Witam!
Jestem w posiadaniu starego Zielnika Bonifratów dla dzieci. Jakiś czas temu wyleczyłam syna z półrocznych krwawień i bólów przy wypróżnianiu się. Badania nie wykazały nic poza nielicznymi lambliami chociaż podejrzewałam owsiki i do tej pory jestem przekonana, że to one były sprawcą cierpienia mojego dziecka. Zanim zdecydowałam się na tą mieszankę poczytałam u Pana Doktora o każdym z tych ziół i uważam, że są rewelacyjne na każdą przypadłość żołądkowo-jelitową. W opisie zielnika jest to mieszanka na lamblie, która działa też na glisty i owsiki: Zmieszać po 50g ziela tymianku, kłącza tataraku, korzenia omanu, po 25g liści mięty pieprzowej i liści orzecha włoskiego oraz 10g ziela piołunu. Wsypać 2 łyżki ziół do termosu i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po godzinie pić 3 razy dziennie między posiłkami w ciągu tygodnia. Można słodzić miodem lub cukrem. Słyszałam gdzieś, że przy piołunie koniecznie trzeba się wspomagać probiotykami. No i rygor ze sprzątaniem. Wszystko gotować i wyparzać. Podobno cysty żyją 6 mies. i giną w 70 stopniach. Więc żelazko w rękę i powodzenia.