witaminy w okresie jesienno-zimowym u dzieci,mało teraz chodzą na dwór,a tymbardziej,ze atopia teraz atakuje,ponoć 400j jest wskazane podawac dzieciom,taką dawką dzienną nie przedawkuje tej witaminy,przynajmniej takie są zalecenia,co myślisz?

skryba

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 31, 2012, 08:58:55 »
Czy można taką witaminę dostać w aptekach?? ponieważ allegro za bardzo nie ufam pod względem zakupów leków. Interesuje mnie ta paczka witamin co o niej sądzicie można zaufać?
http://allegro.pl/kwas-l-askorbinowy-e300-min-99-witamina-c-250g-i2855239222.html .

Czy można także dostać zestaw różnych witamin w takiej formie jak ta w linku czyli czyste witaminy?? ktoś z was może zażywał kiedyś podobne witaminy? .
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2012, 09:12:14 wysłana przez skryba »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 31, 2012, 11:03:56 »
Jak kupujesz kwas askorbinowy spożywczy, to on jest bez dodatków i tani. Dawkujesz sobie łyżeczkami ile chcesz i kiedy chcesz. Na przykład, jeśli Ciebie coś martwi, masz kłopoty, to zwiekszasz dawkę nawet i dwukrotnie.
Osobiście ja witaminę C kupuję na Allegro w wersji spożywczej lub czystej do analizy. Pojemniki są zamknięte, etykieta wygląda wiarygodnie, a jeśli sprzedawca ma dużo tego towaru i sprzedaje długo, to jest nie mniej solidny, niż apteka sprzedająca cudze przecież produkty.

Nie ma co się martwić na zapas.

Czy istnieje super-multiwitamina? Chyba nie... Tak samo nie ma kleju uniwersalnego. Każdy człowiek jest inny i ma inne potrzeby. Istnieją witaminy i minerały, które się nie wchłaniają z przewodu pokarmowego. Zaskoczeniem ostatniego czasu jest magnez, który podobno najlepiej się wchłania przez skórę lub w postaci spraju do nosa. Inez (ineslik) niedawno tutaj zaczęła wątek i były dyskutowane wyniki doświadczeń na własnych skórach.

Tusia, niech dzieci biegają na dworze, tylko aby się nie przegrzewały, bo pot podrażnia. Po prostu trzeba je lekko ubrać. Najważniejsze to ciepłe wełniane skarpety, aby nogi nawet mokre były ciepłe.

skryba

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 31, 2012, 11:27:55 »
Rozumiem że te witaminy z allegro są w miarę bezpieczne :) .

Wydaje mi się że ta witamina c jest w postaci płynnej jak powinno się ją dawkować czy są jakieś szczególne zalecenia jeżeli chodzi o dawkowanie?.

Czy mogą występować efekty uboczne w postacie zatrucia organizmu toksynami?.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 31, 2012, 12:08:03 »
To jest biały proszek. Można go rozpuszczać w wodzie, sokach, może niekoniecznie w mocnej herbacie, bo z garbnikami herbaty będzie się wzajemnie blokować. Ja dodawałam na przykład też do jogurtu.
Dawki 2 gramy dziennie są nieszkodliwe, większa ilość jest zwykle wysikiwana z moczem. O ile nie ma problemów z nerkami, to i większe dawki nie są nadmiernie szkodliwe.

Tutaj na forum w dziale jest długi wątek o witaminie C i problemach skórnych. Adrian dużo testował to na własnej rodzinie:

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=478.0

skryba

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 31, 2012, 12:56:25 »
Wszystko pięknie ładnie ale zastanawia mnie jeszcze jedno czy ta witamina c jest syntetyczna ?? bo jak już  pisałem zależy mi na witaminie naturalnej.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 31, 2012, 13:19:32 »
Z tego co wiem, to przemysłowo się ją uzyskuje z fermentacji jakimiś bakteriami.

Naturalną rzeczywiście witaminę będziesz mieć tylko w żywności. Cała reszta w sklepach, to albo na przykład sproszkowane owoce, albo produkt procesu biotechnologicznego, czyli spożywcza witamina C.

Takie jest nasze życie.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 31, 2012, 13:39:38 »
Wiesz ja moja rodzinę przekonałam do zdrowego odżywiania puszczając im kilka filmików na YT o żywności którą najchętniej by jedali, na dzieci takze działa rozumieja więcej niż nam sie wydaje.  ;)

Ja znam doskonałą multiwitaminę + "zdrowe bakterie" + minerały : to kiszona kapusta  :) dzieci przecież lubią wszystko co kwaśne. Słodkie też lubią no to jak za naszego dzieciństwa : chleba z miodem, naleśniki z miodem.
Jak masz jajka "swojskie" to kolejna multiwitamina.

Na początku trudno zaminić jedzenie z niezdrowego na zdrowsze, ale przecież stawka jest wysoka  ::)

Rozejrzyj sie za rokitnikiem.
Szczypiorek na parapet, natka pietruszki, wszelakie kiełki.
Na pewno cos wymyślisz  :)

Pozdrawiam
Aga

Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 25, 2013, 14:44:00 »
Dobre są żelki witaminowe wibowitu, takie miśki w kulistym plastikowym słoiku. Ale już proszek wibowit - trzeba czytać, bo można się naciąć, np junior jest na aspartamie niestety z tego co pamiętam. Generalnie czytać etykiety i zmusić panią w aptece żeby wiedziała co za towar ma na stanie;)

Offline mandzior

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 27, 2013, 12:17:23 »
Tak przy okazji co sądziecie o Centrum AZ?

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 27, 2013, 13:21:57 »
Naturalnym, łatwo dostępnym suplementem bez ulepszaczy, jest pyłek pszczeli ;) Ma bardzo dużo witamin i tych rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach. Lepszy jest mrożony, ale łatwiej jest dostać suszony. 

Piszę o dokładnych parametrach i właściwościach leczniczych w innym wątku, o apiterapii :)